BK Veldrijden in Lokeren: vooruitblik met Alicia Franck

Zaterdag en zondag vindt het BK veldrijden plaats in Lokeren. Het parcours is geschoeid op de leest van de jaarlijkse Rapencross, op het terrein achter het station van de Durmestad. Vlakbij Lochristi en voor Alicia Franck wordt het dus nog (even) een thuiswedstrijd. De wedstrijd is ook op TV te zien.

“Zaterdag rijden eerst de meisjes U17 (10 uur) en de juniores dames (11 uur) en heren (13.45 uur) hun kampioenschap. Om 15.15uur is het dan aan de dames U23 en de dames elite. Zij rijden samen hun wedstrijd. Aan de start ook Alicia Franck. Zij zag de voorbereiding op dit veldritseizoen verstoord door eerst een covid-infectie en daarna een neuro-inflammatie in haar darmen. Daardoor reed ze pas eind oktober haar eerste wedstrijd. Toch behoort Alicia zaterdag tot het selecte kransje van 4 dames die kans maken op de titel of een podiumplaats bij de dames elite. Een vooruitblik met onze lokale veldrijdster.”

Alicia, je behaalde de laatste tijd een paar mooie uitslagen. Afgelopen weekend eindigde je 7de in de Superprestigewedstrijd in Gullegem en zondag kwam je als 13de over de meet in de WB-wedstrijd in Zonhoven.  Het lijkt de goede kant op te gaan met de conditie en de gezondheid?

“Het gaat zeker een stuk beter dan een aantal maanden terug. Mijn gezondheid is weer goed en dan kan je aan je conditie werken. Ik merk wel dat ik mijn verstoorde opbouw niet helemaal kan rechttrekken tijdens het seizoen. Daarom zijn de uitslagen soms een beetje wisselvallig. Maar ik maak er het beste van en dat lukt toch vrij goed. Ik voelde me een beetje ziek worden tijdens de kerstperiode maar dat is gelukkig niet helemaal doorgebroken. Nu voel ik me weer fit, heb ik weer meer energie en ga aan het seizoen nog een mooi einde breiden. De Sluitingsprijs in Oostmalle is maar binnen 1,5 maanden en de kampioenschappen komen er nu aan. Heel wat gelegenheden nog om nog iets moois te laten zien.”

Het BK in Lokeren staat al lang met stip aangeduid bij je ploeg. Heb je specifiek naar het BK toegewerkt?

“We hebben er met de hele ploeg op een zeer positieve manier naar toegewerkt. Maar niet alleen naar het BK. Er wordt gewerkt om ons – in het algemeen – als renster verder te ontwikkelen. Zowel met onze krachttrainers van ART, de mental coach Hannelore en met mijn trainer Michel Geerinck ben ik het parcours ook al gaan verkennen. Het spreekt voor zich dat je je inzet voor een kampioenschap maar we hebben er geen wedstrijden voor opgeofferd. Ik heb het begin van het seizoen al gemist dus ik kies ervoor om rustig naar het hoogst haalbare niveau te groeien.”

Hoe schat je de omloop in Lokeren in? Men voorspelt nog meer regen. Hoe verwacht je dat de wedstrijd zal verlopen?

“Ik verwacht dat het parcours heel zwaar zal zijn, zowel de Mont Henri als de bruggen gaan zeker doorwegen. Mijns inziens zal het al vrij snel “ieder voor zich” worden waardoor de sterkste renster zal zegevieren. Het is ook een mooi parcours met veel technische elementen, de supporters gaan een boeiende cross te zien krijgen.”

“Er is de afgelopen weken veel regen gevallen en het blijft deze week regenen dus ik verwacht dat de vlakke stroken erg modderig gaan zijn. Misschien zal er zelfs moeten gelopen worden. Dat zou de cross nog zwaarder maken. “

Wat is je pronostiek en hoe schat je je eigen kansen in?

“Sanne Cant is titelverdedigster, meervoudig Belgisch en wereldkampioene en heeft een pak ervaring. Ze is, als voorbereiding op dit BK, speciaal op stage geweest tijdens de kerstperiode. Ik verwacht dat zij top zal zijn. De andere podiumkandidaten zijn ploeggenote Laura Verdonschot, Marion Norbert Riberolle en ikzelf. Het BK is altijd een speciale wedstrijd waar de “vorm van de dag” telt. Hopelijk staan we met het “De Ceuster-Bonache Cycling team” op het podium. Het zou een mooie bekroning zijn voor de inspanningen die het hele team al geleverd heeft.  

Je verhuist binnenkort met je vriend naar Essen?  

“Ik ben nu al meestal in Essen, bij mijn vriend. Maar het is de bedoeling dat begin deze zomer, ons huis klaar is en dan verhuis ik naar daar. Ik kijk er alvast naar uit om te gaan samenwonen en het is ook een hele mooie streek met bossen om te gaan fietsen. Toch zal ik altijd trotse Lootse blijven want ik werd in december ook nog gevierd op de kampioenenviering als verdienstelijke sporter in Lochristi.

Wat is je programma (belangrijkste crossen) en wat zijn je ambities voor de rest van het seizoen?

“Mijn volgende wedstrijd is het BK, zaterdag. Maandag 16 januari sta ik dan aan de start van de cross in Otegem. Daarna trekken we met het team naar Spanje voor de wereldbekerwedstrijd in Benidorm (zondag 22 januari) en van daaruit rechtstreeks naar Besançon (zondag 29 januari) voor de volgende wereldbekerwedstrijd. Daarna hoop ik het WK in Hoogerheide te mogen rijden (zaterdag 4 februari). Maar die selectie wordt pas later bekend gemaakt. Ik haalde wel al de vooropgestelde normen voor een WK-selectie en ben dus hoopvol om te mogen deelnemen. Wat na het WK volgt, bekijken we later pas. “

(Foto's © Bennie Vanderpiete – BK Lokeren – De Ceuster Bonache Cycling Team)

Scroll naar boven