Blauwe PMD-zak in een nieuw recyclagekleedje

Jean Marie
0 reactie(s)
pmd zak nieuw april 2019 IDM Verko

© JMDB

Vanaf april mag er meer in die blauwe zak, die in 1997 werd ingevoerd en nu aan een recyclage-update toe is. Er mag meer plastic in als je het allemaal goed sorteert. IDM en Verko werken hiervoor samen met Fostplus om dit binnen enkele jaren over ganse Vlaanderen in te voeren.

Wat zijn de ‘nieuwe’ regels?

                ° Flessen of andere verpakkingen goed leegmaken of schrapen

                ° Duw de plasticflessen horizontaal plat, doe de dop er op

                ° Verwijder plastic folie van schaaltjes en gooi ze los van elkaar in de zak

                ° Gooi alle verpakkingen los van elkaar in de zak zonder stapelen

                ° Stop nooit verschillende plastics samen

Verder mag de verpakking hoogstens 8 kilogram wegen, mag je niet op elkaar stapelen en mag je niets vastmaken aan de buitenkant.

Dit is niet ok

pmd zak verkeerd

Niet toegelaten

niet in pmd zak

Nog even wachten

Vanaf  april 2019 mogen in de 15 gemeenten (290.000 inwoners) van intercommunales IDM en Verko alle plastic verpakkingen in de blauwe PMD-zak. Naast de klassieke PMD-verpakkingen zullen ook andere huishoudelijke plastic verpakkingen zoals potjes, bakjes, schaaltjes en zakjes bij het PMD gesorteerd mogen worden. Dat kan resulteren in 8 kilogram minder restafval voor elke inwoner en bijgevolg meer recyclage.

“ Dat er meer plastic afval wordt aangeboden voor recyclage en dus minder wordt verbrand, vinden we uiteraard een positieve evolutie. Maar laat ons ook niet vergeten dat, in eerste instantie, het vermijden van plastic verpakkingen een belangrijke drijfveer moet blijven voor elke burger én producent”, aldus Piet Pennenman voorzitter IDM.

De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk over het hele land ingevoerd. Op die manier krijgen alle actoren in de afval- en recyclageketen de tijd om zich goed voor te bereiden. Vooral de sorteercentra moeten een aantal ingrijpende wijzigingen ondergaan om de bijkomende verpakkingen te kunnen verwerken. Zo zal het sorteercentrum Indaver vanaf 1 april 2019 in staat zijn om de bijkomende verpakkingen van de twee intercommunales uit te sorteren.

Het is belangrijk dat de inwoners de huidige sorteerregels blijven hanteren tot in april.

Oude zakken blijven geldig

Inwoners die starten met de nieuwe blauwe zak en nog oude PMD-zakken in huis hebben, kunnen die blijven gebruiken. De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten als de oude blauwe zakken.

Infocampagne – prijs?

Alle betrokken gezinnen hebben een folder in de bus gekregen over de nieuwe PMD-zak en de nieuwe sorteerregels. De informatie is ook online te lezen op www.denieuweblauwezak.be .

De retributie wijzigt ook binnenkort nadat de gemeenteraad zich hierover zal uitgesproken hebben. Er wordt door IDM gevraagd de retributie op PMD-zakken vast te leggen op een éénvormig tarief van 0,15 euro per zak waar dit nu 0.25 euro is.

pmd zak nieuw april 2019 IDM Verko lochristi

IDM

Het is een opdracht houdende  intergemeentelijke vereniging die instaat voor het huishoudelijk afvalbeheer in de gemeenten Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate. Dagelijks zijn gemiddeld meer dan 15 ophaalploegen op pad om het afval van meer dan 45.000 gezinnen aan huis op te halen. Op de recyclageparken worden meer dan 30 soorten afval ingezameld.

IDM zorgt ervoor dat al het afval op een ecologisch en economisch verantwoorde manier kan gerecycleerd worden tot nieuwe producten en grondstoffen. Daarnaast zet ze ook sterk in op bewustmaking over duurzaam materialenbeheer. Afvalbewust winkelen, kringlooptuinieren, thuis composteren, milieuvriendelijk feesten, sorteren om te recycleren, zwerfvuil & sluikstort tegengaan en zorgen voor de openbare reinheid. Samen met haar inwoners zet IDM dagelijks in op een duurzaam milieu. www.idm.be

pmd zak nieuw april 2019 IDM Verko