Blauwe PMD zak vereenvoudigen

Jean Marie
0 reactie(s)
Blauwe PMD zak vereenvoudigen

© JMDB

De Oost-Vlaamse afvalintercommunales pleiten resoluut voor de snelle invoering van het P+MD scenario, waarbij voortaan alle plastic verpakkingen in de PMD-zak thuishoren.

PMD wordt momenteel ingezameld in de blauwe zak. Vooral de plastic verpakkingen zorgen voor discussie en ongenoegen bij inwoners wanneer blijkt dat weer eens een verpakking niet in de blauwe zak thuishoort en ze later die dag een rode sticker gekleefd zien.

De 8 Oost-Vlaamse afvalintercommunales pleiten daarom voor het invoeren van een uniform systeem en baseren zich daarvoor op de positieve ervaringen met een proefproject dat sinds begin 2016 wordt uitgerold in Aalter, waarin ook harde plastic verpakkingen, verpakkingsfolies, bakjes en potjes worden meegenomen in dezelfde zak. Dit project is succesvol.

Het nieuwe Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval bepaalt dat de Vlaamse overheid een verplichte algemene inzameling van verpakkingskunststoffen wil invoeren via Fost Plus. Zij stellen de veralgemeende uitrol van P+MD voor in gans België, en dit volgens een ‘roadmap’ die een gefaseerde uitrol moet toelaten over de drie Gewesten.

Alle Oost-Vlaamse intercommunales scharen zich achter dit scenario en vragen een gelijktijdige invoering van het P+MD scenario in hun werkingsgebied en dit zo snel als mogelijk. Dit moet toelaten om de burger eenduidig en gelijktijdig te informeren over de nieuwe inzamelmethodiek.

De Oost-Vlaamse afvalintercommunales zijn: IBOGEM (Beveren en omliggende gemeenten) IDM (Durme-Moervaart), ILvA (Land van Aalst), IVAGO (Gent-Destelbergen), IVLA (Vlaamse Ardennen), IVM (Meetjesland-Schelde-Leiestreek), MIWA (regio Sint-Niklaas Midden Waasland) en Verko (regio Dendermonde-Wetteren). Zij verzekeren het afvalbeleid en –beheer in alle Oost-Vlaamse gemeenten op Kruishoutem na.