BodypARTs aan de gang in het gemeentehuis

Nee, er vond geen terroristische aanslag plaats! Wel toont Helga Van Durme ons haar eigenzinnige kijk op lichaamsdelen. En dit onder de naam ‘BodypARTs two (2)’ in ‘Kunst aan de Gang’ in het gemeentehuis van Lochristi.

Dat deze lerares plastische opvoeding haar werk vragen oproept, lijkt mij niet verwonderlijk als je leest hoe ze de bijsluiter van deze reeks van 7 tegeltjes in halfreliëf omschrijft.

‘Deze reliëfsculpturen bestaan uit een modelleermateriaal met de juiste samenstelling en plasticiteit dankbaar om miniatuurtegeltjes vorm te geven.

De frivole structuur op het oppervlak maken dat de tegeltjes een eigen toets krijgen. Door de reliëftegeltjes in de afwerkingsfase een zwarte oppoetsbeurt te geven, zorg ik voor een harmonische samenhang van de zeer kleurrijke reeks miniaturen.’

Lochristinaar wou iets dieper doordringen, de filosofie of het verhaal achter deze miniaturen blootleggen.

Leef NU

Omdat niemand beter geplaatst is dan de kunstenaar zelf om zijn werk te interpreteren, laten we Helga meteen aan het woord.

‘Al jaren neem ik deel aan ‘Kunst omdat het Moet’ met werken in verschillende disciplines. Canvasdoeken beschilderd met letters waarin schreeuwerige kleuren waarbij telkens een spreuk over ‘leef NU’ en niet in het verleden of de toekomst, terug te vinden was. Reliëfdoeken waarbij personages uit de godenwereld zich precies losmaakten uit het doek, omdat zij het geluk hebben eeuwig te bestaan. Iets wat uiteindelijk een verlangen van iedere (dood)simpele burger is. Alleen Picasso blijft bestaan!

Een enkele gebeurtenis in je leven kan alles op zijn kop zetten. Zo zijn de kleurrijke reliëftegeltjes ook ontstaan. Draag zorg voor uw lichaam(sdelen). We vinden het zo vanzelfsprekend een lichaam met alles erop en eraan te krijgen dat we uit oog verliezen dat we die mooie lichaamsdelen wel wat meer aandacht mogen geven. Boetseerpasta gaf mij de mogelijkheid én de vrijheid deeltjes lichaam vorm te geven. Het leuke is dat deze (borst, neus, mond, bips, oren…) door het asymmetrische precies uitgekapte taferelen zijn waarin het lichaamsdeel nooit centraal staat.

Opnieuw schreeuwerige kleuren, de vrijheid en een link naar de pop-art, omdat ik de gemodelleerde lichaamsvormen toch voldoende aandacht wil geven.

Om de reeks reliëftegeltjes als een harmonisch samenhangend geheel te presenteren zijn alle tegeltjes opgepoetst met een zwarte acrylaatverf, en op een zwart plankje gepresenteerd.

De keuze van de naam “BodypARTs 2” kwam er pas na het resultaat. Een bijpassende titel is even belangrijk. Omdat het een tweede reeks is, kreeg die het cijfer 2 mee.’

Te bezoeken tijdens de openingsuren gemeentehuis en dit tot eind juni 2017.

 

Scroll naar boven