Bolivia: wijn van op eenzame hoogte

Jean Marie
0 reactie(s)
Bolivia: wijn van op eenzame hoogte

© JMDB

Master of Wine Cees Van Casteren liet ons afgelopen woensdag kennismaken met wijn uit Bolivia. Enkele wijnbouwers waren helemaal ook richting Brugge afgezakt als afsluiter van hun Europese wijnreis.

Vanuit Nederland worden met ontwikkelingsgeld 14 wijnbedrijven gecoacht richting exportprojecten. Er wordt geen geld geschonken maar de centen worden geïnvesteerd in coaching en training van deze wijnbouwers.

In Bolivië wordt al sinds 1548 wijn verbouwd toen zilver hun belangrijkste exportproduct was. Het edelmetaal werd ontgonnen op 4 tot 5.000 meter hoogte. La Paz ligt op 3.600 meter maar is niet de hoofdstad van het land. Dat is Sucre. Het land telt zo’n 11 miljoen inwoners en is twee maal zo groot als Frankrijk. Argentinië en Chili zijn twee buurlanden met een heel grote wijnproductie. Hier liggen de wijngaarden echter op grote hoogte. Waar het in Argentinië ophoudt op 1.700 meter, begint het hier pas en het gaat tot zelfs 3.000 meter. Meer informatie? www.winesofbolivia.com

Hier vindt je nog authentieke eeuwenoude wijngaarden, die gespaard bleven van de phylloxera terwijl jonge wijnstokken wel geënt zijn op onderstokken. Door de extreem hoge UV-index rijpen de tannines enorm goed. Ook de verschillen tussen dag en nacht zijn groot tot wel 25°C. Terwijl de oorspronkelijke wijnstokken vergroeiden met fruitbomen en er aan opgehangen werden, worden de wijngaarden nu aangeplant zoals overal ter wereld.

Klein wijnland

Het is een klein wijnland (3.000 ha) wat zo wat overeenkomt met Haut Médoc In Frankrijk. De 65 wineries zorgen voor 82.500 hl (Frankrijk = 46 miljoen hl) en voelen heel sterk de concurrentie van de buren, die veel goedkoper wijn kunnen verbouwen. Dit is een van de redenen waarom men ook export naar Europa zoekt. Nu is Azië (China) het belangrijkste land maar in 2010 was er zelfs geen uitvoer.

Druiven

Wat druiven betreft zien we Spaanse en Franse invloeden. De muscat d’Alexandrie is prominent aanwezig naast ugni Blanc in wit en merlot en cabernet voor rood.

Verrassend was de tannat, die we kennen van Cahors en Madiran en enkele andere kleine wijnstreken in het Zuidwesten van Frankrijk en die we ook in Uruguay vinden. Deze tanninerijke druif heeft meestal enkele jaren rust nodig om de tannine te laten versmelten in de wijn. Soms past men ook ‘microbullage’ toe om het looizuur te verzachten door het inbrengen van fijne luchtbelletjes. Door de grote hoogte en de inwerking van UV zijn de wijnen soepel, fris, aromatisch en al jong te genieten.

Vervolgens nog twee digestiefjes Singani - distillaten zoals cognac - met 40% alcohol maar daar gemaakt met volledige muskaatdruiven, die gedijen op 1.800 meter hoogte. De Los Parrales behaalde al heel veel internationale medailles. Het was een ontdekkingsreis richting onbekend wijnterrein.

Na de degustatie volgde nog een klein buffet om na te genieten en even na te praten met de wijnbouwers uit Bolivia, die naar huis terugkeerden om de oogst binnen te halen. De wijnen zijn nog niet verkrijgbaar in België, wel in het GH Luxemburg bij Excluvino - www.excluvino.com