Boompjes tegen het bloeden

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Boompjes planten Dec 23 © Bennie Vanderpiete

Tekst Evarist Ganzelever © Titelfoto Bennie Vanderpiete

Je moet geen ecologische jongen zijn om bij het openslaan van het laatste gemeentelijk infomagazine, InfoLochristi, vast te stellen dat de groene blokjes op de kaart ruimtelijke ontwikkeling even dun bezaaid zijn als de stukjes vlees in een blik kippensoep van het merk Everyday.

Gelukkig zijn er nog de stukken landschappelijk waardevolle open ruimten, zegt de kaart me. Dat het meestal kaal en doods akkerland betreft met hier en daar nog een populier die de definitie van waardevol dient rond te maken, weet iedere wakkere wandelaar. Maar, positief ingesteld als we zijn: er is beterschap op komst. De groene long in hartje Lochristi en de nooit gebruikte landingsbaan van het zogenaamde Oud Vliegveld gaan misschien geen wonder verrichten, we weten alvast waarheen wanneer we een gezonde neus willen halen.

Dat de fusie met Wachtebeke Lochristi het provinciaal domein Puyenbroeck in de schoot werpt, is mooi meegenomen voor public relations, maar voegt echter geen extra bebossing toe aan het grotere plaatje. En dat is er dan wel met de aanplant van het Hellebos in Zaffelare dat, net als het Koospoelbos in Beervelde, de slogan “Meer groen en biodiversiteit in de buurt” omzet in de praktijk. Kleine initiatieven die een nog steeds sluimerende kaalslag in de schaduw zetten, maar alvast hoopvolle signalen zijn.

Wie aanstaande zondag 10 december mee wil helpen om boompjes te planten is vanaf 10u welkom in de Hellewegel (voetweg tussen Beeweg en Lisdoddeweg) Zaffelare