Boomplantactie gezinsbond Zaffelare: 10 families trotseerden het noodweer

Bennie
0 reactie(s)
Boomplantactie Zaffelare 2019

© Bennie Vanderpiete

Afgelopen zondag organiseerde de gezinsbond Zaffelare terug een boomplantactie. 10 families lieten zich niet afschrikken door het gure weer. Er werden 20 boompjes geplant.   

Ongetwijfeld had de gezinsbond van Zaffelare zich deze jubileumeditie anders voorgesteld. Voor het 20ste jaar op rij hadden ze alle families uit Zaffelare - waar het voorbije jaar een kindje geboren werd - uitgenodigd om een geboorteboom te komen planten.

20 van de 39 koppels hadden toegezegd om af te zakken naar de ’t Jongestraat. Maar het noodweer zorgde er zondag voor dat de helft van de families toch verkoos om veilig thuis te blijven. Een tiental gezinnen liet zich echter niet afschrikken door “code oranje” en zij hanteerden zelf de schop en de accu-schroevendraaier om hun boom te planten en de staak van een naamplaatje te voorzien.

De gemeente stelde 20 jonge zomereiken ter beschikking en had in de ’t Jongestraat ook de nodige putten voorbereid. De gezinsbond sloeg in elke put een houten staak om de boompjes de nodige steun te geven. Ongelukkig genoeg loopt op hetzelfde tracé blijkbaar ook een waterleiding. Eén paal doorboorde die leiding waardoor zondag een deel van de nabije omgeving zonder water kwam te zitten. Gisteren gebeurden de nodige herstellingswerken door de watermaatschappij. 

Matthias Pycke uit de Kerkstraat was de eerste die de stormwind trotseerde en zich aanbood aan de groene caravan van de gezinsbond. Hij had vrouw en kinderen thuisgelaten, en kwam de boom van Emma (19 januari 2018) planten. Iets wat hij 2 jaar eerder ook al mocht doen voor haar broer Noah.

Daarna was het de beurt aan Bjorn en Stephanie De Boevere uit het Windgat in Zaffelare. Op 12 december 2018 mochten zij zich verheugen over de komst van hun tweede spruit Aurélia. Ook broer Emiliano was van de partij en keek vanuit zijn buggy toe hoe papa Bjorn de schop hanteerde. De boom van Emiliano – iets verderop in de straat - is ondertussen ook al 2 jaar oud.

De familie Verbrugge vormde met 11 personen de grootste delegatie zondagnamiddag. Zij kwamen een eik planten voor Lukas, die op 30 mei 2018 het levenslicht zag. Broer Kobe stak mee de handen uit de mouwen. Jong geleerd is oud gedaan!

En Vikter (23 september 2018) mocht zich dan weer verheugen over een heel bijzondere geboorteboom: mooi versierd met lintjes en de vogels zullen hun buikje rond eten aan de mezenbollen.
De bomen van de families die niet opdaagden, werden aansluitend door de gezinsbond zelf geplant. Fijn initiatief.

Benieuwd wie er allemaal een boom kwam planten? U ontdekt het in onderstaande fotoreeks. Veel kijkplezier.

(Foto's © Bennie Vanderpiete)