Brons voor Wijndomein Nobel

Jean Marie
0 reactie(s)
Brons Wijndomein Nobel  Lochristi Beste Belgische Wijn 2022

Tekst JMDB - Foto JMDB/Juliette VD © 

Gisteren werd de 18de editie van de wedstrijd ‘Beste Belgische Wijn’ gehouden. In hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ werden 172 wijnen uit 53 Belgische domeinen geproefd door 60 sommeliers en wijnexperten. Nobel won brons met de Legende.

De Vereniging Vlaamse Sommeliers organiseert deze wedstrijd volgens de regels van de internationale organisatie voor Wijn en Wijnbouw (OIV) en staat onder controle van de "Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand & Energie". In deze wedstrijd krijgen maximum 30% van de ingestuurde wijnen een medaille. In de 18de editie van 2022 selecteerden de proefpanels 18 bronzen medailles, 17 zilveren medailles en 17 gouden medailles. De medaillewinnaars en hun wijnen worden gelauwerd op zondag 20 november 2022 tijdens Horeca Expo te Gent.

oogst 2022 wijndomein Nobel Lochristi

Het is nog volop oogsten op het Wijndomein. Dat is vroeger dan andere jaren. Dit jaar wordt een mooi jaar om niet te zeggen een top millésime. Het is contrasterend met 2021, toen er veel voorjaarsvorst was en de zomer zich niet van zijn zonnigste kan liet zien. Meeldauw en valse meeldauw waren de grote boosdoeners en de oogst was dan ook heel beperkt.

Nobel Legende

Brons Wijndomein Nobel  Lochristi Beste Belgische Wijn 2022

De variëteit Legende is een assemblage van Pinot Gris - Chardonnay en Johanniter. Verder worden er op het domein witte, rosé en rode wijnen gevinifieerd en sinds kort is de mousserende Noblesse op de markt.

Brons Wijndomein Nobel  Lochristi Beste Belgische Wijn 2022

Voor verdere info verwijzen wij naar de website www.bestebelgischewijn.be en naar het domein zelf https://wijndomeinnobel.be/wijnen/ waar men ook welkom is na afspraak voor een wijngaardwandeling in groep met degustatie.

Domein Waes - zie https://www.wijndomeinwaes.be/ en Gemaflor Vandersteene zie  https://www.gemaflor.eu/ - allebei in Zwijnaarde gelegen - werden ook gelauwerd voor hun stille of mouserende wijnen.

De wijnproductie bedroeg 202.000 l 15 jaar geleden en 2022 kan richting 2 miljoen liter gaan. Limburg heeft de meeste wijngaarden en ondertussen zijn er 238 wijnbouwers. In België zijn we gekend voor onze cool climate wijnen waarbij de aciditeit of frisheid hoger ligt dan in het Zuiden.