Bronzen beeld voor GAIA uit Lochristi

GAIA (Global Action in the Interest of Animals vzw) selecteerde het prijsontwerp van Geert Van Rysseghem uit Zeveneken.  Het is een bronzen beeld met als thema ‘kweekvlees’ dat GAIA schonk aan de dochter van Willem Van Eelen.

Willem van Eelen (1923-2015) was een Nederlands arts en onderzoeker. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van kweekvlees. In de jaren 1950 kreeg hij een patent voor de productie van vlees uit stamcellen.

Geert Van Rysseghem

Hij heeft zijn eigen architecturaal ontwerpbureau ( www.archion.be ) maar is ook heel bekend van zijn ‘art with holes’ ( www.pieceunique.be ) Zijn werken waren al te zien op Flanders Horse in Beervelde. Paarden intrigeren hem in het bijzonder maar nu werd het een ‘koe met gaten’.

Geert Vanrysseghem beeld GAIA Willem Van Eelen kweekvlees

Geert Vanrysseghem beeld GAIA Willem Van Eelen

Het is een bronzen beeld van zo’n 11 kilo dat gisteren op de G-Day van de dierenrechtenorganisatie in het ICC Gent werd geschonken aan de dochter van Willem Van Eelen en dat nu richting Nederland verhuist.

Kweekvlees?

Via biopsie neemt men stamcellen uit een koe of varken.  Die worden bij  -195 °C bewaard om later in een bioreactor te worden geplaatst bij 38°C. Daar groeien ze verder uit op een plantaardig serum. GAIA steunt deze manier van vleesproductie omdat het dierenleed vermijdt en niet iedereen vegetariër of veganist wil worden.

Geert Vanrysseghem bronzen beeld GAIA Willem Van Eelen

GAIA

Er zijn wereldwijd nu meer dan 40 start-up bedrijven die gekweekt rund-, varkensvlees, kip en vis klaar stomen voor de markt. De beoogde maatschappelijke voordelen zijn verbeterde voedselzekerheid, verminderde milieubelasting en verbeterd dierenwelzijn ten opzichte van de traditionele veeteelt. De technologie om vlees te kweken is echter complex en er nog steeds veel ontwikkeling en verfijning nodig om deze te industrialiseren. Dat betekent dat het einddoel zijnde verminderde broeikasgas uitstoot en verminderd gebruik van dieren voor onze voeding afhangt van de efficiëntie die uiteindelijk met het kweken van vlees bereikt kan worden.

Scroll naar boven