(Bubbel)cultuur in de Valleé de la Marne

Jean Marie
0 reactie(s)
Champagne in Vallée de la Marne

© JMDB

We trokken nu eens naar de Vallée de la Marne, de champagneregio tussen Epernay en Château-Thierry waar de meunier gevinifieerd wordt in veel bubbelwijnen.

Wijn en cultuur zijn de hoofdingrediënten in deze regio en het werd dan ook een perfecte combinatie van wijn proeven – cultuur beleven en ook een voorraadje inslaan.

Dormans

In Dormans kan je een groots Memoriaal bezoeken dat gebouwd werd in 1921 als herdenking van de 2 veldslagen van de Marne tijdens WOI. Het was maarschalk Foch die de plek koos voor dit monument met crypte, kapel en een klooster waar ook de stoffelijke resten van 1.500 onbekende soldaten liggen.

Château de Condé

Wat verder richting Château Thierry kan je het Château de Condé bezoeken. www.chateaudeconde.fr  Dit kasteel is privébezit en wordt nog steeds bewoond. Het wordt opengesteld om de permanente kosten van restauratie te financieren.

Binnen prachtige decors uit de 17de en 18de eeuw. Illustere geslachten zoals de Condés, de Savoie woonden hier. Jean de la Fontaine, bekend van zijn fabels en kardinaal Richelieu kwamen er langs.

Verder is Château-Thierry, geboorteplaats van Jean de la Fontaine, een bezoekje waard met de burcht hoog op de heuvel maar intussen ingepalmd door een avonturenpretpark.

Wij logeerden bij de familie Alain David, die ook 4.9 ha wijngaarden hebben. Waar ze tot voor enkele jaren hun druiven verkochten, hebben de 2 zonen andere accenten gelegd en investeringen gedaan. Ze vinifiëren hun eigen champagne. Lutte raisonnée is hun aanpak met het accent op zo weinig mogelijk bestrijding. De aankoopprijs schommelt van 14 tot 19 euro.

Biochampagne blijft een nicheproduct met minder dan 2% van de productie terwijl andere wijnregio’s vlot 20 en zelfs 30% halen. Klimatologische omstandigheden spelen natuurlijk mee en te weinig zon en te veel regen spelen in de kaart van meeldauw en valse meeldauw. We zagen dan ook wel eens een wijnbouwer in kosmonautenpak de wijngaard intrekken, gewapend met de gifspuit.

Sanchez-Le Guédard

In Cumières vind je alvast Sanchez-Le Guédard – www.champagne-sanchez-le-guedard.com – bij wie de oogst 2016 bio is verklaard na een omschakeling van 3 jaar. Hier 15.50 euro voor de séléction, een assemblage van pinot noir en meunier met 3 jaar kelderrust. Voor de topper, Cuvée Flore betaal je 23 euro.

Vincent Bliard

In Hautvillers, waar Dom Pérignon begraven ligt, gaan we al jaren langs bij Champagne Vincent Bliard en vader Jean, die al sinds de jaren ’70 biologisch teelt.

Ook hier de 3 bekende druivenrassen, pinot noir, meunier en chardonnay. De flessen rusten meer dan 3 jaar in de kelder en voor de 'carte noir' betaal je 21 euro, terwijl de prestige met minimum 5 jaar ‘sur lattes’ 27 euro kost. De duurste fles hier is de ‘Grande Réserve’ 1997 voor 45 euro.

Het is altijd een vineus weerzien met vader Jean, ondertussen 88. Hij werkt nog elke dag enkele uren in de wijngaarden. Zijn dagelijks glas houdt hem gezond, zegt hij. Ooit werd hij ‘le fou du village’ genoemd omdat hij tegen alle geplogenheden inging en voor een eigen wijnavontuur koos. Drie van zijn 6 kinderen stapten ook de wijnwereld in en verbouwen wijn in de Languedoc en Bordeaux.

Le Gallais

In het dorpje Boursault, waar we logeerden  kun je jammer genoeg het kasteel zelf niet bezoeken maar het wel afhuren voor een feest. Rond het kasteel heb je wel wijngaarden. www.champagnechateau.com

Het prachtige Renaissancekasteel werd tussen 1842 en 1848 gebouwd door Veuve Clicquot, eveneens eigenares van het beroemde champagnehuis.

Binnen het domein van dezelfde familie de wijngaarden van ‘Le Gallais’ bezocht met parkwandeling en degustatie (20 euro). We werden rondgeleid met een groep Amerikanen en Australiërs op rondreis in Frankrijk. www.champagnelegallais.com

Hier ook lutte raisonnée en geen insecticiden sinds 1991. De kelderrust is hier minimaal 48 maanden en de goedkoopste fles kost 19 euro. Voor een millésime 2008 is dat 35 euro. Het was er heerlijk toeven en proeven bij een hoogzomers zonnetje.

Donderdag kan je mee genieten en bijna proeven van het tweede deel van deze wijnreis.