Carmen De Vos geselecteerd voor de Hellerau Photography Award

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Carmen De Vos geselecteerd voor de Hellerau Photography Award

© Carmen De Vos

De derde editie van de Hellerau Photography Award 2018, georganiseerd door het Europees Kunstencentrum Dresden, selecteerde voor de Wedstrijd Portretfotografie vier Polaroid portretten uit de reeks Birth/Geboorte van Carmen De Vos. De tentoonstelling loopt nog tot 2 april.

De fotografe Carmen De Vos hoeft nauwelijks nog voorgesteld te worden. Enkele jaren werkte ze mee aan het Lootse maandblad 9080 waarvoor ze de reportagereeks ‘Prachtige Tachtigers’ maakte. Haar bijdragen aan het tijdschrift vielen niet alleen op door de invoelende verslaggeving van de gesprekken met de mensen, maar ook door de stemmige portretten, gehuld in een waas van liefdevolle verhulling van de hoge leeftijd van de geïnterviewden.

Als freelance fotografe levert ze ondertussen bijdragen aan niet meer alleen zo plaatselijk bekende tijdschriften en kranten. Foto’s van haar verschenen o.a. in Humo, Knack, feeling, Psychologies, Charlie, Oogst, Deus ex Machina, The Word, Goedele, TicKL, Snoecks 2013, De Morgen, De Standaard, De Tijd, NRC Handelsblad.

In 2016 hingen foto’s van haar op Vrij Ambrosiana, de kunstroute ter herdenking van het Begoniafestival. Met haar reeks over de acrobaten van Cirque du Soleil, Amaluna’s Day Off, nam ze vorig jaar deel aan BAD, de beurs Belgian Arts and Design.

Typisch voor de portretten van Carmen De Vos zijn de compositie en het kleurgebruik. Ze slaagt er telkens in om haar onderwerp op zo’n manier te situeren in zijn of haar omgeving dat we niet alleen de fysieke verschijning van de persoon leren kennen, maar ook dat waarvoor die persoon staat. Dat kunnen alleen de hele grote portretkunstenaars.

Dat Carmen De Vos psychologisch inzicht heeft in haar onderwerpen lijkt soms op het eerste gezicht verhuld door haar gebruik van toch wel opvallende technische elementen. Ze gebruikte lang oude Polaroïdfilms waarbij de onvoorspelbare chemische reacties voor vervormingen en onscherpe resultaten zorgden. Bij gebrek aan ‘goede’ Polaroïdfilms begon ze te experimenteren met digitale fotografie en zelfgemaakte lenzen, het bleken van film, opzettelijke filmobstructie, dubbele belichting.

In de loop van de maand mei mogen we de publicatie verwachten van een kunstboek met haar werk, waarin we haar liefde voor de mens in al zijn imperfecte en soms ook stoute en prikkelende verschijningen mogen zien. Dit zou een mooi geschenk voor Moederdag of Vaderdag kunnen zijn.

www.carmendevos.com/home.html