Cashgeld wordt schaars in Lochristi

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
Bankautomaten weg cashpunt zaffelare protest

Tekst en foto's © Evarist Ganzelever

Behalve nog eentje in Zeveneken, zijn de geldautomaten verdwenen uit de deelgemeenten van Lochristi. Wie cash op zak wil dient, na het vinden van een parkeerplaats, in het gelid te staan bij het CASHpunt in Dorp-Oost.

Vorige week werd er aan het inmiddels gesloten KBC-cashafhaalpunt in Zaffelare nog geprotesteerd door enkele verenigingen. Hun wrevel over hoe deze sluiting gecommuniceerd werd en de praktische gevolgen die dit met zich meebrengt voor zowel mensen die minder mobiel zijn als de verbondenheid met je dorp, kan model staan voor het grotere plaatje. Zich verkocht voelen door het grootkapitaal, iedereen beseft dit al langer, maar soms wordt het wel heel tastbaar. 

De machtspositie van banken is enorm, het ontmoedigen van het gebruik van contant geld laat hen toe hun klanten te laten betalen op hun eigen geld, ook al is dit digitaal. Iedere transactie of beweging is bovendien niet kosteloos én geeft de bank en overheid inzicht in het uitgavepatroon van de burger. Het is geen geheim dat digitaal geld besteden de uitgaven pijnlozer maken en impulsief koopgedrag en overbesteding aanmoedigt. Geld moet rollen!

Bankautomaten weg - © Evarist Ganzelever

Los daarvan is er ook het sociale luik. Cash verbindt mensen, het is als elkaar de hand reiken, een uiting van persoonlijkheid. Met geld uit de muur halen te centraliseren in één afhaalpunt beantwoordt een aantal grootbanken wellicht aan de economische tijdsgeest, maar het gemis van de herkennende blik van de loketbediende is dan weer een stapje verder richting afbouw sociale cohesie.

Op onze vraag of er bij bankkantoor Crelan, dat nog 2 cashautomaten heeft binnen onze gemeente, plannen bestaan om die binnen afzienbare tijd af te bouwen, bevestigden ze dat dit zeker nog niet aan de orde is. Ook bij AXA Bank in Dorp-West kan je nog terecht voor papieren geld uit de automaat te halen. Zeker niet vergeten je parkeerschijf te gebruiken, wil je niet berooid buitenkomen!

Bankautomaten weg - © Evarist Ganzelever