CD&V nieuwjaarsreceptie

Jean Marie
0 reactie(s)
CD&V nieuwjaarsreceptie

© Bennie Vanderpiete

Gisterenavond hield ook CD&V haar nieuwjaarsreceptie en keek men vooral uit naar de verkiezingen in oktober. Voorzitter Rita De Vylder en fractievoorzitter Dirk Van Nieuwerburgh willen vooral de absolute meerderheid doorbreken. Er werden ook 16 kandidaten voorgesteld.

Rita De Vylder

CD&V is al volop bezig met de opmaak van het programma en de lijstvorming waarbij evenwichten bewaard worden binnen alle leeftijden, geslacht en deelgemeenten. Wie zich geroepen voelt om de lijst te versterken, kan mee zijn schouders zetten.

De meerderheid breken is het doel in 2018. Ze wees op de beperkte realisaties en de verschillen in visie, onder meer over Uyttenhove. Lochristi beter maken is het doel.

Rita De Vylder verwees ook naar Minister Geens met zijn uitspraak ‘De CD&V heeft een mooie voorkant en een mooie achterkant en dat is weinigen gegeven.‘

De voorkant is de sociale vooruitgang van alle mensen, de achterkant de economische groei voor alle bevolkingsgroepen. Geen grote projecten maar steun aan middenstand en ondernemingen. De plaatselijke mobiliteit, het fietspad in onze straat, het invullen van sportieve noden, jeugdverenigingen ruimte en plaats geven, de herinrichting van de dorpskern (Zeveneken) zijn belangrijk.

Dirk Van Nieuwerburgh

De grote uitdaging in deze verkiezingen is het verbreken van de absolute meerderheid van Open VLD en na 12 jaar gezapig beleid is het tijd om een frisse wind door de gemeentepolitiek te laten waaien.

“ Bij de begrotingsbespreking op de gemeenteraad van december bleek nog eens dat we de komende jaren een negatieve evolutie van de financiële gezondheid van onze gemeente mogen verwachten. De bijdragen voor OCMW, politiezone en brandweerzone zijn gestegen en zullen nog stijgen de komende jaren. De grote projecten Lodejo en Uyttenhove zullen samen 13 miljoen euro kosten en dus enorm op het financiële plaatje wegen. Met nog enkele zware rioleringswerken erbij in de komende jaren en een negatief effect op de inkomsten door de tax shift zal het financieel evenwicht de komende jaren een stuk moeilijker worden. Men heeft vele dossiers over de jaren heen veel te veel laten voortkabbelen en men is dit ook beginnen beseffen in 2017. “

Vervolgens een verwijzing naar de vele megaprojecten.

Speerpunten van het programma zullen participatie zijn waarbij de adviesraden opnieuw tot leven worden gewekt. Mobiliteit met N70 richting R4 waarbij de gemeente moet wegen. Op 20 april organiseren ze dan ook een debatavond over dit stuk Antwerpsesteenweg. Sport, leefbaar en sociaal, verenigingsleven en ondernemen zijn andere aandachtspunten.

Ook het kerkenbeleidsplan kreeg aandacht.

" Hijfte is gekozen tot hoofdkerk. Open VLD probeert op allerlei manieren deze keuze te ondermijnen en wil zelfs dat de kerkelijke overheid – eigenaar - deze kerk gratis afstaat aan de gemeente en ontwijdt. Wij zijn hier radicaal tegen en respecteren de keuze van de kerkelijke overheid. Het lijkt erop dat men op deze manier het gat wil invullen dat ontstaan is door de gelijktijdige sluiting van Lodejo en Uyttenhove."

16 kandidaten

CD&V maakte nog geen lijsttrekker bekend. Verschillende mogelijkheden blijven open maar stelde alvast 16 mensen voor die het project richting 14 oktober mee gestalte willen geven. Veel nieuwe namen ook die we mee geven:

Bergmans Luc - De Clercq Elien - De Clercq Kristof - Den Hert Danny - De Sutter Patricia - De Vylder Rita - De Wilde Anne - Landuyt Gunther - Mallems Geert - Pycke Peter - Schoonjans Steven - Van De Vijver Ase - Van Landeghem Koen - Van Nieuwerburgh Dirk - Van Peteghem Anita en Van Waes Martine.

Gunther Landuyt en Ase Van De Vijver waren verontschuldigd en staan dan ook niet mee op de groepsfoto.