Champagne voor nieuwe Delhaize – een boeiend gesprek met Dany Van Assche

Bennie
1 reactie(s)
Opening nieuwe Delhaize Lochristi - Dany Van Assche

© Tekst & Foto's Bennie Vanderpiete

Gisteren opende de nieuwe Delhaize in onze gemeente. Lochristinaar was uiteraard aanwezig op de openingsreceptie. Daarover leest u in een andere bijdrage. Maar we hadden kort voor de opening een boeiend en uitvoerig gesprek met Dany Van Assche. Een babbel over de geschiedenis van “de Delhaize in Lochristi”.

De Delhaize in Lochristi

Dany Van Assche zag 49 jaar geleden het levenslicht. Zijn ouders waren varkenskwekers in Baarle-Drongen en Dany leerde - net als zijn broer - van kleinsaf wat “mee aanpakken” was. Thuis werd er geregeld een varken geslacht. Het was dus niet verwonderlijk dat Dany als jonge knaap naar de “Groene Poorte” in Brugge trok om er een opleiding als slager te volgen. 

Als 18-jarige adolescent ging hij dan werken in een supermarkt waar hij zich opwerkte van beenhouwer tot chef-beenhouwer en later verantwoordelijk werd voor de volledige afdeling en later zelfs voor de hele winkel.

Ondertussen had hij ook Nancy leren kennen, die zelf handel gestudeerd had.

“Ik ga ooit een eigen zaak beginnen, het zou daarom goed zijn moest je naast je studies ook wat praktijkervaring opdoen in een winkel” gaf Danny mee aan zijn verloofde. En Nancy kwam ook werken in de zaak waar Dany ondertussen verantwoordelijk was.

Toen Dany dan uitkeek om een eigen beenhouwerij te beginnen, gaf goede vriend Filip Sabbe – die zelf een Delhaize-filiaal uitbaatte – hem de raad eens contact op te nemen met de directie van de keten. En die zagen een samenwerking wel zitten en stelden hem voor een filiaal te beginnen in Lochristi.

Dus kwam Dany, samen met Filip Sabbe, op een vrijdagavond in 1996 eens kijken naar die locatie. De school was net gedaan, er was een massa volk op “die hoek” en het was voor beiden duidelijk dat hier heel wat potentieel was.
En zo openden Dany en Nancy in oktober 1997 hun eerste kleine Delhaize, met 750m² verkoopoppervlakte, 4 kassa’s en 7 personeelsleden in dienst.

Het begin van een succesverhaal, Dany?

“Toch wel, maar we hebben er hard voor gewerkt. De eerste 5 jaren waren Nancy en ik 7 dagen op 7 bezig met de zaak. ’s Morgens om 6 uur waren we al in de winkel en om 19 uur, na sluiting, kuiste Nancy nog eens. We woonden toen nog in Vinkt en meestal kwamen we pas om 20.30 uur thuis. “

Jullie konden na korte tijd al uitbreiden?

“Na 6 maanden moesten we al een kassa bijplaatsen. Een eerste succesje.
In 2001 ging onze buur, een winkel van Tom & Co, in faling. We hebben toen contact opgenomen en hebben het filiaal overgenomen en nog 3 jaar gerund. We huurden dus niet enkel onze ruimte, maar ook de ruimte van Tom & Co.
In 2004 hebben we dan die Tom & Co gesloten en onze Delhaize-winkel uitgebreid. Daardoor hadden we in het totaal 1.174m² verkoopoppervlakte.
Maar we zaten met die maandelijkse huur en in 2005 heb ik dan het hele gebouw (nvdr: dus ook het gedeelte waar vandaag Blokker, Kruidvat en Heytens verkopen) gekocht van Guy Redant. We werden zo verhuurder i.p.v. huurder.
De jaren nadien begon ik met de gronden en handelszaken, aanpalend aan het terrein waarvan we eigenaar waren, te verwerven.


 
Ondertussen floreerde jullie zaak?

“Ja, we bleven, door hard werken, steeds maar groeien. We hadden op het einde in onze oude zaak 13 kassa’s plus een onthaalkassa en zo’n 45 personen in dienst. Qua omzet zaten we in de top-20 van de Delhaize-filialen in België.”

Opvallend in jullie zaak was/is de goede verkoop tijdens de weekends?

" Inderdaad. Zaterdag is onze absolute topdag. Op zondag zijn we maar 4 uren open, maar halen ongeveer de helft van een zaterdag-omzet. Heel wat mensen doen op zondag hun inkopen voor de hele week. Ook heel wat koppels komen samen winkelen op hun vrije dag. Iets wat we veel minder zien op weekdagen.  Maar een goede winkel moet iedere dag veel verkopen. Zo heb je rotatie in de goederen, wat noodzakelijk is voor een kwalitatieve versafdeling. “

Waarom de beslissing om een nieuwe winkel te bouwen?

“Een nieuwe winkel geeft ons niet enkel de mogelijkheid om nog eens uit te breiden, maar we kunnen zo met een nieuwe zaak starten die volledig in orde is met de hygiënevoorschriften, energiezuinig en milieubewust is en in overeenstemming met alle HACCP-richtlijnen.
Onze nieuwe zaak heeft een systeem van warmte-recuperatie dat ook onze vloerverwarming voedt. Op het dak liggen 1.080 zonnepanelen. Goed voor het milieu en voor onze portemonnee! Wist je dat we tot voor kort elke maand 15.000 euro betaalden aan elektriciteit!
Het regenwater op de parking wordt opgevangen en hergebruikt, de hele koeling werkt op koolstofdioxide i.p.v. op schadelijke gassen en voor de brandveiligheid is er een sprinklerinstallatie.”

Je bent 49 jaar, erg succesvol, en begint dan nog aan zo’n project?

“De bedoeling is dat ons dochtertje Estée (10 jaar) de winkel later kan overnemen. Nancy en ik zullen daardoor nog zo’n 15 jaar de zaak moeten runnen, maar Estée ziet zich zo verzekerd van een mooie toekomst. Bovendien geeft het ook zekerheid aan mijn personeel. We gaan op (korte) termijn zelfs nieuwe mensen aannemen en uitbreiden tot zo’n 75 personen.
En vooral, zo’n nieuwe zaak is een levenswerk. Ik zeg altijd: “als je durft, en je werkt ervoor, dan kom je er wel. Maar je moet er wel voor werken.”

De nieuwbouw stond er wel erg snel?

“In de 2de helft van juni 2018 diende ik de meest actuele bouwaanvraag in. In december 2018 werd dan gestart met de werkzaamheden. Sindsdien waren hier dagelijks 20 tot 60 personen aan het werk en gisteren werden de laatste details nog afgewerkt. Al bij al zal er zo’n 200 dagen gewerkt zijn aan dit nieuwe handelspand.”

Wat is je ambitie met deze nieuwe zaak?

“We willen niet de grootste, maar de mooiste Delhaize van het land zijn. De keten liet me heel wat vrijheid – waarvoor dank - en het hele ontwerp is zowat van mijn hand.
Onze nieuwe winkel heeft 2.500m² verkoopoppervlakte. Tel daarbij zo’n 2.000m² magazijnen en dit is een zaak van 4.500m².
Het gebouw zelf is een vrij stak en sober ontwerp. Het straalt netheid en zuiverheid uit. De ruwbouw viel eigenlijk mee qua prijs, maar 2/3 van het budget ging naar de inrichting en de aankleding. Eyecatchers binnenin zijn de versafdelingen. We lieten alle werkplaatsen open (bakkerij, beenhouwerij, kaasafdeling, ..) zodat de klanten kunnen zien hoe netjes we werken. De personeelsliden zien zo ook de klanten passeren. De gangen werden, heel bewust, erg breed gehouden en de hele inrichting straalt een huiselijke sfeer uit. Inkopen in een woonkamer.
Ik ben ook erg fier op mijn Italiaanse designluchters die boven de kassa’s hangen. Ook mijn eigen bureelruimte ontwierp ik zelf. Inkopen wordt hier een echte beleving en zo hoop ik qua omzet in de top-5 van België te belanden, of misschien zelfs nog iets hoger.”

Geen selfscan in de nieuwe zaak?

“Neen, ik kreeg de vraag om het in te voeren. Maar ik houd nogal van het persoonlijk contact. Toch waken we er altijd over dat de mensen niet lang moeten wachten om te kunnen betalen. Er wordt tegenwoordig vooral gekocht met de (bank- of krediet-) kaart en dat maakt al een heel verschil. “

Na 22 jaar sloot je je oude zaak. Goede en slechte herinneringen?

“Mijn slechtste herinnering is ongetwijfeld het feit dat mijn rechterhand me jarenlang bedrogen heeft. Mijn vertrouwen werd zwaar misbruikt, we werden bestolen en het duwde me in een burn-out. Ik heb toen even aan stoppen gedacht.
Mijn beste herinnering is ongetwijfeld de geboorte van ons dochtertje Estée; 10 jaar geleden. Ze kwam er vrij laat, maar het is onze oogappel.”

Welke evolutie zag je de voorbije 22 jaar?

“Het is opvallend hoe moeilijk het is om goed personeel te vinden. Vroeger, als er een vacature was, kon je kiezen. Tegenwoordig is het erg moeilijk om zelfs één geschikte kandidaat te vinden. “

Gisterenavond was er dan de officiële opening met een receptie waarop iedereen welkom was. En die oproep werd massaal gevolgd. Vanaf vandaag is de nieuwe, prachtige, zaak van Danny en Nancy open voor het grote publiek.
En ze verwennen onmiddellijk hun klanten. De inwoners van Lochristi kregen allen een bon in de brievenbus. Wie voor 10 juli voor 100 euro koopt, krijgt (mits inruilen van de bon) een gratis fles champagne.

Veel succes Dany, Nancy en Estée.