Chloë en Lotte in Benin

Jean Marie
0 reactie(s)
Chloë en Lotte in Benin

Chloé Deléhouzée (21 – Lochristi) en Lotte Buyle (20 – Laarne) zijn laatstejaarsstudenten voeding- en dieetkunde aan de Odisee campus Gent. Ze zijn nu 3 maanden op stage in het West-Afrikaanse Benin en verblijven er nog tot half juni.

Chloë

“ We lopen stage in enerzijds in het hospitaal ‘ Saint Jean de Dieu in Boko (afdeling pediatrie-malnutritie) en anderzijds bij de organisatie Hubi & Vinciane te Parakou.

Wat zijn de opdrachten?

“ Onze taken op de pediatrie houden in : meten en wegen van ondervoede kinderen alsook de lichaamstemperatuur controleren. Verder dossiers aanvullen, de mate van ondervoeding berekenen en de evolutie bekijken. Daarnaast geven we de moeders vaak raad en tips over hun voeding voor zichzelf en hun kindje. Wat eten ze en hoe wordt het gegeven. Daarnaast bereiden we ook de therapeutische melk indien het kind dit nodig acht.

Om ondervoede kinderen op te sporen voeren we soms een dépistage uit ( screening). Dan gaan we naar een dorp en komen bijna alle ouders met hun kind om ze te laten onderzoeken. We meten dan hun lengte en gewicht, maar ook de armomtrek. Indien het kind zwaar ondervoed is, sturen we ze door naar het ziekenhuis voor behandeling. Onze dag start om 8 uur en eindigt om 16 uur in het ziekenhuis.”

Ondervoeding?

“ Helaas hebben we al heel zware gevallen van ondervoeding gezien. Soms komt alle hulp te laat maar we doen steeds ons uiterste best om het kind zo snel en goed mogelijk te helpen.”

Hubi & Vinciane?

“ Bij de stichting/organisatie Hubi & Vinciane focussen we ons vooral op educatie. We gaan langs op scholen uit 3 regio’s (Parakou, N’dali en Tchaourou). In deze regio’s is Hubi & Vinciane vooral actief. We geven infosessies over gezonde en volwaardige voeding in het lager maar ook secundair onderwijs en gaan langs bij de verkoopsters, die maaltijden bereiden voor de leerlingen op school. Hier analyseren we de voeding en geven de verkoopsters tips om hun maaltijd volwaardig te maken. Bijvoorbeeld enkel rijst met saus? Wij raden aan om daar nog wat vis en groenten aan toe te voegen omdat enkel rijst geen volwaardige maaltijd is voor een leerling.

Hier zijn onze uren variabel. De scholen gaan open om 8 uur en gaan dicht om 12 uur.  Na de middag sluit deze omdat de hitte heerst. Na 16 uur opent de school opnieuw tot 19 uur.

Met Hubi & Vinciane ontwikkelen de ook bepaalde infobrochures en posters die in de ziekenhuizen en scholen kunnen gebruikt worden.

Vanuit Odisee hebben we een stage begeleidster maar zij is in België gebleven. Hier hebben we zowel in het ziekenhuis als bij de stichting een verantwoordelijke die onze taken oplegt en zal evalueren. In het ziekenhuis is dat de sociaal assistente  en bij de stichting is dat een gediplomeerde diëtist.”

Hoe verlopen de contacten? Taalproblemen?

“ In Benin spreken ze heel wat verschillende talen (Fon, Bariba,...)  en je kan het vergelijken met onze accenten in België. Maar Benin was gekoloniseerd door Frankrijk en ze spreken ze hier ook Frans. Wij spreken hier dan ook Frans met onze verantwoordelijken en personeel maar de plaatselijke bevolking spreekt vaak geen Frans omdat ze niet geschoold zijn. Gelukkig spreken onze verantwoordelijken ook hun accent/taal waardoor we hun als vertaler kunnen inschakelen.”