Christoff Van Acker verkozen tot Jeugdlaureaat 2022

Bennie
0 reactie(s)
Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

Deze avond werd de jeugdlaureaat 2022 bekendgemaakt. De jury koos - uit een 11-tal inzendingen - voor de vroegere jeugdconsulent Christoff Van Acker.  

Er werden dit jaar maar liefst 83 voorstellen ingediend die 11 verschillende kandidaat-jeugdlaureaten opleverden. Maar er kan uiteraard maar 1 winnaar zijn. En die beslissing werd eerder deze week genomen door de jury.

Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

De jury

De jury bestond dit jaar uit Merlijn Vercaemer (voorzitter jeugdraad), Jana Denoyel (ondervoorzitter jeugdraad), Lars Burgelman (vertegenwoordiger van de laureaat 2021 “De inclusiewerking van speelplein Joepla”) en Benjamin Bundervoet als bekende Lochristinaar. Zij werden bijgestaan door Fréderic Droesbeke (schepen van Jeugd) en Lies van der Wouden (Jeugdconsulent) die geen stemrecht hadden en enkel advies gaven. De jury moet dus kiezen uit een 11-tal personen/verenigingen/projecten die naar voor werden geschoven.

Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Tot en met 2019 koos de jury telkens een laureaat uit Lootse organisaties, jeugdverenigingen, groepen of individuele personen die een uitzonderlijke prestatie leverden of zich zeer verdienstelijk maakten op het vlak van jeugdbeleid. In 2020 viel JH Lodejo in de prijzen met “A Piece of Mind” en vorig jaar koos men met “De inclusiewerking van Speelplein Joepla” ook voor een specifiek project. Het was dus uitkijken wie, of wat, het dit jaar zou worden.

Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

En de winnaar is...Christoff Van Acker

Nadat schepen Frederic Droesbeke de aanwezige jeugd verwelkomd had, werd de titel “Jeugdlaureaat 2022” toegekend aan Christoff Van Acker. Christoff was 13 jaar als jeugdconsulent werkzaam bij de jeugddienst van de gemeente. Sinds 15 november 2021 is Christoff medewerker bij de bibliotheek van Lochristi. Als jeugdconsulent adviseerde hij, tot en met vorig jaar, de jury bij de verkiezing van de jeugdlaureaat. Diezelfde jury verkoos hem nu. Christoff woont samen met zijn partner en hun 2 zonen in de Rechtstraat in Zaffelare.

Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Christoff is de negende jeugdlaureaat. De vorige winnaars waren: 

2021 : Inclusiewerking speelplein Joepla
2020 : 'A piece of mind' (project van Jeugdhuis Lodejo)
2019 : Robin Verbeke (Oud-jeugdraadvoorzitter)
2018 : Joris Robert (Oud-leider Chiro Beervelde en lid jeugdhuis Lodejo)
2017 : Erwin Van Damme (Volwassen begeleider Chiro Beervelde)
2016 : Ulrike Vermaercke (Voorzitster jeugdhuis Lodejo)
2015 : Ase Van de Vijver (Bestuurslid jeugdhuis De Beeste)
2014 : Oudercomité Chiro Beervelde

Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Over zijn tijd bij de Jeugddienst

Toen hij zijn vertrek bij de jeugddienst aankondigde, zei Christoff “Ik wil alle mensen bedanken die ik, o.a. door mijn fantastische job, heb leren kennen. We hebben jarenlang hard gewerkt maar vooral ook leuk samengewerkt, zaken gerealiseerd en georganiseerd, feestjes gebouwd, vergaderd, elkaar geïnformeerd, eens een glaasje geheven, elkaar geholpen en meer dan eens heruitgevonden. Het waren jaren vol plezier, enthousiasme … memorabele momenten. Enkel mooie herinneringen. Al blijft de sluiting van het skatepark een zwart vlekje op mijn jeugdwerkziel. Lots of love voor het fantastische jeugdwerk dat we samen hebben gemaakt. De gedrevenheid van jongeren blijft zorgen voor de dynamiek die ‘9080’ zo uniek maakt.” 

Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Lofbetuigingen

Heel wat mensen en verenigingen schoven Christoff naar voor als kandidaat-jeugdlaureaat en velen staken in hun voorstel de loftrompet over hem. Een kleine bloemlezing.
“Christoff zette zich al jaren in, meer dan van hem verwacht werd in zijn job en hij was altijd bereikbaar”.
“Christoff verdient dit niet 100% maar 200%. Wij konden altijd bij hem terecht. Hij aarzelde nooit om, bij problemen, mee te helpen en mee na te denken.”
“Je kan nooit iets te veel vragen aan Christoff. Ook al heeft je vraag niet te maken met zijn werkgebied, hij zal je met plezier helpen”.

“Christoff verdiende deze award al toen hij nog jeugdconsulent was, maar dat bleek niet mogelijk. Dit is het ideale moment om hem dubbel en dik in de bloemetjes te zetten”.

Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete
De Award

Simon Oliebos van Oliebos Woodworks mocht dit jaar de award maken voor de winnaar. Als houtkunstenaar en oud-leider van Chiro Lochristi was Simon daarvoor de geknipte man. En de "kleine Robbie" is een zeer geslaagde award geworden. 
 
Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete

Voorzitter Jeugdraad en eetfestijn

De plechtigheid deze avond was ook een unieke gelegenheid om Jana Denoyel te bedanken als voorzitter van de jeugdraad. Ze ontving een T-shirt en een hoodie. Jana geeft de fakkel door aan Merlijn Vercaemer uit Zaffelare.
 Na het officiële gedeelte schoven zo’n 180 jongeren aan voor een eetfestijn met frietjes, aardappeltjes met Breydelham, Bitterballen, vegetarische wrap en vegan balletjes.  

Jeugdlaureaat 2022 - © Bennie Vanderpiete