“Comme chez Swa”, de deuren zijn gesloten!

Voor de 40ste keer brachten de leerkrachten en het toneelteam van GBS Lochristi-Beervelde een vermakelijk en ontspannend toneelstuk, waarvan de opbrengst ten goede komt van de leerlingen. Een terugblik op “Comme chez Swa”.

Het doek is gevallen. Gisterennamiddag was er de derde voorstelling van “Comme chez Swa”, de meest recente productie van de het schooltoneel GBS Lochristi. Zelf gingen we nog een keer kijken naar de voorstelling op vrijdagavond. En, op enkele lege plaatsen na, was de turnzaal van GBS Lochristi helemaal volgelopen.

Comme Chez Swa © Bennie Vanderpiete

Het verhaal

Restauranthouder “Swa” Nicolaes (Freddy De Wilde) kan volgens een testament een erfenis van ruim 5 miljoen opstrijken en zo ook zijn restaurant redden. Daarvoor moet hij trouwen met de bemoeizieke Geraldine de Betancourt (Sophie De Geest), een onaantrekkelijke oude vrijster van adel. Swa heeft meer oog voor de jonge dienster Claudia (Thaïs De Bundel), die vooral geïnteresseerd in het geld dat Swa mogelijks kan erven. Maar het testament voorziet ook – in artikel 13 – dat als Swa of Geraldine voor het huwelijk overlijden, of overspel plegen, de erfenis naar de tegenpartij gaat. 

Comme Chez Swa © Bennie Vanderpiete

Claudia besluit om een huurmoordenaar in te schakelen, maar uiteraard mislukt dat plannetje. Artikel 13 zorgt er dan nog voor dat er een heleboel amoureuze verwikkelingen komen en zelfs in scène gezet worden. In die mate zelfs dat Swa het zodanig op zijn heupen krijgt van “al die problemen met de vrouwen” en dan maar uit de kast komt en zijn geluk vindt bij… de huurmoordenaar Carlo Mozzarella (Rony Desmet).

Comme Chez Swa © Bennie Vanderpiete

Parcours met hindernissen

Deze 40ste productie was er wel eentje met hindernissen, dat lichtte ook directrice Nancy Van de Voorde toe in haar verwelkoming. Eerst diende “Comme chez Swa” – na 2 toneelloze coronajaren – een jaartje uitgesteld omdat er te weinig leerkrachten voldoende tijd konden vrijmaken. Toen er in 2023 dan een tweede start genomen werd met de voorbereidingen van “Comme chez Swa” viel ook de regisseur door gezondheidsproblemen uit. Gelukkig werd cabaretière Carine Stevens bereid gevonden om die rol op zich te nemen en de productie in goede banen te leiden (zie ook verder). Meester Luc Dhont had gelukkig maar een kleine rol want hij moest door ziekte op het laatste moment verstek geven. Gelukkig kon meester Tuur ter elfder ure opvang regelen voor zijn kindjes en invallen.

Comme Chez Swa © Bennie Vanderpiete

Kinderkankerfonds Koester steunen

Carine Stevens kreeg voor haar taak als regisseur een vergoeding van 100 euro. Op haar vraag werd dat geld integraal gestort op de rekening van het kinderkankerfonds Koester. Dat bedrag wordt nog opgetrokken met de opbrengst van de kalenderverkoop die directrice Nancy Van de Voorde tijdens de pauze deed. Een mooi gebaar!

Comme Chez Swa © Bennie Vanderpiete

40ste productie

“Comme chez Swa” was dus de 40ste toneelproductie van GBS Lochristi. Een robijnen jubileum. Meester Freddy De Wilde, ondertussen al enkele jaren met pensioen” speelde in alle voorstellingen mee en werd daarvoor, op het einde van de voorstelling extra in de bloemetjes gezet en kreeg een klein presentje.

Fotoreeks

Uit de vele honderden foto’s die we namen tijdens de repetitie, destilleerden we een kleine fotoreeks.(op het facebook logo klikken om de reeks te openen).

Veel kijkplezier!

 

Scroll naar boven