Cultuurlaureaat 2022: Gitaarvirtuozen Willy en Jo “John Ghost” De Geest

Bennie
0 reactie(s)
Cultuurlaureaat 2022 - © MDC Photography

Tekst Bennie Vanderpiete © Foto's MDC Photography

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan nog tot en met 11 september. We stellen u alle genomineerden voor. Na eerder Roger en Benjamin Praet en Filip en Alphonse Naudts, is het vandaag de beurt aan de derde vader-zoon combinatie: Willy De Geest en zijn zoon Jo.

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Er werden 11 families waarin meerdere leden cultureel actief zijn genomineerd. Tot en met 11 september kan er online gestemd worden wie op zaterdag 17 september de titel "Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie” krijgt.  We stellen we u de 11 families voor en deze keer zijn dat Willy De Geest en zijn zoon Jo.

Cultuurlaureaat 2022 - © MDC Photography

Willy De Geest

Bloemistenzoon Willy De Geest (65) is geboren en getogen in Zaffelare en dus werd hij lid van (en nadien leider bij) KSA Zaffelare. Daar leerde hij ook gitaar spelen. Zonder opleiding en volledig autodidact. Het was ook bij de KSA dat Willy voor het eerst deel uitmaakte van een bandje, “Meubeltoonzaal” genaamd. Ze traden in Zaffelare eens op voor Jef Van Uytsel in een poging om zich te kwalificeren voor Humo’s Rock Rally. Verder had Willy geen noemenswaardige muzikale exploten, maar deed wel jarenlang kennis en kunde op met de hulp van de Engelse gitaarmagazines Total Guitar en Guitar Techniques. Hij volgde later (samen met zoon Jo) ook nog les bij Johan Vandenberghe. Sinds 2014 is Willy lead gitarist in coverbands, richtte mee Taxi Lane op en stond in 2020 mee aan de wieg van Pokerface. Daar speelt hij samen met o.m. zijn broer Luc (drums) en Jean-Pierre Van De Vijver (keyboards). Die laatste maakte destijds ook deel uit van “Meubeltoonzaal”.

Pokerface is behoorlijk succesvol met hun repertoire vol goede dansbare muziek. De groep speelt zowel hits uit de sixties en seventies als disco en pop en zelfs stevige rock. Prince, Dua Lipa, AC/DC, Black Eyed Peas, je kan het allemaal horen bij de partyband.

“Met de gewijzigde bezetting van Pokerface hebben we dit jaar een nieuwe start genomen en willen we verder groeien. In onze agenda staan een 15-tal optredens en daar zijn we voor een startjaar best tevreden mee. Ook al omdat we in zowat in alle Vlaamse provincies mogen optreden: van Mesen en Middelkerke tot Genk en Dworp. Je hoort ons dus niet enkel onder de eigen kerktoren” aldus Willy. “Ons optreden op de Korenmarkt tijdens de Gentse Feesten was een meevaller en we werden ondertussen gevraagd om op oudejaar voor 1.500 mensen op te treden aan de kust.

Willy is gepensioneerd maar was voorheen werkzaam als hoofdredacteur van het halfmaandelijks vakblad Sierteelt & Groenvoorziening van AVBS, de sierteeltvakgroep van de Boerenbond.

Cultuurlaureaat 2022 - © MDC Photography

Jo De Geest – John Ghost

Jo (38) is de zoon van Willy De Geest. Als achtjarige volgde hij al privé-gitaarles in Gent bij Johan Vandenberghe en zou dat 10 jaar lang doen. Van 2004 tot 2007 studeerde hij aan de Jazz-Studio te Antwerpen en liep aansluitend stage bij Jan Fabre voor de productie: “Requiem für eine Metamorphose”. In 2007 trok hij naar het Conservatorium - School Of Arts te Gent, kreeg er ook gitaarles en volgde masterclasses.
In het verleden speelde Jo in wisselende jazz-bezettingen en was o.a. gitarist bij de rockformatie Yuko. Sinds 2010 speelt en componeert hij voor zijn hoofdproject en geesteskind: John Ghost. Dat sextet bracht in 2013 in eigen beheer een eerste EP uit. In 2016 volgde een volwaardig debuutalbum (“For a Year They’ve Slept”) en drie jaar later een tweede full-album (“Airships are Organisms”). Binnenkort volgt er een derde langspeler. John Ghost trad al op tijdens Gent Jazz en Jazz Middelheim en is bezig aan een internationale veroveringstocht.
Daarnaast werkt Jo aan een bijkomend akoestisch-solo-project: Molk. Sinds 2017 staat hij, samen met Kris Auman, mee aan de wieg van het rocktrio: Endlingr. Een eerste EP werd in 2021 uitgebracht en een eerste langspeler is voor volgend jaar gepland.

Jo is dus beroepsmuzikant. Daarnaast geeft hij al 12 jaar les in het deeltijds kunstonderwijs. Momenteel is hij werkzaam in de academie van Beveren en Harelbeke.

Stemmen voor Willy en Jo kan tot en met zondag 11 september via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (Hier klikken). Iedere persoon (ook als die geen inwoner van Lochristi is) kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

Cultuurlaureaat 2022 - © MDC Photography
(Foto's © MDC Photography - Marc De Clercq)