Cultuurlaureaat 2022: Muzikale harmonie bij de familie Vermeulen

Dit jaar wordt een familie de cultuurlaureaat! Stemmen kan nog tot en met 11 september. We stelden al 10 genomineerden voor. Vandaag besluiten we onze reeks met de familie Vermeulen.
 

De culturele familie in 2022

In 2022 zal de cultuurlaureaat niet één persoon zijn want de cultuurdienst en -raad gaan op zoek naar een culturele familie! Tot en met 11 september kan er nu online gestemd worden wie van de 11 genomineerde families op zaterdag 17 september de titel Cultuurlaureaat 2022, de familie-editie” krijgt. Vandaag, als laatste in de rij, stellen we u de familie Vermeulen voor. Een familie met de harmonie “Willen is Kunnen” als rode draad.  We stellen de 9 “Vermeulens van de harmonie” even voor.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Bennie Vanderpiete  Wendy Vermeulen

Etienne en Roland Vermeulen

Theofiel en Irène Vermeulen hadden 9 kinderen: 6 jongens en 3 meisjes. 5 van de zonen – Etienne, Roland, André, Lucien en Philips maakten in hun jeugd deel uit lid van de harmonie “Willen is Kunnen”.
Etienne (78), de oudste zoon het gezin, was 12 jaar toen hij in 1956 zijn eerste muzikale stappen zette in de Lootse harmonie. Er was toen nog geen muziekschool in Lochristi, daarvoor moest je naar het “verre Gent”. Daarom gaf de dirigent van de harmonie (koster Albert De Ridder) “muziekles” voor de repetities begonnen. Daar leerde Etienne klarinet spelen. Nu, 66 jaar later, is hij nog steeds spelend lid (klarinet en sax-tenor). Hij was gedurende een 5-tal jaren ook bestuurslid en 35 jaar lang schatbewaarder. Verder is Etienne nog actief als secretaris van de oud-strijders Lochristi en richtte hij destijds mee het Feestcomité Dorpsstraat op.
Ook Roland Vermeulen (77) werd in 1956 lid van de harmonie “Willen is Kunnen” leerde er klarinet spelen. Later ging hij nog naar de academie Oostakker om er – samen met zijn dochters – notenleer en klarinet te volgen. Roland bleef tot 2015 spelend lid van de harmonie, maar stopte “toen er een dirigent kwam die het niet zo begrepen had op oudere muzikanten die niet meer perfect speelden.” Door artrose en een slechter zicht kan Roland nu niet meer spelen. Zijn dochter An en Wendy traden in zijn voetsporen.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Bennie Vanderpiete

Peter, Seppe en Obe

Etienne Vermeulen gaf zijn muzikale genen door aan zijn zoon Peter (46) en zijn dochter Sofie (49).
Als Peter 6 jaar oud is, sluit hij aan bij de harmonie “Willen is Kunnen” en krijgt er zijn eerste muziekopleiding. Nadien volgt hij notenleer en trompet aan de academie in Oostakker. Bij de harmonie speelde Peter jarenlang bugel en vooral de buitenlandse uitstappen zijn hem bijgebleven.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Bennie Vanderpiete

In 2014 werd de band Bluesy Muloosy opgericht. Een groep bestaande uit leerlingen, en ouders van leerlingen, van de muziekschool Lochristi die wel eens samen wouden improviseren en musiceren. Daarbij ook Peter en zijn beide zonen. De groep evolueerde naar een “partyband” die hedendaagse bluesy, funky en poppy nummers brengt in eigen arrangementen. Op 21 juli gaf de twaalfkoppige groep, tijdens de Gentse Feesten, een fel gesmaakt optreden op de Korenmarkt. Peter leidt samen met zijn vrouw het bouwbedrijf Con-struct.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Bennie Vanderpiete

Seppe (20) zat – net als zijn broer Obe – zat pas in de 2de kleuterklas toen hij al naar de muziekschool Lochristi ging. Toen hij 6 jaar was vatte hij de pianolessen aan om 3 jaar later een blaasinstrument te leren. In het begin was dat de klarinet maar vrij vlug startte hij met bugellessen bij de harmonie van Lochristi bij Tony Van De Voorde. Nadat hij tijdens de muziekkampen van de muziekschool een paar keer achter het slagwerk mocht kruipen, schafte Seppe zich een eigen drumstel aan en begon mee te spelen met zijn favoriete nummers. Na een paar lessen had hij een voldoende goede basis om zelf “op ontdekkingstocht” te gaan. In 2019 mocht hij als percussionist meespelen in het orkest voor de musical “Shrek”. Nu speelt Seppe – naast trompet, cornet en bugel. – ook piano, slagwerk en zingt hij al eens. Hij was/is actief in verschillende muziekverenigingen waaronder KH Willen is Kunnen Lochristi, KM De Neerschelde Gentbrugge, Brassband Gent, het Gents Universitair Harmonie Orkest (GUHO), Studentenfanfare Ghendt, Brass Party en Bluesy Muloosy. Op 11 november blies Seppe ook in 3 deelgemeenten van Lochristi de Last Post. Seppe studeert Industrieel ingenieur elektromechanica.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Bennie Vanderpiete

Obe (20), de tweelingbroer van Seppe, koos al op jonge leeftijd om voluit de kaart van de muziek te trekken. In 2019 was hij de eerste leerling die aan het Lemmensinstituut in Leuven (kunsthumaniora) afstudeerde in de nieuwe richting compositie. Het Koninklijk Conservatorium Gent was een volgende – logische – stap. Daar studeerde hij deze zomer af. Op het einde van zijn bachelor proef – een voorstelling met symfonisch orkest waarbij het levensverhaal van Alan Turing verteld werd – volgde een staande ovatie. Obe componeert en dirigeert niet enkel, hij bespeelt geregeld ook zelf de piano en de saxofoon, o.m. bij de band “Brass Party” en Bluesy Muloosy.

Maar ook het zingen heeft hij onder de knie, zoals hij bewees tijdens de musical “Shrek” in 2019 waar hij Lord Farquad (een van de 4 hoofdrollen) speelde.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Bennie Vanderpiete

Nu trekt Obe naar het prestigieuze en wereldvermaarde Royal College of Music in London. “Ik start daar dan met mijn masteropleiding in de richting compositie. Die is net zoals de richting die ik in Gent volgde, gericht op klassieke (in de brede zin van het woord) compositie. Na deze opleiding wil ik graag stappen in dezelfde richting blijven zetten en eventueel nog extra studies volgen in het buitenland” vertelde Obe aan Lochristinaar. Het muzikaal talent van Obe Vermeulen is al langer bekend in Lochristi. Niet zonder reden was deze workacholic bij de finalisten voor de titel van Cultuurlaureaat 2021.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Bennie Vanderpiete

Sofie en haar dochter Hannelore

Sofie (49) is de dochter van Etienne en dus de zus van Peter. Ze volgde notenleer, algemene muzikale vorming en cultuur, muziekgeschiedenis en instrumentenles aan diverse muziekscholen. Sinds 1984 is ze lid van de harmonie Willen is kunnen waar ze piccolo en dwarsfluit speelt. Sinds 8 jaar volgt ze pianoles en sinds 5 jaar ook celloles. Tijdens een stoet in Denemarken waar de harmonie aan deelnam mocht ze ooit bloemen en het embleem van Lochristi overhandigen aan de koningin-moeder van Denemarken. Maar muzikaal gezien is de deelname aan de Schützenausmarsch in Hannover – het eerste weekend van juli- een hoogtepunt. Elk jaar lokt dit festijn zo’n 150.000 toeschouwers. Sofie is beroepsmatig nachtverpleegkundige.

Hannelore (18) volgt al van kleins af aan notenleer aan de muziekschool Lochristi. Toen ze 6 jaar oud was begon ze viool te spelen. Een jaar later stapte ze al mee met de harmonie en speelt er sindsdien ook het (klein) slagwerk en de pauken. Hannelore volgt nu nog vioolles en musical aan de muziekschool Lochristi. In 2019 nam ze ook deel aan de musical Shrek. Sinds de zomer van 2020 is Hannelore ook actief animator op het Speelplein Joepla. Verder is ze actief lid van JH Lodejo.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Wendy Vermeulen

An en Wendy

An en Wendy zijn de 2 dochters van Roland Vermeulen.  An (46) startte in 1987 als trommelaar bij de harmonie “Willen is Kunnen”. Ondertussen volgde ze ook klarinetles bij de harmonie en dan ook bij de academie Oostakker. Na de geboorte van haar zoon pikte ze de draad terug op en schreef zich in aan de academie van Eeklo. An begon dus bij “Willen is Kunnen”, werd dan lid van de Katholieke Harmonie Vredekring in Zelzate en het Dendermonds orkest Dynamic Symphonic. Daar kwamen dan nog de harmonie Concordia Overslag en binnenkort ook de Koninklijke Harmonie De Eendracht (Wachtebeke) bij. Tijdens de eerste corona-lockdown begon An zelf nummers uit te schrijven die ze dan, samen met Wendy, ging spelen voor de bewoners van rusthuis Zilverbos in Zelzate. Ze kon Peter Vermeulen en zijn zoon Seppe overhalen om hetzelfde te doen voor de bewoners van het WZC Sint-Pieter (verslag Lochristinaar: hier klikken). ). Ann is bediende.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Wendy Vermeulen

Wendy (44), de jongere zus van An, was 6 toen ze aan de muziekschool in Oostakker notenleer en dwarsfluit ging volgen. 12 jaar later trok ze naar de academie Gent-De Poel om er zich verder te vervolmaken. Toen ze zowat 11 jaar was sloot Wendy aan bij de KH Willen is Kunnen. Daar speelde ze eerst op een trommeltje en daarna op de dwarsfluit. In 2011 wisselde ze naar de Dynamic Symhonic Band Dendermonde. Met die band werd ze in 2013 op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade (Nederland) vicewereldkampioen in de afdeling “Harmonie Second Division”. Maar ook de optredens op de Gentse Feesten – zoals deze zomer op het Sint-Baafsplein – zijn blijvende herinneringen. Sinds mei is Wendy lid van Koninklijke Harmonie De Eendracht (Wachtebeke). Ze is met haar dwarsfluit en piccolo ook te boeken als freelance muzikant. Beroepsmatig is Wendy Health & safety manager.

Stemmen voor de familie Vermeulen kan tot en met zondag 11 september via de hiervoor voorziene pagina op de website van de gemeente (Hier klikken). Iedere persoon (ook als die geen inwoner van Lochristi is) kan éénmaal stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde familie. De publieksprijs gaat naar de familie met de meeste stemmen.

Cultuurlaureaat - Fam  Vermeulen - © Bennie Vanderpiete

(Foto's © Bennie Vanderpiete – Wendy Vermeulen –  Arno Devriese, ter beschikking gesteld door Obe Vermeulen)

Scroll naar boven