Dannie Driedijk hangt te kijk

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Dannie Driedijk - KaG - © Annick Gentier

Tekst Evarist Ganzelever ©  Foto's Annick Gentier

En dit in de gang van het gemeentehuis in Lochristi. Met een knipoog, zoals hij het zelf zegt! Fotograaf Dannie liet zich al eerder opmerken in onze gemeente, zoals met zijn deelname aan 'Kunst achter Glas'. Zijn werk laat sporen na.

De selectie die in de wandelgang getoond wordt bestaat uit 15 werken gemaakt over een periode van zo’n 10 jaar. Één werk op groot canvas is te zien aan de achterzijde van de gemeentetuin, richting bibliotheek.

Dannie vertelt graag het verhaal achter zijn kunst, waar en hoe die is ontstaan. Een meerwaarde, als je het ons vraagt. 

Dannie Driedijk -KaG - © Annick Gentier

Artis-Historia

Welke Belg kent ze niet, de boeken van ’s lands Glorie?”, steekt hij van wal “De Geschiedenis van België in prentenboeken met bij elke afbeelding een korte beschrijving. Mijn vader had vier van de zes delen met Artis Historia-puntjes bij elkaar gespaard. Op zondagmiddag, na de hoogmis en het middageten, mocht ik erin kijken. Ik mocht dan gaan zitten aan de teakhouten tafel in de 'beste woonkamer', waarna vader één deel van zijn reeks plechtig opende. Ik zoog de beelden in me op. Vooral die waarin werd geleden, gemarteld of gedood, beroerden mijn kinderzieltje. Ik kon me met groot inlevingsvermogen verplaatsen in die personen, zodanig dat ik er zelfs nachtmerries heb aan overgehouden.  

Vooraleer ik de klassieke schilders kon ontdekken, had tekenaar Huens met deze boeken al sporen in me nagelaten. Zijn pallet kent nauwelijks warme kleuren, in de gezichten van de personages heeft blauw en grijs de overhand.

Het kostte me dan ook enige tijd om in mijn fotografie te ontdekken dat mijn voorliefde voor dat kleurgebruik en die onderwerpen voornamelijk zijn ingegeven door de prenten van deze kunstenaar. Mijn fascinatie voor portretten en het lijden zijn zonder meer te herleiden naar zijn werk.”

Voorzienigheid

“De knipoog bij deze tentoonstelling gaat zeker richting illustrator Huens, maar meer nog naar de erfenis van het Christendom. Met thema’s zoals lijden, verlossing, barmhartigheid en berouw ben ik grootgebracht.

Dat de start van de expo bijna naadloos aansluit bij de inhoud en de aanvang van de Goede Week, is vast een verdienste van de voorzienigheid!”

Dannie Driedijk -KaG - © Annick Gentier

Kunst aan de Gang
Dorp-West 52
Tot eind juni te bezoeken tijdens de openingsuren gemeentehuis.
Het park is vrij toegankelijk.

Fotoreeks

Fotografe Annick Gentier ging alvast een kijkje nemen in de gang van het gemeentehuis. Dat leverde onderstaande fotoreeks met impressies op. Laat het vooral een aansporing zijn om zelf eens langs te gaan .
(Klikken op onderstaande foto om de fotoreeks te openen.)