DayDream – pop-up foto-expo met Carmen De Vos

Zeven fotografen/kunstenaars reflecteren over 21 juli 1969, de dag van de eerste maanlanding. Hun werken worden getoond in de pop-up fototentoonstelling DayDream in Hoogstraat 19 in Gent van 20 juli tot 24 juli 2019. Ook onze bekende Lootse fotografe, Carmen De Vos, doet mee.

De eerste mens op de maan

De aarde was duizenden eeuwen “The Final Frontier”, maar op 21 juli 1969 werd deze grens ruim 384.000 kilometer opgeschoven naar het dichtstbijzijnde hemellichaam, de maan. Neil Armstrong sprak, terwijl hij de trap van de maanlander afdaalde, de historische woorden: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.”

Ron Chiers was erbij, ’t is te zeggen: hij was toen 10 jaar oud en zijn vader had hem wakker gemaakt om via de televisie dit historische moment mee te maken. De schimmige zwart-witbeelden van een van de maanlander afdalende Neil Armstrong zijn ondertussen gemeengoed geworden, maar hebben op de jonge Ron een enorme indruk nagelaten. Zijn interesse in de ruimtevaart was aangewakkerd en is altijd gebleven.

Een historisch jaar herdenken

Op 21 juli 2019 zal deze mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid 50 jaar oud zijn. Al jaren liep Ron met het idee om daar iets rond te doen. Dat idee zou waarschijnlijk een stille dood zijn gestorven, ware het niet dat hij via een vriend, projectontwikkelaar, plots kon beschikken over ruimte in een leegstaand historisch pand, een oud klooster, in het centrum van Gent.

1969 was niet alleen het jaar van de maanlanding, maar ook van enkele andere onvergetelijke gebeurtenissen: de nieuwe Boeing 747, de Concorde, de implantatie van het eerste kunsthart, de invoering van de BTW, de opening van de Kennedytunnel, het jaar dat Merckx de eerste keer de Tour won, het jaar dat Jan Palach zichzelf in brand stak op het Wenceslausplein in Praag uit protest tegen de Russische inval in zijn land, het jaar van de love-in van John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton, Woodstock en de hit ‘Day Dream’ van The Wallace Collection. De titel van dit nummer van deze echte Belgische symfonische pop/rockband, werd de titel van deze tentoonstelling.

Ron Chiers verzamelde zeven fotografen/kunstenaars rond zich om na te denken over deze historische dag, dit historische jaar en over de verdere evolutie van het mensdom. De maanlanding was zonder meer een technologisch huzarenstukje en DayDream is dan ook enerzijds een ode aan de astronauten die het project aandurfden, hun levens in de waagschaal wierpen, en aan alle medewerkers die de Apollo 11-raket en de maanlander bouwden. Anderzijds werpt DayDream een blik op de verdere evolutie van het mensdom.

De werken en de kunstenaars

‘Daydream’, met deze vintage foto-installatie van het jaar 1969 openen Ron Chiers en Dirk Janssens de tentoonstelling.

‘A Giant Leap’, foto en video van Ron Chiers, confronteert o.a. iconische nieuwsfoto’s van toen met hedendaagse nieuwsfoto’s. ‘De Maanlander’ die Armstrong en Aldrin naar het maanoppervlak bracht en terug had één computer aan boord, de zogenaamde Apollo Guidance Computer (AGC), die meer dan 1000 keer MINDER krachtig was dan de smartphone die bijna ieder van ons permanent bij de hand heeft. Dit illustreert hoe primitief technologie toen nog was.

 ‘Zonder titel’, een foto van Lieven Herreman, heeft het over hoe veelbelovend de toekomst eruit zag in 1969: zelfexpressie en vrijheid stonden hoog aangeschreven. De wereld stond op zijn kop. Vanop Woodstock, het legendarische festival, stuurde men beelden de wereld rond van jonge mensen vol zelfvertrouwen en ongeremd naakt dansend op de heerlijke nieuwe muziek die de ideeën van een nieuwe generatie vertaalde. Het leek een openingsfeest voor een nieuw tijdperk van vrijheid, ontplooiing en persoonlijke expressie, maar 50 jaar later werd vrijheid ingeruild voor twijfel, schroom, dubbelheid en angst. Een halve eeuw later is zowel de identiteit als het zelfvertrouwen helemaal zoekgeraakt, en werden ze vervangen door angst, vooroordeel en onzekerheid. In dit werk, dat afgeleid is van de fotoreeks ‘Déesses fragiles’, een naam die verwijst naar dualiteit, worden de personen afgebeeld, bevroren tussen verlangen en schrik, twijfel en zelfzekerheid, aarzeling en vastberadenheid, zowel verborgen als zichtbaar, zwart en wit.

Harold De Buck vraagt zich met de foto’s ‘Fake News’ af of de maanlanding wel ‘een grote stap voor de mensheid’ geweest is, dan wel of deze net zoals vele nieuwsfeiten ‘fake news’ is geweest. Onder deze titel brengt hij beelden die verwijzen naar de maan en het heelal.

Ook 50 jaar geleden testten ingenieurs de sterkte van de Nusle-brug in Praag door er 66 Sovjettanks op te parkeren. Ze hielden echter geen rekening met het melancholieke gewicht dat de betonconstructie zou aannemen en dat in de foto en video van Dirk Janssens ‘Memento Mori’ wordt verbeeld.

‘Etienne en Erena’ is een video van Farida Lemeatrag waarin ze illustreert hoe het internet niet meer is weg te denken uit onze samenleving. Het opende een nieuwe wereld op het vlak van informatie en communicatie. Etienne vond zijn nieuwe liefde Erena op het internet, Farida brengt hun bijzondere getuigenis.

Voor Dirk Sabbe gaat het letterlijk over de eerste voetstap op de maan, gecombineerd met artificiële intelligentie. ‘Just Before Buzz’ moet ons de emotie doen voelen tussen het moment van de eerste iconische voetstap op het maagdelijke maanlandschap en het moment er net voor.

Last, but not least, Carmen De Vos toont in een kleine ‘kloosterkamer’ omgeven door katholiek aandoende decoratiestukken uit grootmoeders tijd haar polaroids met religieuze inslag. Ze noemt haar ‘schijnheilig achterafkamertje’, ‘Fox Almighty’. De bezoeker kan er zich verlustigen aan schaamteloze ‘nunsploitation’ taferelen op uitvergrote polaroids die ze met haar polaroidcamera uit de late jaren zestig nam. Deze polaroidcamera was dé uitvinding die de gewone man toeliet om vrij en vrank voor de lens uit de kleren te gaan zonder dat hij bij de dorpsfotograaf moest passeren om zijn filmrolletje te laten ontwikkelen. Een grote stap voor de blote mensheid was gezet.

De opening is op zaterdag 20 juli vanaf 15 uur, de officiële opening start om 16 uur. De tentoonstelling loopt op 21, 22, 23 en 24 juli van 13  tot 19 en is vrij toegankelijk. De Hoogstraat ligt in het verlengde van de Sint-Michielsbrug, de Sint-Michielsstraat, dus een paar minuten wandelen van de Korenmarkt. Het pand is de voormalige priorij van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Galilea gesticht rond 1433 door Jan Eggaert in de Koningstraat en gevestigd in de Hoogstraat in de jaren 1440. Na een geschiedenis van brand, verdrijving, opheffing, in 1810 verdeeld in verschillende percelen en omgevormd tot burgerhuizen met tuin, werd het later een onderdak voor de architectuurafdeling van Luca School of Arts en nu dus voor een fototentoonstelling.

Cultuur met een meerwaarde tijdens de Gentse Feesten, van harte aanbevolen!

DayDream, Hoogstraat 19, Gent op 20 (vanaf 15 uur), 21, 22, 23, 24 juli van 13  tot 19 uur – gratis

Beluister Day Dream van The Wallace Collection via

 

 

Scroll naar boven