De 7 eiken van Zeveneken

Jean Marie
0 reactie(s)

© Tekst JMDB - Foto's Bennie Vanderpiete

Ze zijn deze morgen voor dag en dauw neergehaald door een onderaannemer uit Beervelde. Zo komt een einde aan het protest van een actiegroep en de oppositie, juridische stappen en het negeren van rapporten met toekomstmuziek voor deze eiken. Alleen de geknotte linde blijft (nog even?) overeind.

Het is een lange geschiedenis, die begon met de onoordeelkundige snoei van deze bomen in het dorp van Zeveneken. De gemeente is eigenaar maar keek er al jaren niet meer naar om. De werken voor de dorpskernvernieuwing kregen prioriteit en deze eeuwelingen pasten niet langer in dat plaatje.

Deze morgen gingen ze snel tegen de vlakte, deels verzaagd en de resten in de megahakselaar die onverdroten maalde. De politie hield een oogje in het zeil maar er was geen protest.

Net voor de verkiezingen was er nog protest en toen schreven we er dit over: https://www.lochristinaar.com/nieuws/protestactie-voor-behoud-7-eiken-zeveneken

Net toen de werken startten https://www.lochristinaar.com/nieuws/werken-doortocht-n70-zeveneken-gestart

Het rooien was pas voorzien in 2020 bleek uit eerdere berichten van de wegbeheerder.

Reactie AWV: “De omgevingsvergunning is net afgeleverd. Dat was nodig om de bomen te kunnen rooien. Daarnaast is de verkeerssituatie nu gunstig om de werken uit te voeren. Deze week is er nog eenrichtingsverkeer op de N70, wat nodig is om de rooiwerken veilig te kunnen uitvoeren. We zagen dus geen reden om te wachten met deze werken. De optie van de trekproef hebben we altijd open gelaten voor het geval de omstandigheden nog niet hadden toegelaten om de bomen te rooien.

Een impressie, net nadat de bomen geveld waren (klikken op de zwart-witfoto om fotoreeks te openen).