De achterkant van Lochristi

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
achterkanten

© Evarist

En bij uitbreiding heel Vlaanderen. Van een in de wind wapperende plastieken serre, tot een scheve composthoop tussen houten palletten en afgedankt speelgoed, ieder huis heeft zowat zijn eigen recyclageparkje.

De bloemengemeente met de afgelikte voortuintjes en gepersonaliseerde façades bezit ook een achterkant.

achterkant rommel

De door de Vlaamse bouwmeester geciteerde koterijen ervaren we niet als lelijk, maar als een verlengingstuk van ons geleefde leven. Meer zelfs: we kijken vooruit, want die bouwoverschotjes, de afgedankte gocart en roestige vogelkooi zouden nog wel eens van pas kunnen komen. Eens het tuinhuis voorbij ontdek je het soort lelijkheid waarop je het etiket authenticiteit kunt kleven. Daar hanteren we andere esthetische normen,vond de hamsteraar in ieder van ons zijn stek. Hoe meer ruimte hoe meer we stapelen, hoe minder we terugvinden of ons zelfs maar kunnen herinneren wat we zo allemaal in stock hebben.

rommel in de tuin

De keren dat ik een doe-het-zelfzaak bezoek, met iets naar huis kom wat ik eigenlijk onder afdak heb, zijn legio. Zo ook is er het confronterende moment waarop het plankje, dat je voor een specifiek doel in gedachten had, in je handen uit elkaar valt van rottigheid. En toch blijf ik zo'n achterafplaatsje koesteren, het is zowat de enige vrijplaats die ontsnapt aan de norm. Villa, bungalow of fermette, aan de achterkant lijken we, net als daar waar we ons vegen, allemaal wat op elkaar!