De adventskalender - 24 dagen aftellen naar Kerst

Anne
0 reactie(s)

Je kan er niet meer naast kijken: Kerst is in aantocht. Overal worden Kerstspullen aangeboden en hier en daar is ook al de eerste sfeervolle verlichting te zien.

Dit terwijl Sinterklaas nog moet beginnen aan zijn tocht over de Vlaamse daken. Het lijkt wel of de goedheilige man uit Spanje ieder jaar terug meer en meer plaats moet afstaan ten voordele van Santa, zijn collega uit het verre en koude Noorden. Een beetje jammer, want de Sint verdient best wel wat meer aandacht. Wie van ons heeft immers geen mooie, spannende en warme herinneringen aan deze grote kindervriend en zijn zwarte pieten (of zijn deze laatste nu al officieel roetpieten geworden?).

Moraal van het verhaal: geen Kerst in huis vooraleer de Sint gekomen is. Tenzij je natuurlijk zelf weet dat je niet echt “zoet” was en hij sowieso je deurtje voorbij zal gaan.
Maar, er is een uitzondering: de adventskalender. Een traditie uit Duitsland en Oostenrijk die sinds enkele jaren ook naar ons land is overgewaaid.

Het aftellen naar Kerstdag is een eeuwenoude traditie. Vaak gebeurde dit door tekeningen op te hangen, een kaars iedere dag een stukje te laten afbranden, streepjes op de muur weg te vegen of door strohalmen in de kribbe te leggen. Op deze manier werden de 24 dagen voor Kerst langzaam maar zeker afgevinkt en werd er afgeteld naar het Kerstfeest.

De eerste “echte” adventskalender dateert vermoedelijk uit 1851.  Een zelfgemaakte kalender met 24 vakjes die opgevuld werd met figuurtjes, citaten uit de bijbel of afbeeldingen, …
In 1903 werd in München “Im Lande des Christkinds” uitgegeven. Een kalender waarvoor je prentjes moest uitknippen en op een bord kleven. “Pannini avant la lettre”

Langzaam maar zeker veranderde de inhoud van de kalenders. Het Bijbelse karakter verdween en maakte plaats voor lekkernijen zoals stukjes koek. De eerste adventskalender gevuld met chocolade (zoals we die nu kennen) kwam in 1958 op de markt.

Vandaag is de keuze enorm:  adventskalenders die je zelf kunt vullen met originele verrassingen, de traditionele kalender met chocolade, een kalender gevuld met schoonheidsproducten, thee, sterke drank, speelgoed,  …. noem maar op. En uiteraard zijn er al online adventskalenders.

Maar, een ding hebben ze allemaal gemeen: het eerste deurtje wordt geopend op 1 december, het laatste op 24 december. En zo komen we stapje voor stapje dichter bij hét warmste feest van het jaar.

Mijn adventskalender dit jaar?  Pure Belgische luxe. Een pop-up exemplaar waarbij je iedere dag een tafereeltje hoog klapt en zo langzaam maar zeker de Brusselse grote (Kerst) markt ziet verschijnen. En, in ieder vakje een heerlijke praline om zalig van te genieten (www.neuhaus.be ).

(Afbeeldingen Neuhaus, Unsplash, Pixabay)