De Doodendraad

Net zoals een komeet rakelings langsheen de aarde scheert, zo ook passeert de reizende minitentoonstelling over de elektrische draadversperring aan de oost- en Zeeuwse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog de buitenrand van Lochristi.

Ondanks de kans dat men in dit herdenkingsjaar bijna letterlijk zal bedolven worden onder de historische brokstukken, willen wij toch even stilstaan bij een vreemdsoortige gebeurtenis die minder in het collectieve geheugen is blijven leven.
In het late voorjaar van 1915 bouwden de Duitsers langs de Nederlands-Belgische grens een elektrische draadversperring, de ‘Doodendraad’.
De zogenaamde Hollandstellung, die de provincie Oost-Vlaanderen van west naar oost, van Maldegem tot Beveren, doorsneed.
Exfiltratie naar het neutrale Nederland, maar ook het verhinderen van spionage lagen daarvan aan de grondslag.
Die ‘dodelijke’ grens tekende het leven van vele bewoners in de grensstreek.
Vindingrijk als de grensbewoners waren, trachtten ze creatief met die grensversperring om te gaan.
En dat liep soms verkeerd af, want met elektriciteit was de bevolking nog niet helemaal vertrouwd.
De tentoonstelling, die loopt in de bibliotheken van de grensstreek, geeft in een tiental panelen het hoe en waarom van de elektrische draadversperring weer.
Samen met de publicatie ‘De Doodendraad’, die de diverse aspecten van deze dodelijke grens belicht, krijgt men op een voortreffelijke en onderhoudende wijze antwoorden op vragen zoals welke weerslag deze had op het dagelijks leven van de naaste bewoners.

De publicatie (5 euro plus verzendingskosten) is te bekomen bij de dienst Erfgoed, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, PAC-Het Zuid.
W. Wilsonplein 2
9000 Gent

De tentoonstelling doet de volgende plaatsen aan:

http://www.oost-vlaanderen.be/docs/nl/5c/11827planning%20tentoonstelling%20den%20draadwaas.pdf

http://www.oost-vlaanderen.be/docs/nl/1o/11828planning%20tentoonstelling%20den%20draad%20meetjesland.pdf
 

Scroll naar boven