De Gentse Feesten: 11 tips voor de 175ste editie

Bennie
0 reactie(s)
Gentse Feesten 2018

Vanavond beginnen de Gentse feesten. Traditiegetrouw krijgt u van Lochristinaar.com in aanloop naar deze tiendaagse dan een voorbeschouwing met een aantal tips. Het is deze keer niet anders.

Boek “175 jaar Gentse Feesten”

De Gentse Feesten bestaan 175 jaar. Dit culturele volksfeest zoals we het vandaag kennen, is het resultaat van een lange geschiedenis en evolutie. Het in 1843 opgerichte prestigieuze stadsfeest werd steeds meer een routineus, oubollig, gebeuren. Tot in 1969 ene Walter De Buck – een 34-jarige kunstschilder en beeldhouwer – revolteerde en de Feesten nieuw leven inblies. De Gentse Feesten vonden hun tweede adem en groeiden uit tot het volksgebeuren zoals we het vandaag kennen en waar elk jaar meer dan 1 miljoen bezoekers op afkomen.

Het boek “175 jaar Gentse Feesten” is het resultaat van een samenwerking van het departement Cultuur, Sport en Vrije tijd van de Stad Gent met Liberas, het Huis van Alijn en Uitgeverij Pandora Publishers. Dit mooie werk – een “must” voor alle Gentse Feesten fans – is rijkelijk geïllustreerd en te verkrijgen in de Standaard Boekhandel of via de website http://175jaargentsefeesten.be/ . De kostprijs is 31,95 euro.

Draak Belfort zal vuur spuwen + “Lords of Lightning”

40 jaar lang begonnen de Gentse feesten op zaterdag met een openingsstoet. Schepen Christophe Peeters liet de Feesten vanaf 2014 een dag eerder starten, om dan op zondag te stoppen. Hij schafte toen ook de stoet af omdat de kwaliteit ervan afbreuk deed aan het imago van het volksfeest. Toch diende er elk jaar een spektakel te zijn om de tiendaagse op gang te blazen. In 2015 was er een rouwstoet vanwege de artiesten en verenigingen, in 2016 organiseerde men “De langste fanfare”.  Verleden jaar werd op de openingsavond op het Emile Braunplein een vuurspektakel gehouden. Voor deze jubileumeditie wilde men iets speciaal doen en dit jaar zal de draak op het Gentse Belfort terug vuur spuwen. Het is 199 jaren geleden dat dit nog gebeurde. Verleden week werd de installatie hiervoor aangebracht en vond er een “generale repetitie plaats”.  De komende 10 dagen zal de draak telkens om 22.30 uur een vlam spuwen van zo’n 12 m lang.
En vanavond - speciaal voor de opening - zal er nog een bijkomend spektakel zijn. Op de Sint-Michielsbrug zullen de “Lords of Lightning” - stipt om 22.30 uur - een bliksemgevecht leveren. Het filmpje onderaan dit artikel geeft alvast een indruk van wat u mag verwachten.

Chris Corn op Groentenmarkt en Veerleplein

Ook dit jaar is Christophe Versaevel – alias Chris Corn – terug een van de openers van de Gentse Feesten. Vanavond treedt hij solo op, vanaf 19 uur op het podium op de Groentenmarkt.
Op datzelfde plein treedt hij op woensdag 18 juli om 19.20 uur een tweede maal op, dan samen met “The Beautiful Imperfections”. Zondag 15 juli kan u van Chris Corn genieten bij een aperitiefje op het Veerleplein. Afspraak is dan om 11.30 uur. En ook wie de Gentse Feesten graag met Chris Corn afsluit, komt aan zijn trekken. Afspraak dan voor een avondje “Chris Corn & The Beautiful Imperfections” op zondag 22 juli om 18.30 uur op het Veerleplein.

Vuurwerk

Het traditionele vuurwerk vindt dit jaar plaats op zondag 15 juli om 23.00 uur. Je komt best iets vroeger naar Portus Ganda, want de publieke belangstelling is altijd erg groot. Of doe zoals velen en breng wat vrienden, hapjes en een flesje bubbels mee. Het wordt ongetwijfeld een knalavond!

Niels Destadsbader

Niels Destadsbader is hot! Begin 2017 won Niels zijn eerste M.I.A, stond hij in de zomer op Werchter Boutique en won kort daarna Zomerhit met ‘Skwon Meiske’. Twee weken later zorgde hij voor een ware volkstoeloop op de “Zaffelaarse belevenissen”. Een memorabel optreden.
Eerder dit jaar was hij te zien in het 4de seizoen van “Liefde voor muziek” en ook deze zomer heeft hij weer een nummer 1 hit te pakken met “Sara”.
Fans van Niels Destadsbader haasten zich op maandag 16 juli om 22.30 uur naar de Korenmarkt.

De Propere Fanfare van De Vieze Gasten

“De Vieze Gasten” is een sociaal-artistiek project in de Brugse Poort, een dichtbevolkte, kleurrijke en dynamische buurt in het noordwesten van Gent.
In mei 2004 trok deze fanfare – allemaal muzikanten en artiesten die verbonden zijn met deze wijk – voor het eerst de straat op. Sindsdien gaven ze al meer dan 300 concerten in binnen- en buitenland. Het podium staat altijd vol, de muziek komt van alle kanten. Dansers, jongleurs, acrobaten en clowns zorgen dat er steeds iets te beleven valt.
“De Propere” is uniek, maar ambiance en spektakel zijn verzekerd. Afspraak dinsdag 17 juli om 19 uur aan het podium op Sint-Jacobs.

Buurman

Op datzelfde podium aan Sint-Jacobs treedt op onze nationale feestdag 21 juli, om 20.30 uur, “Buurman” op. Deze Belgische rockgroep uit Leuven was al eerder te zien op het Laurentplein met o.m. een fel gesmaakt optreden in 2015. Datzelfde jaar was de band de centrale gast van Nekka-Nacht in een bomvolle Lotto Arena. “Dans en Dwaal” heet het nieuwe album van Buurman. Bright en – deze keer – ook dansbaar. Zonsopgang in plaats van zonsondergang. Goudkleurig en aanstekelijk. Buurman met frontman Geert Verdickt staat voor het betere Nederlandstalige werk.

Carine Stevens “Door dik en dun!”

Ook voor wie niet van de drukte van de pleinen houdt, hebben de Gentse Feesten heel wat te bieden. Uiteraard treedt onze Lootse cabaretière Carine Stevens terug op. Zij brengt dit jaar in de cultuurkapel op de St. Antoniuskaai “Door dik en dun!”, de lijvige ontboezemingen van een Gentse comédienne. Een show vol humor, muziek, ernst en absurditeit. Carine laat zich daarbij begeleiden door Ann Lemaitre op de piano. Carine en Ann treden op om 16 juli om 15 uur en op 17, 18 en 19 juli om 19.30 uur. Tickets kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen via www.uitbureau.be
of telefonisch 09 233 77 88.

Franse Chansons met Karin Tanghe en Ann Lemaitre

Karin Tanghe kent u ongetwijfeld van haar tv-werk. Ze wordt nog altijd herkend als Koningin Angina uit “Kulderzipken”, maar had ook gastrollen in andere bekende series.
Maar eigenlijk begon Karin Tanghe haar carrière eerder muzikaal. Nadat ze in 1984 afstudeerde aan de studio Herman Teirlinck - afdeling kleinkunst - maakte ze deel uit van het duo Luxebene en zong onder meer in de rockopera “Ik, Jan Cremer” of producties als “Junglebook” en “Dokter de Vuyst” van Bart Peeters en Jan Leyers bij NTG. Maar Karin ging steeds meer voor theater werken en stopte met zingen. Tot uiteindelijk een aantal vrienden haar aanspoorden om de draad weer op te pikken. Tijdens een van die optredens - in Destelbergen - kwam er een toevallige samenwerking met pianiste Ann Lemaitre. Het klikte en die samenwerking resulteerde in 2016 in een Gentse Feesten-aperitiefconcert met Franse chansons. Een formule die erg succesvol bleek en die nu voor het derde jaar op rij gebracht wordt. Een uur vol prachtige teksten en melodieën, meeslepend en ontroerend.
Het aperitiefconcert vindt plaats van zondag 15 t/m zondag 22 juli in de cultuurkapel op de St. Antoniuskaai, telkens om 11 uur. Tickets kosten 13 euro en daarvoor krijgt u, naast de heerlijke muziek, ook een glaasje cava aangeboden.
Tickets reserveren of aankopen kan u telefonisch 09 233 77 88 of via www.uitbureau.be

Semper Pie in Baravins

Op woensdag 18 juli is dan Baravins (Steendam 53) “the place to be”. In dit wijnhuis treedt dan namelijk “Semper Pie” op. Eerst gestart als trio, bestaande uit Jurgen van Bouchaute met zijn beide muzikale dochters Wienke en Ibe. Sinds 2017 treden Jurgen (gitaar) en Wienke (zang, gitaar en keyboards) op als duo. Zij spelen op 18 juli vanaf 20 uur 2 keer een half uurtje en zullen frisse pop- en rockcovers brengen met een zoet kantje.
De inkom is gratis, maar toch best een tafeltje reserveren bij Baravins (09 324 00 85 of info@baravins.be).

Jeugdcircusfestival

Eindigen doen we met een tip voor jong en oud. Van 15 tot 18 juli strijkt Circusplaneet opnieuw neer in het Baudelohof met het Jeugdcircusfestival. Een frisse mix van aanstormend talent en (inter)nationale circustoppers.
Elke dag zijn er korte voorstellingen - om 15 en 16 uur - van professionele gezelschappen en talent van eigen bodem. Om 17 uur sluiten men de festivaldag af met een Circuscabaret. Straffe circusacts volgen elkaar in sneltempo op en eindigen in een grote circusfinale! Daarnaast kan je elke dag tussen 15 en 18 uur meedoen met verschillende circusactiviteiten op de vliegende trapeze en circuswerf.

(Foto’s en afbeeldingen © Bennie Vanderpiete, Stad Gent, vzw Uitbureau en Chris Corn)