De herinnering aan jou is licht, jouw afwezigheid duisternis

Marleen Rogiers
0 reactie(s)
De herinnering aan jou is licht, jouw afwezigheid duisternis

Tekst Marleen - Foto JMDB ©

Vertel mijn verhaal en ik krijg mijn naam terug.

Jon Kalman Stefansson is een van de grootste Europese schrijvers van onze tijd. Hij is geboren in Ijsland en kreeg tal van literaire prijzen voor zijn romans. De internationale doorbraak kwam er in 2010 met de trilogie “Hemel en Hel”, “Het verdriet van de engelen” en “Het hart van de mens”.

Hij schreef al een gans oeuvre bijeen in zijn eigen bekende, poëtische stijl. De verhalen spelen zich af tegen een achtergrond van weidse, eenzame landschappen, bevolkt met onhandige mensen, die hun weg zoeken in het leven. Hij komt tot de essentie van het bestaan, gevormd door de wind, de zee, liefde en dood.

Ook in zijn nieuwste boek worden de levens van de verschillende personen door elkaar geweven en ontstaat er een nieuw verhaal. Het gaat over een man die ontwaakt in een plattelandskerk en die geen flauw idee heeft wie hij is. De predikant van de kerk wordt zijn gids. Verschillende diep uitgewerkte personages komen aan bod. Er zijn ook tal van verwijzingen naar songs van bv. Bob Dylan, de Beatles en anderen.

Voor de liefhebbers van lange verhalen, beschrijvingen van de natuur. Over personen in hun alledaagse bezigheden, die desondanks erg poëtisch zijn.

Het is een boek dat blijft nawerken, ook als je het uit hebt.

Interesse om het te lezen? Doe mee aan de wedstrijdvraag en misschien win je wel het boek?

Wedstrijdvraag: wie vertaalde het boek naar het Nederlands? Er is één exemplaar beschikbaar. Stuur je antwoord uiterlijk op 11 mei 2022 naar info@lochristinaar.com.

Stefansson Jon Kalman.2022 Jouw afwezigheid is duisternis. Vertaald uit het Ijslands door Marcel Otten. Amsterdam. Ambo Anthos. 507 blz. ISBN 978 90 263 5609 4.

Update 12/05/2022: het boek werd gewonnen door Christine C. uit Lochristi.