De stagiair

Marleen Rogiers
1 reactie(s)
de stagiair

Tekst Marleen - Foto JMDB

Wat als de nieuwkomer je grootste rivaal wordt?  Hoe ambitieus kan je zijn?  Hoe achterdochtig moet je zijn? Wat als je denkt dat je gek wordt?

De Engelse Helen Monks Takhar, afgestudeerd aan Cambridge begon haar carrière als journaliste, copywriter en redacteur voor financiële en nationale kranten. Uiteindelijk debuteert ze in maart dit jaar met “Precious You”. De Nederlandstalige uitgave volgt al vlug en krijgt als titel  “De Stagiair”. Hiermee heeft Helen Monks Takhar meteen bewezen dat ze een stevige psychologische thriller kan neerzetten.

Na een langdurig ziekteverlof  gaat Katherine, hoofdredacteur van een tijdschrift terug werken. Maar toch voelt ze zich niet echt goed in haar vel.  Ze is onvoldoende hersteld om terug aan het werk te gaan, maar wil zich sterk houden voor haar collega’s en vrienden.  Daarbij moet ze Lily, een nieuwe stagiair onder haar hoede nemen.  Katherine kijkt met enig meewaren naar Lily, een vlotte twintiger, millenial en snowflake.  Voor Katherine is Lily het zoveelste verwende nest dat veel zaken claimt zonder er recht op te hebben. Ondanks alle irritaties voelt Katherine zich aangetrokken tot Lily. Ze herkent een deel van zichzelf als jonge vrouw, aan het begin van haar carrière.

De stagiair

Lily, een twintiger, hypercorrect, zelfverzekerd tot en met, zit er niet mee om successen te behalen op de rug van Katherine.   Ze is een gretige jonge vrouw, vastberaden haar doel te bereiken. Door haar poeslieve manier van doen komt ze met veel weg. Ze nestelt zich steeds dieper en dieper in Katherine’s  leven. Is het wel allemaal zo goed bedoeld? Is ze gewoon maar ambitieus of zit er meer achter?

Heeft Lily het echt op haar gemunt?  Waarom duikt ze op in haar privé leven? Zijn dit hersenspinsels, is ze te overgevoelig?  Is ze paranoïde aan het worden?  Volgens Katherine’s  vrienden en kennissen zoekt ze het te ver, Lily is gewoon een getalenteerde,  behulpzame en lieve  meid, en de rest zijn toevalligheden.

Met een stevige generatiekloof als decor,  staan Katherine en Lily oog in oog. Ze ontpoppen zich tot twee bikkelharde persoonlijkheden die elkaar niets meer gunnen. Beiden zijn heel vastberaden hun doel te bereiken.

Het is een boek dat je bladzijde na bladzijde inpalmt. Door de plotwendingen moet je steeds op je hoede zijn. Beetje bij beetje wordt de sluier opgetild, om dan terug te zakken en met een nieuw gegeven af te komen. Beetje bij beetje vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Het is een superspannende psychologische thriller die je in één ruk uitleest. Onweerstaanbaar.

Monks Takhar.Helen. 2020. De stagiair. Haarlem. Xander uitgevers B.V.ISBN 978 94 0161 187 9