De ster voor Nikita brandt 24 uur – ook Bekende Vlamingen steunen actie

Bennie
0 reactie(s)
24 uur voor  Nikita wearmste week Edugo Lochristi

© Bennie Vanderpiete

Nikita Everaert was leerlinge in Edugo Lochristi. Ze verongelukte op weg naar school. Edugo Lochristi is op dit moment – in het kader van de “Warmste week” – bezig aan een 24 uren fietsmarathon. Daarnaast heel wat randactiviteiten om geld in te zamelen voor 2 goede doelen. Deze fietsmarathon ging gisteren om 15.30 uur van start en duurt tot deze namiddag.

Nikita Everaert

Nikita Everaert uit Destelbergen was een zeer gewaardeerde leerlinge van klas 5STW in campus Edugo Lochristi. Op 19 februari vertrok ze, zoals elke dag, met de fiets naar school. Maar ze zou er die ochtend niet aankomen. Op het kruispunt van de Antwerpsesteenweg met de Orchideelaan in Oostakker werd ze aangereden door een vrachtwagen. Ze overleefde de klap niet.

De goede doelen

Met de actie “24 uur voor Nikita” zamelen directie, leerkrachten en leerlingen van Edugo geld in voor 2 goede doelen: “Missing You” en de Fietsersbond.

“De fietsersbond was een logische keuze omdat we willen dat alle leerlingen veilig met de fiets naar school kunnen komen” klinkt het bij dij de directie. De vzw “Missing you” ving de broer en de zusjes van Nikita erg goed op na het tragisch verlies en verricht zo uitstekend werk.  

De start van “24 uur voor Nikita”

De turnzaal van de school was gisterenmiddag volgelopen met leerlingen die de aanvang van het evenement wilden meemaken. Ook de familie van Nikita was aanwezig, duidelijk geëmotioneerd. Mama Kathy en haar zus Chistel, de meter van het verongelukte meisje. Maar ook papa Steve, broer Thoby en de zussen Mila en Nina.
Het was, zoals ze zelf zeiden, met een dubbel gevoel. Enerzijds het verdriet, anderzijds ontroerd door zoveel enthousiasme en inzet.

Stipt om 15.30 werd het startschot van de 24 uren fietsmarathon gegeven. Voor 2 euro mag men een kwartiertje trappen op een van de 30 spinningfietsen. 2 van die fietsen zijn aangesloten op een grote ster die oplicht als er gereden wordt. Het is de bedoeling dat die ster 24 uur lang brandt voor Nikita. En ondertussen komt er geld in het laatje.
Het was de familie van Nikita die als eerste op de fiets kroop. Gejuich steeg op toen de lichtjes van de ster aangingen. Een emotioneel moment.

Daarna was het de beurt aan “The Transpalette Camionettes” – een muziekgroepje van leerkrachten. Zij speelden – met Larissa Laverge (15) en Deleja de Brouwer (15) als zangeressen – heel toepasselijk “Een Ster” van Stan van Samang. Hier en daar een traan, een innige omhelzing, een troostende schouder…
Burgemeester Yves Deswaene en de Dimitri Van Hoecke, directeur van Edugo, gaven daarna het goede voorbeeld en kropen beiden voor een half uurtje op de fiets.
Ondertussen heel wat optredens en zang. Er zit muziek in Edugo!

Ook heleboel andere activiteiten

In aanloop naar deze 24 uren verkochten de leerlingen ook steunkaarten en de voorbije nacht was er ook de lesmarathon. De leerlingen van het 6de en 7de jaar volgden - van 22 uur gisterenavond tot 6 uur deze morgen - les en lieten zich hiervoor sponsoren door familie en vrienden.
Wie gisterenavond honger kreeg, kon terecht op een van de vele eetstandjes, gesponsord door AD Delhaize, Jo Catering, Villa Johanna en Fleur de Leys.

Keuze in overvloed, van de “Warmste Week Worst” over pasta tot pannenkoeken. Ook daarvan vloeide de opbrengst naar de beide goede doelen.
En dan was er nog de veiling van een wielertruitje van Oliver Naesen, een T-shirt van Koen Wauters en een gesigneerde cd van Kurt Burgelman.

Ook BV’s doen mee

Diezelfde Kurt Burgelman trad gisteren ook nog op in Edugo. Na hem gaven de “The Transpalette Camionettes” nog eens van jetje met de directeur van Edugo aan het slagwerk.

“Mega Mindy” Free Souffriau en “Waldeck” Bart van Avermaet kwamen beiden fietsen voor het goede doel. Free deed dat nadat ze eerst ijverig meegeholpen had bij het bedienen aan de drankstand.

Ik heb ook 2 kinderen die met de fiets naar school moeten en ik zie elke dag hoe gevaarlijk dat is. Iedereen weet hoe druk en gevaarlijk de Antwerpsesteenweg hier is en het is tijd dat er iets aan gebeurt”, aldus Free net voordat ze - luid aangemoedigd door het talrijke publiek - op de fiets kroop met Bart.
Ondertussen waren ook mascottes Ben en squaw Mel van KAA Gent in vol ornaat gearriveerd. Smartphones en fototoestellen werden boven gehaald.

Met de opbrengst naar Music for Life

“Het is een hele onderneming geworden” vertelde Veerle Naudts ons gisterenavond tijden het optreden van de Molteni’s. “Het werd steeds maar groter en groter waardoor er van alles zou kunnen fout gaan. Maar tot nu toe loopt het op wieltjes. De ouders van Nikita zullen gedurende de hele manifestatie blijven. We hebben hen van bij het begin nauw betrokken bij de organisatie.

Voor het slotevenement zullen we al een eerste zicht hebben op de opbrengst. We hoopten vooraf op 5.000 euro, maar vermoedelijk wordt het meer. Die opbrengst wordt gelijk verdeeld tussen de beide goede doelen.
Op woensdag 19 december trekken we – op vrijwillige basis en buiten de lesuren – met leerkrachten en leerlingen naar “Music for Life” in Wachtebeke om onze cheque af te geven.

Deze namiddag is er nog, vanaf 15 uur, het slotevenement dat voor iedereen toegankelijk is. Dan bakken de leerlingen van 6STW3 frietjes en verkoopt de klas 6VZ rozen. Uiteraard ook voor de beide goede doelen. Tot straks?

Lochristinaar was gisterenavond aanwezig. Onderstaande fotoreeks is het resultaat. Veel kijkplezier.   

(Foto's © Bennie Vanderpiete en Thierry de Coninck)