De tastbare gedachten van Jenka Barakina

Op zondag 27 mei opende in Galerij Down to Art – Kraanlei 35a in Gent de nieuwe solotentoonstelling van Jenka Barakina. De titel ‘Tangible Thoughts’ verraadt dat er symboliek aanwezig is in de werken.

Jenka Barakina, het jongste lid van Lo-art, het Lootse kunstenaarscollectief, heeft een Siberische achtergrond. Het verhaal van haar herkomst en hoe ze in Lochristi belandde, kan je nalezen in een vorige bijdrage over haar op Lochristinaar – www.lochristinaar.com/nieuws/jenka-barakina-gent  en je kan haar levensverhaal uit haar eigen mond horen op de website van VROB, waar ze te gast was in De Praatbarak van Peter Vervaet op zaterdag 28 april 2018 in het kader van Kunst Omdat het Moet.

Jenka Barakina Haiku vrienden Lochristi

Down to Art is een galerij gespecialiseerd in hedendaagse figuratieve kunst. Tangible Thoughts is na Hidden Identity 2017, Invisible Reality 2016, The World Behind my Eyes 2012 de vierde solo show van Jenka in Down to Art met een titel die duidelijk maakt dat haar kunst een veruiterlijking is van een innerlijke wereld.

Haar olieverfschilderijen zijn figuratief, niet fotorealistisch figuratief, toch zuiver en trefzeker van lijn, en tonen haar technische kunnen, het resultaat van een degelijke traditionele opleiding aan de Academie van Sint-Petersburg en jarenlang hard werken.

Jenka Barakina

Voor elke solotentoonstelling bedenkt ze een uitgangspunt dat uitgewerkt wordt met behulp van modellen die ze fotografeert in de poses die ze op het oog heeft voor haar werk. Het mensbeeld dat weergegeven wordt is dat van ingetogen figuren die nadenken over hun plaats in de wereld en de interactie met hun medemensen. Het zijn meestal jonge mensen die figureren, piepjong nog op zoek naar zichzelf, of de wat oudere twintigers die nog steeds zichzelf bevragen en hun dromen moeten bijstellen in de steeds veranderende, veeleisende wereld. Dit tonen de dromerige gelaatsuitdrukkingen en de beheerste gebaren. Er hangt een sfeer van vervreemding omdat de innerlijke wereld, zichtbaar gemaakt in gelaatsuitdrukking en houding, voorrang krijgt op de weergave van de buitenwereld. Het is duidelijk dat er goed nagedacht wordt over de representatie.

Er zitten best veel symbolen verwerkt in de schilderijen. We herkennen in werken insecten als symbolen van de net ontpopte schoonheid, de jeugd, of de ijver; de glazen bol waarin we de toekomst zouden kunnen lezen of de breekbaarheid herkennen; vogels als symbolen van vrijheid of dreiging, de appel, de pijl, de zandloper, een rots, een dromenvanger, de blinddoek, verfrommeld papier, chemische formules en dorre takken.

De rode draad is in deze tentoonstelling letterlijk en figuurlijk aanwezig en verwijst naar een mythe die vertelt dat mensen door gedachten en gevoelens met elkaar verbonden zijn. Het is een onzichtbare draad die ons verenigt en ons voorbestemt om elkaar te ontmoeten. Deze draad kunnen we niet grijpen, maar wel voelen, hij kan worden uitgerekt of verward, maar kan nooit worden gebroken. Thema’s die terugkeren zijn de tegenstellingen tussen schaduw en licht, open en gesloten, heel en gebroken, eenzaam en verbonden, vergeten en herinneren, de metamorfose, het maken van keuzes, geheimen, continuïteit, lezen, spelen, de tijd.

Vanaf 2017 merken we dat tekst – veelal in handschrift – onderdeel van het schilderij wordt. Het is niet alleen meer de titel die een aanzet geeft om het werk te interpreteren. Bij de groepstentoonstelling Kunst Omdat het Moet maakte Jenka ook werken gebaseerd op haiku’s van de Haikuvrienden van Lochristi.

Haar kleurenpalet is overwegend ingetogen met hier en daar, al naargelang het onderwerp felle accenten. We zien ook de durf om te spelen met het waarnemingsvermogen van de kijker: is de rode draad echt of geschilderd? Welk stuk is echt, welk stuk is geschilderd? Dit is ook een nieuw aspect aan het werk, het incorporeren van de realiteit in het werk als het ware om meer nadruk te leggen op het feit dat de kunstenares niet zomaar mooie plaatjes schildert, maar dat ze ons een verhaal wil vertellen, dat ze ons wil doen nadenken over haar werk en er ons wil bij betrekken. Het is aan de kijker om te beslissen of hij mee wil nadenken over haar verhaal en de draad grijpt die ze ons aanreikt.

Tangible Thoughts krijgt een tweede vernissage op zondag 3 juni. De galerij is open op vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 13.30 tot 18.30 uur.

De tentoonstelling loopt tot de eerste week van juli. Meer informatie kan gevonden worden op https://www.downtoart.be en www.barakina.com 

Scroll naar boven