In de voetsporen van 75 jaar D-Day Normandië

Chantal
0 reactie(s)
In de voetsporen van 75 jaar D-Day Normandië

© Tekst - foto's Chantal Blondeel

Elk jaar zijn er in de streek van de invasiestranden in Normandië heel wat herdenkingen met reconstructies van legerkampen, historische optochten, droppings, shows, parades van en militaire voertuigen.

Deze festiviteiten vinden steeds plaats in een zinderende sfeer van vrijheid, even terug in de voetsporen van een gruwelijk verleden. Dit jaar kondigt zich de 75ste herdenking aan.

Op 6 juni 2019 vinden verschillende herdenkingen plaats, waaronder de internationale herdenkingsceremonie in aanwezigheid van een groot aantal staatslieden. Veel ministers en presidenten uit de hele wereld zullen samen met de veteranen, uitbundig in de kijker van de media,  ‘acte de présence’ geven.

Normandië is een plek van herinnering, spiritualiteit en bedevaart, waar de littekens van deze bloederige oorlog zichtbaar blijven. De vele bijzondere plekken en bezienswaardigheden schenken aandacht aan deze belangrijke momenten uit de geschiedenis. De voormalige slagvelden zijn vandaag de dag essentiële en drukbezochte plekken waar je stilstaat over onderwerpen als verzoening, vrede en vrijheid en hoe belangrijk het is deze waarden over te dragen op toekomstige generaties. Eenieder moet daar eens geweest zijn. Er is geen twijfel mogelijk dat de feestelijke evenementen in 2019 hieraan bijdragen.

Een greep uit de vele musea :

Mémorial Pegasus

Het Mémorial Pegasus ligt ten oosten van de invasiestranden en geeft inzicht in de verschillende missies die de Britse 6de Luchtlandingsdivisie moest volbrengen in de nacht van 5 op 6 juni 1944. Deze soldaten zetten als eersten voet op Normandische bodem voor de Operation Overloard. Een van hun orders was om de brug van Bénouville in te nemen, beter bekend als Pegasus Bridge. Tijdens een bezoek aan het Mémorial Pegasus wordt de vroege ochtend van 6 juni weer tot leven gebracht.

(Adres : Mémorial Pegasus – Avenue du Major Howard – 14860 Ranville)

Atlantikwall Museum Le Bunker

Het Musée du Mur de l’Atlantique is ondergebracht in het voormalige Duitse hoofdkwartier van waaruit het commando werd gevoerd over de batterijen langs de monding van de Orne. Alle ruimtes in de Grand Bunker zijn tot in de kleinste details teruggebracht in hun oorspronkelijke staat: de machinekamer, de ruimte voor de beluchting, flankkazematten, slaapzaal, apotheek, ziekenzaal, wapenkamer, munitiedepot, radiokamer, telefooncentrale, observatiepost, … . In een expositie is ook aandacht voor de bouw van de Atlantikwall, het grootste bouwproject van de 20ste eeuw, waar drie jaar lang meer dan twee miljoen mensen aan werkten. Buiten kan men ook de landingsboot uit de film ‘Saving Private Ryan’ aanschouwen.

(Adres : Musée du Mur de l’Atlantique Le Bunker – 106 Avenue du 6 juin – 14150 Ouistreham)

Batterie allemande de Longues-sur-Mer

Vanaf de Duitse kustbatterij van Longues-sur-Mer heeft u een uitzonderlijk uitzicht over de invasiestranden. Dit is de enige kustbatterij die op de Franse monumentenlijst staat. U vindt er onder andere een schietcommandopost en vier kazematten van gewapend beton, met elk een artilleriekanon van 150 mm voor de lange afstand. De batterij ligt precies tussen Gold Beach en Omaha Beach, bovenop een klif aan het Kanaal. Hij was strategisch zeer belangrijk bij de Invasie van de geallieerden op 6 juni 1944. De batterij werd daarom vanuit de lucht en daarna vanaf zee hevig onder vuur genomen. Zo werd voorkomen dat het geschut tijdens D-Day overdag op volle kracht kon worden ingezet. Op 7 juni namen Britse troepen de batterij in.

(Adres : Batterie allemande de Longues-sur-Mer – Site de la Batterie – 14400 Longues-sur-Mer)

Cirkelvormige bioscoop Arromanches 360

De cirkelvormige bioscoop Arromanches 360 ligt hoog in Arromanches en torent uit boven de kunstmatige haven, die door de geallieerden werd aangelegd. In een unieke film komen de toeschouwers midden in de Slag om Normandië terecht. Op negen schermen worden beelden geprojecteerd uit nog nooit vertoonde archieven. Een impressie van 100 dagen uit de verschrikkelijke strijd, die toch ook zoveel hoop bracht. Deze film is een eerbetoon aan strijders uit alle landen en aan de 2000 burgers die tijdens de oorlog zijn omgekomen.

(Adres : Cirkelvormige bioscoop Arromanches 360 – Chemin du Calvaire – 14117 Arromanches-les-Bains)

Musée du Debarquement

Op 08 juni 1944, twee dagen na de bevrijding van Arromanches, werden twee Phoenix caissons tot zinken gebracht om zo een dam te vormen en de golven te breken. Binnen een week kon het lossen beginnen. In 100 dagen werden 220 000 soldaten, 530 000 ton proviand en 39 000 voertuigen aangevoerd via Port Winston. Het Invasiemuseum is gebouwd op de plek waar de kunstmatige haven van de Britten vroeger lag : u kunt vlak voor de kust nog enkele overblijfselen zien. Het museum vertelt hoe ongelofelijk knap het was om deze haven te bouwen en te exploiteren. Het was de sleutel tot de overwinning van de geallieerden in Normandië. U komt precies te weten hoe de haven functioneerde. Daarnaast is er een collectie te zien van ongeveer 2000 voorwerpen. Alles bij elkaar een bijzonder eerbetoon aan de soldaten (uit alle delen van de wereld) die aan de Invasie hebben deelgenomen.

(Adres : Musée du Débarquement – Place du 6 juin – 14117 Arromanches-les-Bains)

Centre Juno Beach

Op het strand waar de Canadezen in juni 1944 – met aan hun zij de andere geallieerde strijdkrachten – zijn geland ligt nu het Centre Juno Beach. In het centrum is aandacht voor de rol van Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name in Normandië. Na een introductiefilm wordt de hele geschiedenis in vijf vaste expositieruimtes uit de doeken gedaan aan de hand van teksten, foto’s, getuigenissen in beeld en geluid, multimediapresentaties, kaarten, voorwerpen en een film van twaalf minuten genaamd ‘In hun voetsporen’. U volgt de Canadezen op de voet op D-Day en tijdens de Slag om Normandië.

(Adres : Centre Juno Beach – Voie des Français Libres – 14470 Courseulles-sur-Mer)

Musée de la Batterie de Crisbecq

Bezoek het grootste museum over de kustbatterij van de Duitse artillerie : vanuit deze bunkers is het eerste kanonschot afgeschoten in de vroege ochtend van 06 juni 1944. In de Batterie de Crisbecq bezoekt u 21 bunkers, sommige zijn van binnen helemaal opgeknapt. Ook is er sinds kort een expositie kanonnen.

(Adres : Musée de la Batterie de Crisbecq – Route de Crisbecq – 50310 St.-Marcouf-de-l’Isle)

Batterie d’Azeville

De kustbatterij van Azeville bestaat uit een indrukwekkend ondergronds complex en een nog compleet verdedigingssysteem. Het was een van de voornaamste prioriteiten van de geallieerden om deze batterij in te nemen : dat lukte op 09 juni, na zeer intensieve gevechten. De bezoeker ziet onder andere hoe de kazematten werden gecamoufleerd : het zijn net Normandische huizen. Ook het ongelofelijke ondergrondse stelsel is te bezoeken. Tijdens het museumparcours is aandacht voor de bouw van de kustbatterij, het leven van het Duitse garnizoen, en de relaties met de lokale bevolking.

(Adres : Batterie d’Azeville – La rue – 50310 Azeville)

Airborne Museum

In het Airborne Museum beleeft u de invasie zij aan zij met de Amerikaanse parachutisten van de 82ste en 101ste Airborne Division. Het museum is spectaculair en zeer realistisch van opzet. Ontdek de uitzonderlijke collectie historische voorwerpen, het originele zweefvliegtuig en een C-47 vliegtuig dat op D-Day is ingezet. In het gebouw ‘Operatie Neptune’ kunt u zelfs de parachutedroppings van 06 juni 1944 beleven. U gaat ’s nachts in Engeland aan boord van een echt C-47 vliegtuig en u landt midden in het strijdgewoel op het plein van Sainte-Mère-Eglise. Bovendien neemt u deel aan de operaties die volgen. Nieuw sinds 25 mei 2018 : Terug naar D-Day in Sainte-Mère-Eglise. Met de tablet Histo Pad wordt u volledig (360°) ondergedompeld in de geschiedenis van Sainte-Mère-Eglise tijdens de bezetting en op D-Day. Spring mee met de Amerikaanse parachutisten, vecht mee om de stad te verdedigen, ontmoet de sleutelfiguren in de strijd, gebruik de wapens en het materieel van beide kampen. Voel, beleef, ervaar deze unieke, historische gebeurtenis.

(Adres : Airborne Museum – 14 rue Eisenhower – 50480 Sainte-Mère-Eglise)

Utah Beach Musée du Débarquement

Het Musée du Débarquement (D-Day museum) ligt op de plek waar de Amerikaanse troepen op 6 juni 1944 zijn geland. In 10 fasen wordt het verhaal verteld van de gebeurtenissen op D-Day. Vanaf de voorbereidingen tot aan de afloop en de overwinning. Het parcours is volledig chronologisch van opzet, u duikt in de geschiedenis van de invasie en ontdekt een rijke collectie voorwerpen, voertuigen en materieel. Het topstuk van het museum is de originele Amerikaanse bommenwerper B-26 Marauder : deze staat tentoongesteld is een hangar, die daar speciaal voor ontworpen is. De film ‘Het strand van de Overwinning’ laat u opnieuw het heldenverhaal beleven van de soldaten die in deze beslissende slag gevochten hebben, de grootste amfibie-operatie in de hele militaire geschiedenis. Dankzij de ontroerende getuigenissen van de veteranen, krijgt u een duidelijk beeld van het offer dat ze brachten om de vrijheid van Europa te heroveren.

(Adres : Utah Beache Musée du Débarquement – 50480 Sainte-Marie-du-Mont)

Normandy Victory Museum

In het Normandy Victory Museum komt u alles te weten over de Slag tussen de Hagen in 1944. In het museum zijn de oorlogsscènes zeer realistisch nagebouwd, alsof u er zelf bij bent. U kunt voorwerpen aanraken, op een pantservoertuig klimmen en u kunt zelf ervaren hoe het hier tijdens de oorlog was dankzij simulaties en met virtual reality. In het museum is ook volop aandacht voor de vrouwen tijdens de oorlog en voor de trainingen van de soldaten.

(Adres : Normandy Victory Museum – La Fourchette Avenue du Cotentin – 50500 Catz)

Duitse militaire begraafplaats van La Cambe

Dit is een van de zes Duitse militaire begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog in Normandië. Het terrein van 7.5 hectare is eigendom van de Franse staat, maar is voor onbepaalde tijd ter beschikking gesteld aan de Duitse overheid. Er rusten 21.222 Duitse soldaten die in Normandië gesneuveld zijn. In een vaste expositie wordt stilgestaan bij het oorlogsleed en gepleit voor vrede.

(Adres : Cimetière militaire allemand – Route National – 14230 La Cambe)

De Pointe du Hoc

De Pointe du Hoc was voor de Duitsers van groot strategisch belang aan de Normandische kust. De bestorming was toevertrouwd aan het 2de Ranger Bataljon. Onder leiding van kolonel J.E. Rudder slaagden de soldaten erin om het onmogelijke te doen: ze waren binnen enkele minuten boven, hoewel de wand erg glibberig was, de touwen extra zwaar waren door het zeewater en de Duitse troepen continu op ze vuurden. In een maanlandschap vol kraters werd de felle strijd nog veel bloediger en dodelijker dan de beklimming zelf. Boven wachtte de Rangers een grote verrassing : ze ontdekten dat de kanonnen vervangen waren door grote houten balken ! Vandaag de dag kunt u hier de overblijfselen zien van de Duitse artilleriebatterij en de diepe wonden die de hevige strijd op 6 en 7 juni 1944 heeft achtergelaten. Er zijn 135 Rangers gesneuveld.

(Adres : Pointe du Hoc – 14450 Cirqueville-en-Bessin)

Normandy American Cemetery en Visitor Center

Het Normandy American Cemetery is geopend in 1956 en ligt iets boven Omaha Beach in Colleville-sur-Mer. Hier worden de Amerikaanse soldaten geëerd die stierven tijdens de Slag om Normandië, het is een van de 25 begraafplaatsen van de Verenigde Staten op buitenlands grondgebied. De onberispelijke strakke rijen met grafstenen herinneren aan 9.387 gesneuvelde soldaten. In de ‘Jardin des Disparus’ (Tuin van de Overledenen) zijn de namen van 1 557 soldaten in steen gegraveerd. Verder is er een kapel, een herdenkingsmonument, en een Visitor Center. Een uniek en ontroerend eerbetoon aan de kracht van onze bevrijders. In het Visitor Center wordt ‘Operatie Overlord’ in een historische context geplaatst en wordt een licht geworpen op de capaciteiten, moed en opofferingsgezindheid van de strijders in de Tweede Wereldoorlog.

(Adres : Normandy American Cemetery en Visitor Center – Colleville-sur-Mer)

Musée de la Batterie de Merville

De kustbatterij van Merville was op D-Day een van de belangrijkste strategische doelen. Dit geduchte verdedigingswerk van de Duitse landmacht ligt wat oostelijk, tussen Ouistreham en Cabourg, en is een van de meest tot de verbeelding sprekende plekken van de Invasie. De batterij werd tevergeefs een aantal keren gebombardeerd. Pas na een bloedige strijd slaagde het 9de bataljon van Britse parachutisten erin om het bouwwerk in de nacht van 05 tot 06 juni in te nemen. U kunt deze historische plek bezoeken door een parcours te volgen met informatiepanelen. Ook zijn er tijdelijke exposities die u meer vertellen over de historie van de batterij. Of maak een sprong in de tijd : tijdens een indringend spektakel van geluiden, rook, licht en geuren bezoekt u enkele minuten de hel die ontstond tijdens het bombarderen en veroveren van de Batterie de Merville

(Adres : Musée de la Batterie de Merville – Place du 9e Bataillon – 14810 Merville Franceville)

Musée Mémorial de la Bataille de Normandie – Bayeux

Het Musée Mémorial ligt bij de Britse militaire begraafplaats van Bayeux. Dit is in deze streek het enige museum dat uitsluitend gewijd is aan de Slag van Normandië. U krijgt er een overzicht van de verschillende fasen in de strijd en van de slagen die plaatsvonden op Normandische bodem na de Invasie van 07 juni tot 29 augustus 1944.

(Adres : Musée Mémorial de la Bataille de Normandie – Boulevard Fabian Ware – 14400 Bayeux)

Om in de voetsporen te treden van 75 jaar D-Day kunnen we Hotel ‘Ferme de la Rançonnière’ in Crépon aanraden ! Deze versterkt pachthoeve uit de 13de eeuw bestaat uit vier gebouwen, compleet met poort met kantelen en uitkijktorentjes, en vormt samen met de 18de eeuwse herenhoeve ‘Manoir de Mathan’ een pittoresk en romantisch hotel. Zeer verzorgde en knusse kamers met authentieke meubelen en prachtige Normandische kasten. Het wordt geleid door een Frans-Belgische familie die ook Nederlands spreekt.

De uitbater van ‘Ferme de la Rançonnière’ staat elk jaar in mei met een Normandische stand tijdens de tuindagen in Beervelde. Voor meer info kan u tijdens de tuindagen steeds bij hem terecht.

(Adres : Ferme de la Rançonnière – Route de Creully – Arromanches – 14480 Crépon)