De volledige sierteeltsector bloedt

Kwekers, transporteurs, veilingen,  groot- en kleinhandel gaan door het  diepste dal. De Gentse Floraliën, de tuindagen, de markten worden geannuleerd. Tuincentra en bloemenzaken moeten verplicht sluiten. Massa’s prachtige bloemen en planten belanden op de vuilnisbelt. De sector bloedt.

Een lockdown in het voorjaar is een nachtmerrie voor de handel en een obstakel voor de consument. Wordt deze corona-crisis de doodsteek voor de hele sector ? Wie kan dit nu al inschatten ? Christoph Stevens, van  FlorAmor uit de Stationstraat in Lochristi – én onze oudste zoon – kent de sector al jaren.

Is dit nu écht de heftigste crisis ooit  is voor de sector ? Hoeveel keer is er al gezegd dat de sector op zijn gat zit ?

Christoph : “ De Vlaamse sierteeltsector beleeft al enkele jaren een structurele crisis.  Heel veel bedrijven draaien met veel te weinig rendement tot en met verlies, er wordt niet meer geïnvesteerd, oudere bedrijven hebben geen opvolging en jonge starters zijn er weinig  wegens te risicovol en geen verdienste.   Veel van die problemen hebben te maken met sector-eigen evoluties ;  de corona crisis echter komt uit het niets en valt als een zwarte steen op heel veel sectoren. 

De sierteeltsector wordt wel extra hard getroffen.   Veel andere sectoren sluiten de deuren, kopen niets meer aan, zetten hun personeel technisch werkloos en zweten de crisis uit.  Wij echter, wij  hebben maanden, jaren gekweekt en kosten gemaakt aan een product dat we nu niet meer kunnen verkopen.  (extra financieel pijnlijk !!)  Ondertussen moeten we wel opnieuw kosten maken om de productie van volgend jaar veilig te stellen.  

Dé grote frustratie is dat wij als kwekers een prachtig product hebben,  dat de consumenten thuis goesting  hebben om dat product te kopen en in de tuin te werken. Het is zonnig droog weer….alles zit goed, maar de verkooppunten over heel Europa (tuincentra – bloemenwinkels) worden één voor één gesloten.”

Wat houdt dit in voor de kwekers uit Lochristi ?

“ Voor de kwekers uit Lochristi houdt dit hetzelfde in als voor alle kwekers over heel de wereld. Gezien de verkooppunten sluiten betekent dit  veel bloemen en planten in de groencontainer dumpen. Sommigen zoeken alternatieve oplossingen zoals particulieren-  en onlineverkoop.
Dit zijn druppels op een hete plaat. Wereldwijd worden dagelijks honderdduizenden  planten en miljoenen stelen snijbloemen vernietigd.

Eerst sloten tuincentra, dan ook bloemenwinkels, dus de hoop van vele kwekers was gevestigd op de bloemen- en plantenverkoop via supermarkten. Dit gebeurt nog een beetje, maar nu beslissen steeds meer supermarkten – wegens het hamstergedrag van de consument – om hun volledige logistieke power aan te wenden voor “food” en alle niet-belangrijke non-food (zoals bloemen en planten) te schrappen. Dus op de supermarkten zullen we ook niet meer moeten rekenen om wat bloemen en planten te verkopen.

Welke bedrijven (azalea, snijbloemen, kruiden, balkonplanten …) zijn er nu het slechts aan toe ?

“Zowat alle bedrijven zijn er slecht aan toe, maar zeker de bedrijven voor wie het voorjaar de periode is waar het hele jaar ‘goed gemaakt’ wordt.   Sommige bedrijven verkopen het hele jaar; dus die hebben in het najaar en in de wintermaanden al wat geld verdiend. Vele bedrijven en ik denk dan aan balkon-en perkplanten, kruiden, vaste planten, allerhande tuinplanten….die ‘maken’ hun seizoen tussen maart en mei. Die krijgen dus een extra bittere pil.”

Hoe wordt er nu bij FlorAmor gewerkt/gereageerd ?

“ Bij FlorAmor hopen we dat een aantal markten/landen binnen een paar weken opnieuw open gaan. Een groot deel van de kamerazalea’s en clivia’s is onherroepelijk verloren.  Onze tuin-azalea’s en rododendrons hebben we in grote koelcellen gezet om die een paar weken te bewaren in de hoop op beterschap.  Ondertussen bouwen we een webshop die binnen een paar dagen voor heel Vlaanderen open gaat.  Fingers crossed.  Pijnlijk wordt het sowieso, temeer omdat het seizoen tot nu toe positief was. Met hart en ziel en met vakmanschap hebben we járen aan onze planten gekweekt  en het risico is groot dat we nu grote delen moeten vernietigen. Dat staat dan nog los van de financiële kater.”

Johan Cruyff ’s quote:  “Er moet iets gebeuren voor er iets gebeurt”. Wat na deze crisis?

Misschien is dit wel een eyeopener voor onze en andere sectoren.  Nu wordt het pijnlijk duidelijk dat het huidige economisch businessmodel niet duurzaam gebouwd is, overleeft op vreselijk debiele kleine marges, op labiele schroeven staat en wankelt bij een crisis waarbij wanneer de winkelpunten slechts 5 dagen dicht gaan, alles al dreigt failliet te gaan. Misschien moeten we gaan nadenken over een duurzamere economie die bedrijven toelaat om een euro te verdienen i.p.v. te overleven bij gratie van de bank en bij gratie van de inkooppower van enkele grote supermarkten. Zodat we meer zorg kunnen dragen voor de tewerkstelling van onze mensen, voor de uitbouw van een stabieler bedrijfsmodel.

Veel bedrijven hebben zich laat leiden in hun businesscase door ‘internationalisering’, digitalisering, consolidering en schaalvergroting…..Kijk nu waar we staan.
En toch, we horen over enkele Lootse ondernemers  die nieuwe initiatieven opstarten , doorduwen in de stijl van webshops. (o.a. Driegheazalea – Fleurig – Bloembinderij Naudts-Boone  – FlorAmor)
De Lootse overlevingsdrang bloeit voorzichtig.

OPGEVEN staat niet in ons woordenboek, net zoals in de serre of op den akker: Onkruid vergaat niet!”
 

 

Scroll naar boven