De vriendinnen – Toneelvoorstellingen Ludio bijna uitverkocht

Bennie
0 reactie(s)
Ludio toneel de vriendinnen

Toneel is erg populair in Lochristi. Op 8, 9, 15 en 16 februari speelt toneelgroep Ludio 4 voorstellingen van “De vriendinnen”. En – net als voor de opvoeringen van de gemeentelijke basisschool Lochristi eerder deze maand – loopt het storm voor tickets.

In die mate zelfs dat nu al 2 van de voorstellingen uitverkocht zijn. Voor de première op 8 februari zijn er nog 33 plaatsen beschikbaar. Voor de laatste voorstelling op 16 februari moet u zich ook reppen, want daarvoor zijn er nog slechts 15 kaartjes.

“De Vriendinnen”

De Franse auteur Pierre Chesnot publiceerde in 1999 het theaterstuk “Les copines”. Guy Keeren zorgde voor de vertaling en de bewerking in het Nederlands. Bob Vanden Eynde regisseert de opvoeringen van toneelgroep Ludio.

Filip Akkermans (Pieter Taghon) is een creatieve, humoristische en goed uitziende auteur. Hij probeert thuis in alle rust en kalmte aan zijn nieuwe roman te werken, want zijn uitgever zit achter zijn veren. Maar zijn echtgenote Evelyne (Caroline Govaert) heeft een aantal vriendinnen met liefdesproblemen (Lynn Van Acker als Beatrice, Kathleen Crab als Michelle en Hilde Ost als Lucienne). Zij komen dus - te pas en te onpas – aankloppen bij hun vriendin Evelyne.

Wat nog vervelender is, ze brengen ook regelmatig hun nieuwe – wat bizarre en soms zelfs onrustwekkende - verloofdes mee. Het is niet enkel Bernard (Dimitri Vanbelleghem), de vriend van Michel, die opduikt ten huize Akkermans. Ook de verloofde (Boris, gespeeld door Peter Bunneghem) en de dochter (Pauline, vertolkt door Louise Serraes) van Beatrice komen de rust verstoren.
De hulpvaardige Evelyne steunt haar vriendinnen, vangt hen op en geeft hen telkens onderdak tot de crisis weer even voorbij is. Maar de vriendinnen van Evelyne zijn voortdurend in crisis en het leven van Filip wordt zo een hel.
De kruik gaat zo lang te water tot ze barst!

Op een unieke, geestige, soms zelfs hilarische manier passeren zowat alle perikelen rond verliefdheid, echtscheidingen, trouw en ontrouw de revue. Zowat alle clichés over het beeld van de vrouw (en ook dat van de man) komen aan bod. En dan is er – op het einde van deze turbulente komedie - nog een verrassende apotheose.

De auteur

Pierre Chesnot werd in 1935 in Parijs geboren. Als zoon van een eenvoudige koerier had hij niet de mogelijkheid om lang te studeren en moest gaan werken. Gedurende een tiental jaren ging hij achtereenvolgens aan de slag als fabrieksarbeider, magazijnier, verkoper van koelkasten enz.
In 1961 begon hij met het schrijven van chansons en cabaret en verdiende zo zijn geld op de “Rive Gauche” en “Rive Droite” van de Seine.
Maar zijn doorbraak kwam er in 1967 toen hij voor theater begon te schrijven. Het stuk « À vos souhaits » werd in de “Comédie  des Champs-Elysées” opgevoerd met Bernard Blier in de hoofdrol.
Blier was op dat moment een gevierd acteur en bekend van een 50-tal commerciële films waarin hij tegenspeler was van o.m. Jean Gabin, Jean Paul Belmondo en Louis de Funès.
“À vos souhaits” betekende de start van een internationale carrière voor Pierre Chesnot. Hij schreef nog een aantal stukken in de stijl van de rijke Franse traditie van de satire. Zijn komedies worden nog steeds wereldwijd gespeeld.

Tickets bestellen?

Toneelgroep Ludio speelt “De Vriendinnen” in de jeugdlokalen Orphanimo op 8, 9, 15 en 16 februari. Enkel voor de voorstellingen van vrijdag 8 februari en zaterdag 16 februari, telkens om 20 uur, zijn nog kaartjes beschikbaar.
Reserveren kan per mail reservaties@ludio.be  of telefonisch (09/355 01 81 of 0471/425 125). In voorverkoop betaalt u 9 euro, aan de kassa 10 euro. Studenten krijgen 4 euro korting.

(Foto’s © Ludio en Wikipedia)