De Warmste Week - Lochristi steunt ook Think Pink en Vlaams Vereniging Autisme

Bennie
0 reactie(s)
Warmste Week Lochristi Music for Life 2018

© Bennie Vanderpiete

We zitten in de laatste rechte lijn naar “Music for Life”. Eergisteren maakte Studio Brussel bekend dat Eva De Roo, Michèle Cuvelier en Otto-Jan Ham dit jaar de presentatoren van dienst zullen zijn. Onder het motto “Iedereen zorgt voor iedereen” zullen ze een week lang non-stop live radio maken vanuit het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke.
Wij stellen u deze keer Debbie, Liesl en Florien voor. Zij zorgen voor de Vlaamse Vereniging Autisme.
En An Katrien zet haar beste beentje voor ten voordele van Think Pink.

Debbie, Liesl en Florien voor de “Vlaamse Vereniging Autisme”

Debbie en Liesl zijn beiden kleindochters van – destijds – juwelier François Haegens in het dorpscentrum van Lochristi. Liesl, die nu in de Rozenlaan in Lochristi woont, is meter van Florien. Dat is de 17-jarige dochter van Debbie en zij is de eigenlijke aanleiding voor deze actie.

Iets meer dan 17 jaar geleden werd Florien geboren” opent Debbie. “Ik werd toen voor de eerste keer mama. Florien was een echte huilbaby en het duurde heel lang voor ze begon te praten. Bovendien begrepen de meeste mensen haar niet, ik gelukkig wel. Kind en gezin zei dat ik me geen zorgen moest maken want ieder kind is anders en het zou wel goed komen.
Maar Florien praatte echt niet veel, ook niet toen ze naar de GBS Lochristi ging. In de tweede kleuterklas raadde de juf mij aan om mijn dochter toch eens te laten testen. Zo kwamen we terecht in een mallemolen van onderzoeken. En dan volgde de uitslag. Ik weet niet meer wat ik verwachtte van die testen, maar autisme? Neen, dat had ik niet zien aankomen.

Na de derde kleuterklas is Florien naar het bijzonder onderwijs gegaan en kwam ze terecht in Sint-Lievenspoort in Gentbrugge. Ik ben de opvoeders van die school nog altijd dankbaar. De kleinste en meest eenvoudige dingen werden haar - met veel geduld en met behulp van pictogrammen - aangeleerd. Florien is ondanks haar aandoening, uitgegroeid tot een vrolijke meid”.

Ze is zelfs co-animator geworden bij Joepla” valt een trotse meter Liesl in “en mocht met het speelplein zelfs werken op Popeiland”.

Nu volgt Florien de opleiding Logistiek Assistente voor Rusthuizen en Ziekenhuizen aan het Binnenhof (in de Peperstraat in Gent).

Door de combinatie van een zwaar gezin en een zware job ben ik dan in een burn-out gesukkeld. Ik scheidde van Florien haar vader en gaf mijn job bij een Amerikaanse chemiereus op.

Ondertussen ben ik terug getrouwd met mijn ideale man. Het was zijn idee om iets te gaan doen met mijn creatief talent. Zo ontstond in 2017 BiekeKreatief, mijn eigen onderneming met gepersonaliseerde kleding en designs, van jong tot oud"!

“En zo komen we bij “De Warmste Week”. Dit jaar doen we voor het eerst iets voor het goede doel en uiteraard moest dat bij ons rond Autisme draaien.
We verkopen lederen armbandjes die ik met de warmpers voorzie van een opdruk met een coole spreuk rond autisme. Die opdrukken ontwerpen we zelf. Het symbool van autisme is een puzzelstukje en dat vind je daarom wel op elk bandje.

De Vlaamse vereniging voor Autisme kwam dan zelf met het idee om heel wat rode een groene bandjes te maken. Zo kunnen kinderen met de aandoening tonen of ze een goede of een minder goed dag hebben (rood betekent dan “laat me een beetje met rust“). We verkopen de bandjes aan 6 euro en daarvan gaat 2 euro naar de Vlaamse Vereniging Autisme. Die vzw geeft bijvoorbeeld inleefsessies en een basiscursus “Omgaan met autisme”.

Wie een bandje wil kopen en zo de Vlaamse Vereniging Autisme wil steunen, kan Debbie contacteren via facebook (BiekeKreatief). Maar ze hebben ook een eigen standje op de Kerstmarkt van Lochristi op 16 december. De week nadien vind je hen op de Kersthappening in Assenede (op 22 december).

Hun doel is om 150 bandjes te verkopen. Momenteel staat de teller op 101!

An Katrien en de “Pink Ribbons”

We zagen An Katrien Van Zande afgelopen weekend op de Kerstmarkt in de Bavohoeve. Daar had deze creatieve duizendpoot een eigen standje met haar onderneming “V An Katrien”. Samen met haar partner Mario, beiden uitgedost met een kerstmuts, verkocht ze er zelfgemaakt haak- en breiwerk.

Een erg mooie stand met prachtig handwerk: van knuffelbeestjes over truien, poncho’s en mutsen tot sleutelhangers.

Maar – prominent aanwezig op de tafel – een kadertje met allemaal gehaakte “Pink Ribbons”. We laten An Katrien zelf haar verhaal doen.

Ik ben als ergotherapeut verbonden aan het woon- en zorgcentrum Vincenthof in Oostakker.Van jongs af brei ik al en sinds enkele jaren haak ik ook. In juli 2016 besloot ik van mijn passie mijn (bij-) beroep te maken en mijn eigen onderneming op te starten.

Ergens in de loop van de maand oktober besloten Mario en ik dat we dit jaar voor het eerst ook iets wilden doen in het kader van De Warmste Week. En daar oktober al jarenlang internationaal bekend staat als “borstkankermaand” besloten we dat ik “Pink Ribbons” zou haken. Die verkopen we aan 2 euro per stuk en de opbrengst gaat integraal naar “Think Pink”. Deze vzw vraagt meer aandacht voor borstkanker en financiert wetenschappelijk onderzoek. We verkochten al 25 Pink Ribbons. Maar we zouden graag 100 euro ophalen, dus moeten we nog 25 stuks verkopen.”

Wie interesse heeft en Think Pink wil steunen kan An Katrien steeds contacteren via Facebook (V An Katrien). Op zaterdag 8 december houdt ze thuis een geschenkenverkoop met nog 2 andere creatieve dames (Adres: Sint Sebastiaanshof 29, Lochristi). Zondag 9 december staat ze op de Kersthappening in Wachtebeke (VBS Sint-Laurens – Dr. Jules Persynplein 5 – Wachtebeke).
Dinsdag 11 en woensdag 12 december vind je haar op de kerstmarkt in het rusthuis te Oostakker en zondag 16 december verkoopt ze Pink Ribbons tijdens de alternatieve kersthappening te Eksaarde.

(Foto's © Bennie Vanderpiete en Debbie Haegens)