De zeven eiken verdwijnen

Het was een van de onderwerpen deze avond op de gemeenteraad. De herinrichting van Zeveneken Dorp staat voor de tweede jaarhelft 2019 geprogrammeerd. Open VLD gaat akkoord met, CD&V onthield zich en N-VA stemde tegen de kap van die 7 eiken in Zeveneken.

Ook op deze gemeenteraad kwam er geen enkel voorstel op tafel om die monumenten te behouden, te bewaren als dorpsgezicht of hun ecowaarde te compenseren. Sinds het rapport van 2010 is men er steeds van uitgegaan dat ze bij de herinrichting zouden verdwijnen en die datum komt nu dichtbij. Over die vrijheidsboom – een eenzame linde – lijkt de optie ‘behoud’ door te wegen.

De meerderheid probeerde nog om de zwarte piet richting AWV door te schuiven, hoewel die bomen gemeentelijk patrimonium zijn en niemand zich kan herinneren wie ook maar iets gedaan heeft om ze te voor de kap te behoeden.

Het bleef bij welles nietes spelletjes tussen verschillende schepenen en de oppositie van CD&V en N-VA waarbij respectievelijk Rita De Vylder en Tom De Sutter het woord namen. Op de gemeenteraadsbanken van Open VLD bleef het oorverdovend stil. Elise Neyt was vanavond vervangend fractieleider.

Iedereen wenst uiteraard dat deze doortocht langs de N70 gerealiseerd wordt maar niet noodzakelijk ten koste van dit uniek onroerend erfgoed.

De herinrichting van deze dorpskern wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reactie Rita De Vylder: “Enige nuance dat we ons onthielden bij het rooien van de bomen. Het punt was 2-ledig zoals ik ook duidelijk aanhaalde. Bij de tussenkomsten stelden we zeer duidelijk dat we tegen het rooien van de 7 eiken zijn.

Een onthouding houdt in dat we voor een snelle start gaan met de plannen van de herinrichting van Zevenkendorp met al onze vragen en bemerkingen.”

Scroll naar boven