Derde onderzoek bepalend voor de 7 eiken van Zevekenen

Het was een bewogen gemeenteraad gisterenavond. Dat had uiteraard te maken met de discussie rond heraanleg van de N70 en – het al dan niet rooien van – de 7 eiken en de linde in Zeveneken. Heel wat toehoorders: alle partijen tekenden present, maar ook een aantal misnoegde inwoners van Zeveneken.

Drie bewoners uit Zeveneken – de “klokkenluiders” en eveneens de initiatiefnemers van de petitie voor het behoud van de bomen – hadden een aantal concrete vragen ingediend. Hilde Baele – voorzitster van de gemeenteraad – deelde mee dat deze vragen zouden gebundeld en beantwoord worden.

Taalgebruik

Burgemeester Yves Deswaene leidde het antwoord van de beiden betrokken schepenen in. Hij begroette het feit dat er bewoners waren die van hun recht gebruik maakten om vragen in te dienen. Maar de burgervader was vooral verheugd dat de vraagstelling in veel deftigere bewoordingen gebeurde dan het taalgebruik op sociale media. Titels als “Bescherm de eiken tegen eikels” waren duidelijk hard aangekomen bij de Open VLD-meerderheid.
“Zeveneken zal altijd 7 eiken hebben”, aldus burgemeester Deswaene. “Maar de kwestie of de huidige bomen behouden kunnen blijven is geen losstaand feit maar onderdeel van een groot dossier dat cruciaal is voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de deelgemeente”.

Antwoord van de schepenen

Schepen Jean Pierre Raman gaf daarna een uitgebreid overzicht van alle vergaderingen die er geweest waren m.b.t. de heraanleg van de N70 in Zeveneken. Hij benadrukte dat daar vrijwel steeds leden van de oppositiepartijen aanwezig waren en er nooit enige vraag gesteld werd m.b.t het rooien van de 7 eiken. Een betoog dat niet echt in goede aarde viel en nauwelijks inging op de vragen gesteld door de bewoners. De schepen citeerde ook uit een rapport van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dat voorstelde de bomen te rooien en dat de huidige Amerikaanse eiken een geringere ecologische waarde hebben dan de inlandse.
Schepen Herve Stevens verwonderde er zich over dat alle andere partijen nu plots erg “boomminded” geworden waren en het schepencollege als “boombarbaren” afgeschilderd werd, terwijl ze tijdens deze legislatuur meer dan 3.600 bomen geplant hadden en het Bonnebos gerealiseerd werd. Als men nieuwe eiken plant, zouden deze een omtrek van 40 à 50 cm hebben. Wie de 7 eiken gekandelaard had wist hij niet, deze werken dateerden nog van vorige eeuw. Daarmee werd een van de concrete vragen van de drie bewoners duidelijk beantwoord.

CD&V “Laat ons uitdaging aangaan om te kijken of deze bomen kunnen behouden blijven”

Rita De Vylder van CD&V ontkende de aanwezigheid van leden CD&V op deze vergaderingen niet. Maar er werd in het verleden steeds gezegd dat er meerdere bomen ziek zouden zijn. 

“Als vandaag blijkt dat slechts 1 boom ziek is, moet men zijn standpunt kunnen wijzigen. Laat ons de uitdaging aangaan om te kijken of de bomen kunnen behouden worden”.
Verder luidde het bij de CD&V: “Er dient bekeken hoe het verder met de zieke eik moet. Indien nodig, dient hij vervangen door een gezonde eik van enig formaat. Verder dient er een herstelsnoei te gebeuren, dienen de nodige beschermingsmaatregelen genomen tijdens de werken en dient de standplaats van de eiken verbeterd.”

N-VA: “Teleurgesteld en ontgoocheld in communicatie”

Ook Tom De Sutter van N-VA onderstreepte verheugd te zijn over het feit dat de burgers gebruik maakten van het vragenuurtje. Maar hij zag toch meerdere aspecten aan deze discussie. Eerst en vooral het gebrek aan correcte informatie over de gezondheid van de bomen. In de intergemeentelijke begeleidingscommissie (IGBC) was steeds voorgehouden dat enkele eiken zich in een slechte staat bevonden waardoor ze zouden moeten worden gerooid.
Laatst op de gemeenteraadszitting van 3 september 2018 bevestigde schepen van openbare werken Raman nog dat 3 eiken in dermate slechte staat verkeerden en er daarom de voorkeur werd aan gegeven om alle 7 eiken te rooien en nieuwe aan te planten.
Na opvraging van de rapporten door N-VA bleek dit niet volledig correct. De N-VA-fractie was hierover teleurgesteld en ontgoocheld. Wat eigenlijk een technische discussie moest zijn, kreeg zo een politieke dimensie.

Het rapport van het eerste onderzoek van 19 juli 2010 vermeldde dat de bomen konden behouden blijven maar vakkundig onderhoud en een opvolging nodig waren

“Maar het volgende rapport dateert pas van 2018” aldus Tom De Sutter. “Ofwel besliste men in 2010 al de bomen te rooien, ofwel belandde het rapport van 19 juli gewoon in een schuif”.

Dat er geen opvolging was geweest verklaarde schepen Raman doordat de werken van de heraanleg ook steeds maar uitgesteld werden.

En tot slot zei N-VA: “Als men er dan toch van uitging dat deze eiken gerooid zouden worden – wat ook op de gemeenteraad van 3 september nog steeds het standpunt was – waarom bestelde het schepencollege dan nog een derde studie en beweert dan dat ze de bomen ook wenste te behouden?”

De N-VA-fractie verwees verder naar Melsele waar zich een gelijkaardige problematiek stelde en er 6 eiken dienden behouden. Daar werd een studie gemaakt door specialisten en een deskundige boomverzorger zal de werken opvolgen.

“N-VA blijft bereid om te blijven strijden voor het behoud van de zeven eiken en de linde en reikt de hand uit naar alle partijen en inwoners om er samen werk van te maken.”

Consensus

Ondanks de verhitte discussies en een aantal vragen die onbeantwoord bleven, kon er dan toch besloten worden met een consensus.
Een derde onderzoek – dat de invloed van de werken op de eiken nagaat – werd enige tijd geleden al besteld en vond plaats op donderdag 27 september. Het verslag van dit derde onderzoek wordt binnenkort verwacht en zal bepalend zijn. Op basis daarvan zal er door de gemeente een standpunt ingenomen m.b.t. het eventuele behoud van de bomen. Agentschap Wegen en Verkeer zal dan haar beslissing nemen op basis van dit standpunt.   
In afwachting zal AWV alvast overgaan tot de publicatie van het bestek en kan er nadien bijgestuurd worden.

“De werken zullen ten vroegste na het bouwverlof 2019 starten” aldus schepen Raman. “Er blijft dus tijd genoeg om een beslissing te nemen”.

Onderzoek

Lochristinaar ging op 27 september een kijkje nemen tijdens de uitvoering van dit derde onderzoek. Zonder vooruit te willen lopen op het rapport waren de eerste indicaties alvast positief. De bomen zouden – mits vakkundig onderhoud, maatregelen tijdens de werken en aanpassing van de plannen – nog vele tientallen jaren meekunnen.Maar het definitieve rapport dient afgewacht.

Deze laatste gemeenteraad was de meest tumultueuze van deze legislatuur. Toch tevredenheid bij actievoerders – Danny Thys, Luc Meulewaeter en Peter De Trogh – die vragen indienden. Veel antwoorden kregen ze niet maar de belofte dat de nieuwe studie doorslaggevend zal zijn, stemde hen toch enigszins gelukkig.
Op naar de verkiezingen. De volgende gemeenteraad vindt plaats op 29 oktober.

Scroll naar boven