Dieren op Maat

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Dieren op maat tentoonstelling

© Tekst Evarist ganzelever - Foto's Dieren op maat

Beetje macaber misschien, maar in Gent laat een platendraaier een vinylplaat gemaakt van koeienbloed je de hartslag van een koe beluisteren. Of er is dat podiumpje met tapijt en schminkspiegel voor gestileerde hondjes.

'Dieren op Maat' is een confronterende tentoonstelling die momenteel in het Designmuseum loopt. Een specifiek kenmerk van mensen is dat ze hun leefwereld vormgeven. Met als (dikwijls kwalijk) gevolg dat ze al vele duizenden jaren de natuurlijke  aard van dieren hebben gemanipuleerd door ze te temmen en te kweken. Dit alles heeft een grote impact op het dierenrijk, en vandaag heeft genetisch onderzoek en manipulatie dat proces nog aanzienlijk versneld.

Dierlijke materialen worden gebruikt in zowat alle producten. Bovendien kunnen heel wat geneeskundige en cosmetische producten niet op de markt worden gebracht zonder eerst op dieren te zijn getest. Anderzijds zijn veel huisdieren verwend en hebben we een geïdealiseerde voorstelling van de dierenwereld, maar eens om de hoek is het lot van veel dieren allesbehalve benijdenswaardig, worden ze wreed behandeld in slachthuizen, laboratoria en transporten.

Dat dieren voor de mens als bron voor grondstoffen blijkbaar onmisbaar zijn, zorgt binnen onze samenleving meer en meer voor controverse op ethisch, ecologisch en economisch vlak.

Als voorbeeld zie je dat de voedingsindustrie vleesproducten begint te vervangen door vegetarische en veganistische alternatieven. In de zoektocht naar evenwicht creëren ook designers producten om dierlijke grondstoffen te vervangen. Ook laboratoria ontwikkelen scenario’s die naar de toekomst kijken, waarbij je je de vraag kan stellen of kippen zonder kop überhaupt nog dieren zijn.

De hamvraag blijft hoe mens en dier duurzaam kunnen samenleven en welke mogelijkheden technologie en wetenschap ons bieden voor de toekomst. En dat is waarin designers ons in deze tentoonstelling willen meenemen: een onthullende zoektocht naar antwoorden.

Nog te bezoeken tot 29 september.

Designmuseum Gent
Dieren op Maat

Jan Breydelstraat 5
9000 Gent

+32 9 267 99 99
museum.design@gent.be