Dorien De Vylder in Damme

Het tweede Stadsfestival Damme brengt tot en met 8 december beeldende kunst en poëzie samen. Ook een geboren en getogen dichter uit Zaffelare – Lochristi, Dorien De Vylder, werd geselecteerd.

Dorien De Vylder werd laureaat van en won ook diverse poëzieprijzen, publiceerde in literaire tijdschriften, was (eind)redacteur bij Kluger Hans. In 2017 realiseerde ze haar droom om voor haar dertigste verjaardag een poëziebundel te kunnen uitgeven. Vertraagd Stilleven, uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag kreeg ondertussen een derde druk. Het is een bundel die met spaarzaam afgewogen woorden gestalte geeft aan indrukken ontstaan o.a. tijdens reizen in Andalusië en het Atlasgebergte. In Zaffelare stelde ze vorig jaar haar bundel voor en bracht ze in november nieuwe gedichten op het podium in het herdenkingsprogramma De Terugkeer, over het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dorien woont en werkt als huisapotheker in Gent en werkt aan haar tweede bundel die in februari van volgend jaar verwacht wordt.

Door Willy Tibergien, initiatiefnemer en oud-directeur van Poëziecentrum, werd ze als één van de achttien dichters gekozen voor Stadsfestival Damme editie 2019. Ze verkeert in het illustere gezelschap van dichters als Remco Campert, Bart Moeyaert, Charles Ducal, Eddy Van Vliet, Hugues C. Pernath, Leonard Nolens, Paul Snoek, Peter Verhelst, Roel Richelieu Van Londersele.

Het stadje Damme heeft sinds de verzanding van het Zwin zijn middeleeuwse grandeur als havenstad verloren, maar bewaakt in navolging van Brugge zijn relieken en authentieke sfeer. In het centrum behield men de kasseien, het marktplein etaleert trots het stadhuis, oude trapgevels en het standbeeld van een schrijver die in zijn tijd beroemd was voor het samenstellen van wat als een eerste natuurencyclopedie in de Nederlandse taal kan beschouwd worden, Jacob van Maerlant. Er komt geen nieuwbouw, de huizen worden met liefde gerestaureerd. Alleen de stompe kerktoren reikt naar de hemel. Dit slaperige stadje werd een boekendorp eind jaren negentig van de vorige eeuw in navolging van het succesvolle Welshe boekendorp Hay-on-Wye en van het Waalse Redu.

Damme organiseert nog elke tweede zondag van de maand een boekenmarkt, er zijn nog verschillende tweedehandsboekhandels, maar door de digitalisering van de maatschappij is de lokroep van de tweedehandsboeken beperkt tot de kring van echte boekenliefhebbers en is het neringdoen in het stadje wat achteruitgegaan. Tot Jan Moeyaert, organisator van Kunstenfestival Watou, bedacht dat ook in de wintermaanden cultuurliefhebbers recht hebben op een festival van poëzie, beeldende kunsten en muziek. In 2018 startte hij met het Stadsfestival Damme. Als intendant van vzw Kunst en Stichting Ijsberg werkt hij samen met het stadsbestuur van Damme om via ontmoeting met kunst aan onthaasting, verdieping en reflectie te doen. Ze kiezen samen bewust voor meer aandacht voor wat er echt toe doet.

Net zoals in Watou wordt een thema vooropgesteld dat als een kapstok voor de keuze van de heterogene werken fungeert. Dit jaar is dit Het nest tussen waarheid en herinnering, met andere woorden het gaat over ons geheugen, het zich herinneren en over hoe het geheugen al dan niet afwijkt van de waarheid, maar wel een kompas is in het leven van de mens. In taal en beeld brengen kunstenaars gedachten, bevindingen, gevoelens en verhalen over om met zichzelf en hun medemensen te communiceren.

De bescheiden subsidies zijn ook hier onvoldoende om het evenement te financieren en dit verklaart waarom de meeste selecties voor het beeldend werk uit België en Nederland komen. We kunnen dit als een spijtige evolutie zien omdat we zo afgesneden worden van de buitenlandse kunstscène, maar aan de andere kant biedt dit meer opportuniteiten voor kunstenaars van bij ons.

Er zijn vijf locaties, de loopafstand is beperkt. Een bezoek start bij Ijsberg (1), de voormalige jongensschool herbergt het onthaal, een leescafé, een boekshop en een polyvalente event- en tentoonstellingsruimte. Vervolgens stap je naar het Sint-Janshospitaal (2), samen met de kerktoren, de enige overgebleven monumenten uit de Gouden 13de Eeuw van Damme. De Margaretha-vleugel (3) van het vroeggotische hospitaal was de verblijfplaats van de zusters. Deze locatie werd toegevoegd aan het parcours. De Onze-Lieve-Vrouwekerk ( 4) overheerst het stadje en het polderlandschap met zijn voor deze streek typische stompe of platte toren. Langs een deel van de Damse vesten vinden bezoekers het poëzieparcours (5), dit jaar gewijd aan Remco Campert die er in dialoog gaat met de natuur.

Onder de noemer Winterzinnen staan er op weekend- en feestdagen kleine, maar fijne evenementen op het programma die graag een brug slaan naar verschillende kunstdisciplines. Het aanbod is gevarieerd: er zijn open ateliers, intieme concerten, verrassende workshops en boeiende vertellingen. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten gepland. Kijk best op de website bij het plannen van een bezoek. Je kan ook het Stadsfestival Damme volgen op facebook en instagram. De plaatsen voor deze evenementen zijn beperkt, daarom wordt het aanbevolen om te reserveren via info@stichtingijsberg.be.

Samen met Kunstenfestival Watou wordt Stadsfestival Damme ongetwijfeld een traditie in het culturele jaar dankzij de inzet van een handvol hardnekkige kunstliefhebbers. Het is een reisje naar West-Vlaanderen meer dan waard.

Praktisch? Onthaal Ijsberg, Burgstraat 5, 8340 Damme – open woensdag t.e.m. zondag van 11 tot 18 uur (ook open op maandag 11 november) – Tickets festivalpas 10 euro, gratis voor kinderen -12 jaar info@stichtingijsberg.be www.stichtingijsberg.be

Scroll naar boven