Duur, duurder wonen hier

Jean Marie
0 reactie(s)

© JMDB

De vastgoedprijzen zijn sinds 2018 met 31.9% gestegen in onze gemeente. Een huis kost nu zo’n 445.800 euro of 31.9% meer dan in 2019. Ook in Lochristi is er een lichte afkoeling, al blijft het hier duur en zijn we helemaal niet de duurste.

In 2022 betaalde je gemiddeld 260.300 euro voor een appartement en 319.123 voor een huis in Vlaanderen.

Men moet natuurlijk rekening houden met de inflatie van meer dan 10%. De energieprijzen zijn gestegen maar zakken nu weer. Ook de rentevoeten gaan omhoog. Oekraïne zorgt voor wat onzekerheid. Er waren hierdoor vorig jaar minder transacties al was dat in Oost-Vlaanderen niet het geval (+ 0.2%)

vastgoedprijzen Lochristi anno 2022

Bart Van Opstal van notaris.be

“Er kan weer onderhandeld worden naar beneden toe. Ouders zijn voorzichtiger geworden voor verhuurwoningen door de oorlog en twintigers zijn nu bijna 1/3 van de kopers.”

De gemiddelde leeftijd van de kopers is anno 2022 38 jaar in onze provincie. Energiezuinigheid was het afgelopen jaar een belangrijke factor op de vastgoedmarkt. Slecht geïsoleerde woningen daalden in waarde. Vastgoed met het beste energielabel was erg gewild en steeg het meest in waarde.

Belangrijk voor de gemeente zijn de inkomsten van de onroerende voorheffing die enkele jaren geleden verhoogd werden. Het kadastraal inkomen ligt hier door de vele nieuwe verkavelingen hoog en dat brengt veel op richting gemeentekas.