Eco Expo

Jean Marie
0 reactie(s)
Eco Expo Lochristi 2018 Orphanimo

© Bennie Vanderpiete

In en rond Orphanimo was het heerlijk toeven dit weekend. Vijftig standhouders op de beurs die eco en duurzaam op de lokale kaart zetten.

Het was er verrukkelijk bij prachtig weer. Mooi georganiseerd met tentjes in een bijna parkomgeving. Er werden diverse workshops gegeven van Sandra Bekkari tot zeeppralines maken. De kinderen konden nestkastjes schilderen of bijenhotels knutselen bij Pro Natura en schapen knuffelen.

Sandra Bekkari Eco Expo 2018 Lochristi

De inwendige mens werd versterkt met een wafel, microgroenten, bio frieten met kokosolie van ’t Lang Leven, wraps, sapjes, de ecotariër, bier wijn en ook kraantjeswater met een groenten- kruiden- of fruitsmaakje.

Pro Natura, die kinderen liet schilderen en knutselen, heeft een ecologische passie, werkt sociaal en innovatief en creëert zinvolle jobs voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook hier dragen ze milieuvriendelijk bij aan het onderhoud van het openbaar groen. Al meer dan 20 jaar kunnen overheden, bedrijven en privépersonen bij hen terecht voor allerlei groenaannemingen en voor professionele oplossingen en advies om groengebieden ecologische te beheren.

Voedselteams Lochristi

Voedselteams, Boeren en Buren, de Grasboer, Geetkotmolenhoeve, Rawijs waren er ook als publi voor de korte keten. Elektrische fietsen en zonnepanelen waren er ook bij. Wie zin had in een ontspannende sessie reflexologie, vond er ook zijn gading.

kringloopkrachten Lochristi IDM

IDM met de kringloopkrachten en het Repair Café en de Watergroep stonden aan de ingang. Wie zin had in een testritje met Partago, kon meteen meerijden.

Vogelbescherming Vlaanderen was er via het vogelopvangcentrum Merelbeke. Zij helpen niet alleen wilde dieren in nood maar zijn nu ook op zoek naar vrijwilligers voor het Wildlife Taxi Team. Dit is een netwerk van vrijwilligers dat gewonde en zieke dieren ophaalt en naar een erkend Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren brengt. Samenwerking met brandweer en Politie hoort er ook bij.

Je kunt je opgeven via WTT.regiogent@vogelbescherming.be en zo kom je ook in contact met bijzondere vogels en wilde dieren. 30.000 zijn het er die elk jaar in een opvangcentrum een tweede kans krijgen.

Gezelligedrukte op het terras waar ook VROB actief was. Peter Vervaet had in “De praatbarak” Sylvie Overfeldt als centrale gaste. Zij getuigde met erg veel openheid over “een leven met ADHD”, een aandoening waar in België zo’n 3 % van de volwassenen (en 5% van de jongeren) aan lijdt.

Ze vertelde hoe ze – door een ontbrekend tijdsbesef – ooit haar kinderen pas ’s middags naar school bracht. Of op haar werk vergaderingen miste en zaken klasseerde op kleur in plaats van alfabetisch. Op 36-jarige leeftijd was er dan eindelijk een psychiater die de diagnose “ADHD” stelde. Het verklaarde heel wat. Sylvia bleef dan in een eerste fase thuis.

“Als ik mijn wereld verklein, zal ik minder problemen hebben”. Maar dit bleek een misvatting en ondertussen coacht Sylvie zelf ADHD-patiënten. “Ik wil die mensen in de eerste plaats geruststellen en voor aanvaarding zorgen. Hen doen inzien dat ze heel veel kunnen door hun sterke punten uit te spelen”.

Sylvies echtgenoot - Stefan Van Gysel – en dochter Margot (17) vormden een gelegenheidsduo dat voor de muzikale omkadering zorgde. Stefan, al een tiental jaren bezig met muziek, speelt in 2 bands. Margot studeert al zes jaar “klassieke zang”. Zij openden erg passend met “Seventeen” en eindigden met een sterke uitvoering van “Creep”. Waarna Peter Sylvie kon overtuigen om ook eens mee te zingen. Het werd een familie-versie van “Keep on Rockin’ in the Free World”.

Geniet ook van de fotoreeks!