Ecotuinen boven in Zaffelare

Gisteren werden de 37 deelnemers aan de derde ecotuinwedstrijd op het gemeentehuis ontvangen. Nooit waren er zoveel inschrijvingen. Deze tuinwedstrijd, mee georganiseerd door de milieuadviesraad laat een ander tuinlicht schijnen.

In deze tuinen slechts sporadisch eenjarigen, geen kiezel noch kei als voortuin, minder of geen (kunst)gras, geen kunstmatige beregening maar de natuur wat gecontroleerd zijn gang laten gaan. Hier en daar gooide de buxusmot wat roet in flora en fauna. Sommigen lieten ze gewoon gaan, anderen probeerden met producten uit de biolandbouw de strijd aan te binden.

De top 4 vind je in Zaffelare en met een tuin uit de Haanhoutstraat in Beervelde is de top 5 volledig.

1.       Hilde en Franky – Oude Veldstraat

Net als vorig jaar – toen ze voor de eerste maal deelnamen – ging de eerste prijs (110 euro waardebonnen) naar hen. Zij moeten volgens het reglement hun prijs wegschenken. Ze doen dit aan JNM Moervallei – https://www.jnm.be/afdeling/moervallei – die de waarde in geld zal doorgestort krijgen.

ecotuin Oude Veldstraat Zaffelare

Weinig wijzigingen in deze tuin van deze Veltleden waar ook de droogte toesloeg en waar later dit najaar nog hazelaars worden aangeplant. Hilde is ook keramiste en stelt in Wippelgem, Beekstraat 44 tentoon op 21-22 en 23 september 2018. Samen met 7 andere kunstenaars zijn ze te genieten op ‘Kunst Uit en Thuis’.

winnaars wedstrijd eco-tuin Lochristi

pluktuin

Hier vind je alles van sier- tot moestuin, fruitgaard, water, gelaagd bosje maar ook kippen.

2.       Hans Van Hilst – Oude Veldstraat

Hans Van Hilst wedstrijd eco-tuin Lochristi Galerij Recup Oude Veldstraat

Hans http://www.hansonline.be/ woont er al 8 jaar met Trees De Brabander – http://www.treesonline.be/index.html en het is zijn eerste deelname.

ecotuinwedstrijd Lochristi tuin Oude Veldstraat Hans Van Hilst

Recuperatiemateriaal is heilig voor hem en met zijn participatie wilde hij de wedstrijd ondersteunen en het aantal deelnemers verhogen. Vooral ook de aandacht trekken op het feit dat er andere manieren zijn van tuinieren en dat ecotuinders geen wilden zijn maar heel bewust omgaan met hun groen plekje.

3.       De Vuyst Mia – Rechtstraat

Mia nam ook voor de eerste keer deel en haar tuin van 3.000 m² is vooral bosje. Ze wonen er al 32 jaar. Haar interesse voor planten was altijd groot en ze wilde er zoveel mogelijk kennen. Hier vind je herfststijloos, daslook, judaspenning, wijnbes en hertshooi. Mooie biotoop op wat ooit een maïsveld was.

wijnbes tuin Mia De Vuyst

herfstiloos

De tuinen van de winnaars zijn groter dan wat gemeenzaam het Bonnebos wordt genoemd. Veel deelnemers zijn ook lid van natuurverenigingen zoals Velt en Natuurpunt.

ecotuin Rechtstraat Zaffelare

Scroll naar boven