Een nieuw jaar is een “Gloednieuw begin” voor Bart Peeters

De nieuwsberichten die we dagelijks te verwerken krijgen, winden er geen doekjes om: het gaat niet zo best met deze wereld. Klimaatverandering, natuurrampen en oorlogen dragen bij aan een meer dan negatieve beeldvorming.

Ook bij Bart Peeters komen de nieuwsberichten binnen. Ze brachten hem ertoe zijn gitaar te grijpen om – zoals hij recentelijk vertelde in het duidingsprogramma De Afspraak op VRT Canvas – “nog eentje te doen en er dan niet meer over te praten.”. “Ik kan de wereldproblemen niet oplossen, maar ik kan ze wel van me afschrijven. Maar ze sluipen in je muziek. Dit heb ik al eerder gedaan, met het liedje 'Hemel'. Dat was na de aanslagen. Liedjes waarvan je hoopt dat je ze niet lang meer hoeft te spelen.”

Peeters' teksten zijn vaak poëtisch en persoonlijk, en zijn muziek wordt gewaardeerd om zijn authenticiteit. En dat is met het nummer 'Gloednieuw begin' niet anders. Het leek ons geen beter moment dan om het nieuwe jaar mee in te luiden. We horen het leed, maar ook hoop, en dat laatste kunnen we allemaal goed gebruiken.

“Ik zag de maan blij aan de hemel staan
Ze lachte al haar kraters bloot
Geen bommen meer geen grootheidswaan
Geen verdriet, geen hongersnood”

Scroll naar boven