Er mag meer in de groene bak

Vanaf 1 januari 2019 mogen meer afvalsoorten in de Gft-container. Voortaan zullen ook keukenafval en etensresten (vlees, vis en zuivel) in je groene bak mogen. Het wordt misschien zo een stuk eenvoudiger. Voor thuis composteren blijven de huidige regels gelden om zo vliegen, muizen en andere ongewenste bezoekers weg te houden.

“ De inzameling van GFT-afval wordt uitgebreid tot quasi alle keukenafval. En dat is ook een goeie zaak voor de afvalfactuur, want zo belandt er minder afval in de grijze container. De kosten dalen, zowel voor de burger als voor de gemeenten. Minder afval verbranden, is ook weer goed voor het milieu. Het keukenafval dat niet meer wordt verbrand, wordt nu gerecycleerd tot compost bij onze collega-intercommunale VERKO.” aldus Piet Penneman, voorzitter van de afvalintercommunale.

Vanaf 1 januari 2019 kunnen keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk) – vlees- en visresten (uitgezonderd beenderen)  – schaaldierresten (uitgezonder schelpen zoals mosselschelpen en oesterschelpen) – vaste zuivelproducten (bv. kaas) – eieren en eierschalen en mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn, …) worden toegevoegd aan het GFT-afval bestemd voor de groene bak.

sorteerwijzer GFT afval

Thuis composteren

Voor mensen met een compostvat of bak in de tuin verandert er niets. Thuis verwerk je dit organisch materiaal anders dan in een industriële installatie met veel hogere temperaturen en daarom kunnen deze resten er niet bij.

Meer informatie via www.vlaco.be  – www.idm.be/gft – de afvalkalender en de sorteerwijzer.

Scroll naar boven