Erfgoedfestival in Melle Viersprong

Jean Marie
0 reactie(s)
Erfgoedfestival in Melle

Terkst  - Foto JMDB ©

Ze waren jarig en vierden 10 jaar erfgoedwerking. Zes gemeenten (Melle, Merelbeke, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Destelbergen en Lochristi) al kwam Lochristi er pas in 2015 bij. Alles wat te genieten in de Tuinbouwschool van Melle afgelopen zaterdag en ook Vlaams Minister Diependaele kwam langs. Zie https://erfgoedviersprong.be/

Voorzitter Bertrand Vrijens opende het feest:

“De voorbije 10 jaar werd een mooi parcours afgelegd. Maar natuurlijk zien we nog heel wat uitdagingen en mooie projecten voor de toekomst. We zijn dan ook erg blij dat we van Vlaanderen en de zes aangesloten gemeenten het vertrouwen hebben gekregen om onze werking minstens tot 2026 verder te zetten. Met Erfgoed Viersprong zullen we sterk inzetten op een integrale erfgoedwerking, waarbinnen roerend, immaterieel en onroerend erfgoed elkaar aanvullen en versterken. We zijn  er daarbij ook sterk van overtuigd dat erfgoed niet louter een zaak is van gebouwen en voorwerpen, maar vooral ook van mensen. …. De uitdaging van het te herbestemmen religieus erfgoed - jullie ongetwijfeld niet onbekend - bewijst hoe sterk erfgoed niet alleen een fysieke, maar ook emotionele plaats heeft binnen gemeenschappen. Erfgoed Viersprong zal de komende jaren ondersteuning bieden in de zoektocht naar mogelijke toekomstscenario’s voor dit erfgoed.

Erfgoed Viersprong 10 jaar tuinbouwschool Melle

Daarnaast ligt nog veel moois op de plank zoals een erfgoedproject rond de aanleg en impact van de vele snelwegen (E40, E17, R4) in de regio, een project rond circuserfgoed, feestcultuur … Allemaal projecten waarvoor we jullie graag de komende jaren willen verwelkomen.”

De minister legde onder meer de nadruk op het economische met 4 miljoen toeristen die richting Vlaanderen komen.

De receptie werd verzorgd door atelier m – www.ateliermcatering.be waarbij lokale producenten en hun producten centraal stonden. Hun slogan ‘Homemade with lots of love!’ was terecht. Verder werden er lokale biertjes geserveerd zoals Flora 3.5, Louis XVIII en Cydonia Barocca, een goudkleurige tripel.

Mijn vineuze passie werd aangetrokken door de mousserende wijn van Wijngaard Het Verhaal LZ uit Merelbeke met wijngaarden in Lemberge-Merelbeke. Wouter Bogaert behaalde vorige maand nog 2 bronzen medailles bij de verkiezing van de Beste Belgische Wijn in Ter Groene Poorte Brugge.

Het eerste verhaal dateert van ruim 100 jaar terug en wereldoorlog I. De wijngaard ligt op de grens van Lemberge en Gontrode, aan de rand van een oud Pruisisch/Duits vliegveld. De Duitsers lieten hier Zeppelins opstijgen om Londen onder vuur te nemen. De namen van de wijnen (de Zeppelins met nummers LZ33, LZ35 en LZ37) zijn de verwijzing naar deze gebeurtenissen.

Het tweede verhaal dateert van 2015 toen op deze plek 1.600 wijnranken aangeplant. Het doel van deze wijngaard is mens en natuur, ook mens en mens uiteraard. Dit wijngoed maakt maximaal gebruik van biologische landbouwproducten en de vinificatie gebeurt op natuurlijke wijze zonder klaring of filtering. Meer info? https://wijngaardhetverhaal.be/

Het dagprogramma was boeiend en de locatie uniek. Alleen het weer zat niet echt mee. ’s Avonds mochten de medewerkers nog aanschuiven voor een kaastafel en hier werd pinot noir van wijndomein Nobel geserveerd. https://wijndomeinnobel.be/