Fair Trade gemeente

Jean Marie
0 reactie(s)
Fair Trade gemeente Lochristi

© JMDB

De gemeente behaalde de titel van Fair Trade gemeente al had dat heel wat duurzame voeten in de grond. Samen met bedrijven, winkels, retailers, scholen, verenigingen en inwoners wil ze de promotie van eerlijke producten vergroten.

Er moesten 6 criteria worden gehaald en gratis vrijwilligers engageerden zich samen in een trekkersgroep.

Maand van de Fair Trade

In oktober wordt Lochristi officieel FairTrade Gemeente. Om dit te vieren plaatsen ze een hele maand lang de eerlijke handel in de kijker.

7 oktober verwendag in de bib met fairtradeproevertjes

Wereldwinkel Lochristi biedt in het kader van de maand van de Fairtrade (h)eerlijke proevertjes aan in de bib van Lochristi. Elke lener krijgt op 7 oktober 2017 van 9 tot 12 uur aan de balie van de bib in Lochristi en in het filiaal van Beervelde van 10 tot 12 uur een herbruikbare draagtas in het kader van het project 'LeesTijd van De Vijf’ cadeau!

20 oktober fairtradewijnen in de bib

Kom proeven! Wereldwinkel Lochristi organiseert samen met het gemeentebestuur een proeverij van fairtradewijnen. Het wordt een ontdekkingsreis richting Zuid-Afrika, Argentinië en Chili met bekende druiven zoals Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot en Cabernet die je onder meer ook in heel bekende appellaties in Frankrijk vindt.

Ook minder bekende rassen voor onze smaakpapillen met Torrontés, Carmenère, Malbec en Pinotage, die wonderwel gedijen in deze contreien.

Van mousserend bij het aperitief via wit en rood tot mooi lekker zoet bij het dessert. Het wordt een vineus wijnreisje met sommelier-conseil Jean Marie De Baene op vrijdag 20 oktober om 19.30 uur in de bib – Koning Boudewijnlaan.

Inschrijven is verplicht voor 13/10 via 09 326 88 24 of duurzaamheid@lochristi.be Je betaalt 5 euro voor 8 proevertjes en dat bedrag krijg je terug als je 6 flessen aankoopt. Richting eindejaarsfeesten wordt het accent op feestelijke wijnen gelegd.

Oxfam wereldwinkel producten

Repair Café en fairtradebar op 21 oktober

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Kom ze repareren in het Repair Café. Het is een tijdelijk atelier waar bezoekers hun fiets, een kapot meubelstuk, een elektrisch apparaat of andere defecte spullen komen (laten) repareren met behulp van deskundige vrijwilligers. Herstelmateriaal is aanwezig. Deze keer gaat het repaircafé door in de Hoekstraat 2 (voormalige school) 21 oktober van 9 tot 12 uur. Meer informatie www.idm.be/repaircafé

Film Tomorrow + voorstelling fairtradebrochure

De filmvoorstelling gaat door in de raadszaal van het gemeentehuis op 26 oktober 2017 om 19.30 uur. De toegang is gratis maar je moet je wel inschrijven via 09 326 88 24 of duurzaamheid@lochristi.be

Actrice Mélanie Laurent (o.a. bekend van Inglourious Bastards en Beginners) vroeg zich na de geboorte van haar eerste kind af in wat voor wereld zullen onze kinderen over 40 jaar leven? En samen met een vriend Cyril Dion ging zij op onderzoek uit.

Onze planeet wordt bedreigd en wie kan dit nog ontkennen? Natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput, de temperatuur stijgt en de bevolking groeit. Onze ecosystemen kunnen het tempo waarin dit allemaal gebeurt niet meer aan. Op zoek naar oplossingen voor dit probleem reizen Mélanie Laurent en Cyril Dion met hun team naar tien verschillenden landen. Ze ontmoeten daar pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en educatie opnieuw proberen uit te vinden om de wereld leefbaarder te maken. Al deze initiatieven hebben één ding gemeen: het zijn kleine lokale groepen mensen die een alternatief bedenken voor het huidige falende model. De film laat zien hoe kleine initiatieven grote gevolgen kunnen hebben voor de wereld van morgen.

Na de filmvoorstelling wordt - tijdens een duurzame receptie - de nieuwe gemeentelijke fairtradebrochure onthuld.

Wat is FairTrade Gemeente?

FairtradeGemeente is een titel voor gemeenten die Fair Trade en lokale, duurzame producten promoten. Een FairTradeGemeente draagt op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Via 6 criteria speelt de gemeente in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke, lokale en duurzame producten.

Meer dan 75% van de Vlaamse gemeenten neemt deel aan de campagne. 150 gemeenten hebben de titel van Fairtradegemeente al behaald.

Het behalen van de titel kwam er dankzij geëngageerde initiatieven en de medewerking van velen.

Via deze campagne wil Lochristi samen met winkels, horecazaken, scholen, bedrijven, organisaties en inwoners meewerken aan een meer rechtvaardige Noord-Zuidverhouding. Met eerlijke handel voor de kleinschalige producent in het Zuiden en duurzame landbouw voor de producent in onze eigen streek.