Familie Neyt: van potterie tot impressionisme

Jean Marie
0 reactie(s)
Patrick Neyt en Isabelle Neyt

© Bennie Vanderpiete

De tentoonstelling in de oude brouwerij (Kerkstraat 24) in Zaffelare stelt de evolutie van 2 jaar in keramiek voor van Isabelle Neyt en schilderijen, wandtapijten, beelden en meubels uit vervlogen kunsthistorische tijden.

Ze noemt de diverse gebruiksvoorwerpen uiting van haar spatten-, vlekken-, streepjes- en blauwe periode. Enkele tientallen vaasjes, kommetjes – al dan niet uitbundig gekleurd – zijn te koop voor zeer toegankelijke prijzen. Het atelier is leeg en inspiratie wacht.

Daarnaast stellen Patrick en Marleentje Neyt schilderijen, terracotta beeldjes, meubels en een wandtapijt tentoon binnen het unieke kader van de oude brouwerij. Het gaat vooral om Vlaamse schilderkunst van de eerste helft 20ste eeuw.

Zo vind je er werken van Henri Roidot uit Linkebeek of van Hubert Van Den Bossche. Of wat dacht je van een wandtapijt van Bernard Cathelin uit de A3 weverij in Parijs. Het kunstwerk hing ooit in de Keizerlijke Villa Katsina in Kyoto-Japan.

De prijs van antieke meubels is de laatste jaren fel ingezakt en je vindt er een 16de eeuwse kast als handgesculpteerd beeldhouwwerk op een sokkel als ‘koopje’.

Modern werk ook van André Bogaert vlakbij de ingang, perfect aangevuld met de kleurrijke vaasjes van Isabelle. Deze Zelenaar ging in de leer bij Emiel Claus en was assistent van Floris Jespers en Steinbech.

Heel veel werken vind je terug in prachtige kunstboeken maar je kunt ze nu alvast proeven in Zaffelare.

Vandaag 25 en morgen zondag 26 november 2017 van 11 tot 19 uur.