Feest van de Vlaamse Wijngilde

Jean Marie
0 reactie(s)
Feest Vlaamse Wijngilde 2023 Lochristi De Lozen Boer

Tekst - Foto JMDB ©

Eergisteren kwam ze uit alle hoeken van Vlaanderen, de vele sommeliers-conseil, wijnkenners en veel andere wijnfanaten om in De Lozen Boer Feest te vieren. De Vlaamse Wijngilde koos dit jaar als thema Zuid-Afrika.

Ze waren met meer dan 300 en er werd busvervoer ingelegd, al waren er ook spuwemmers aanwezig op de wijndegustatie. Discreet ook later. Het was de tweede maal dat de organisatoren buiten Europa wijnbouwers uitnodigden naar Lochristi.

Het team van De Lozen Boer stond klaar om iedereen vineus en gastronomisch te ontvangen. Toen het WK voetbal in Zuid-Afrika doorging in 2010 werd er promotie gevoerd voor hun wijnen en mocht ikzelf - na selectie - deelnemen aan de WOSA-wedstrijd in restaurant Karmeliet in Brugge.

Wijnbouwers gaven tekst en uitleg tijdens de feestmaaltijd over hun wijnpassie in dat sappig eigen taaltje. Misschien hoorde je al van de muurprop of het stopcontact, de hysbak of de lift, de holrol of de Wc-rol en de aftrekplek? Dat is dan weer een stopplaats op de snelweg. En de metro daar, is de moltrein.

Zuid-Afrika is een mooi wijnland met vooral Franse invloeden. De pinotage is hun paradepaardje maar die werd niet geserveerd.

We proefden in totaal 14 wijnen, waarvan 1 mousserend (Tanzanite Brut), 6 witte en 6 rode en sloten af met een zoete (Benguela Cove). De schuimwijn was een knipoog naar Champagne met pinot en chardonnay. De Noble Late was 100% sauvignon blanc. Het menu bestond uit 6 gangen.

Wat dacht u van jong hert, winterse groenten en een gekonfijt peertje met in het Riedelglas druiven uit de Bordeauxregio van Uva Mira, Shannon Vineyards en Benguela Cove?

En volgend jaar? Hopelijk gaat het dan weer door na onderbrekingen in 2020 en 2021. Zie http://vlaamsewijngilde.org/http://www.delozenboer.be/