Feestpaleis definitief dicht

Wat eerst als vakantieregeling gold, wordt de definitieve sluiting van het Feestpaleis in Beervelde.

‘Nieuwe bestemming voor Feestpaleis!’ staat op de website en Patrick Gansbeke en Kathy Tondeleir voegen er aan toe:

‘ Na 90 jaar bestaan is de tijd aangebroken dat het Feestpaleis een nieuwe bestemming krijgt. We wensen alle trouwe feestvierders, medewerkers, leveranciers, … te danken voor de fantastische tijden die we hebben meegemaakt. ‘

Het hing al een tijdje in de lucht maar nu is tijdelijk definitief.

Op de facebookpagina wordt nog verduidelijkt dat “ alle events, zoals Beervelde Danst, Beervelde Voetbalt, … die we in de toekomst nog zullen organiseren zullen we zeker op deze pagina blijven aankondigen.”

Patrick Gansbeke bevestigt dat het pand is verkocht aan mensen van Lochristi, die er een nieuwe bestemming zullen aan geven.

Geschiedenis – zie http://www.feestpaleis.be/

 “ Op 24 september 1927 opende Feestpaleis zijn deuren o.l.v. Adelard Vermeersch. De eerste activiteiten waren, cinema- en toneelvoorstelling gevolgd – in de jaren ’40 tijdens de oorlogsperiode – door groentenveilingen, rolschaatspiste en boksclub maar al gauw behoorden de dansfeesten met draaiorgel tot de toppers.

In 1951 nam Frans Gansbeke het Feestpaleis over, om er een echte ballroom met allures van te maken. Kort daarna, in de jaren ’60, verdween het draaiorgel van het toneel, waardoor heel wat artiesten en balorkesten hun intrede deden.

In 1980, nam de huidige eigenaar Patrick Gansbeke, het heft in handen. Talentvol als hij was, besliste hij om de prachtlocatie grondig te moderniseren, door een spectaculaire lichtinstallatie en laser te plaatsen. Meer er meer werd Feestpaleis een danstempel met allerlei internationale artiesten.

Vernieuwing is steeds aan de orde, waarbij de danstempel in 1994 opnieuw een metamorfose ondergaat. Alle bars worden geautomatiseerd. Danskotheek Feestpaleis is geboren! In 1997 wordt het café en smulboetiek omgetoverd tot culinaire gelegenheid “de Brasserie”.

Op 10 februari 2001 slaat het noodlot toe. Op zaterdagnamiddag brandt Danskotheek Feestpaleis af tot aan de inkom en wordt alles vernield! Overal zijn de verschrikkelijke beelden te zien! Iedereen in paniek! Een zaal die ruim 72 jaar dienst gedaan heeft, als dè uitgangstempel van de streek, is niet meer. Twaalf geklasseerde muurschilderijen van R. Van Teemsche zijn opgegaan in rook. Gelukkig is de voorgevel, waarboven 3 maskers prijken, gespaard gebleven!

Op 28 oktober 2001, amper 9 maanden na de brand, maakt het Feestpaleis een gloednieuwe start. ‘Danstheater Feestpaleis’, staat terug op de kaart, na keihard werken. Een moderne uitgaansgelegenheid verwijzend naar het verleden en knipogend naar de toekomst. Succesvol als nooit tevoren!

Maar de tijd staat niet stil. In september 2007, blaast Elke Gansbeke leven in GG Events. Hiermee wordt de unieke locatie, die het Feestpaleis toch wel is, verhuurd voor het organiseren van evenementen op maat. De nodige culinaire ervaring en animaties, brengen alle gasten in vervoering. De laatste nieuwe trends worden op de voet gevolgd, want stilstaan is achteruitgaan… Danstheater Feestpaleis blijft ieder jaar opnieuw innoveren en inspelen op de noden van de klant!

Feestpaleis Beervelde dicht

Nu in 2014, is het Feestpaleis een complete uitgaansgelegenheid geworden: “a total experience”. Uitgaan is niet alleen maar dansen, maar vooral beleven. Brasserie Puur biedt een waaier van heerlijke gerechten, aan de verschillende bars kan je genieten van de meest uiteenlopende drankjes en naast een brede waaier aan muziekgenres, is er ook nog de oogstrelende animatie.”

team Flanders Horse Event Beervelde

Patrick Gansbeke, Kathy Tondeleir (links op foto) en hun team – Danny De Mol en Caroline De Rooze –  organiseren als sinds jaren ook Flanders Horse Event op de stoeterij d’Heyboght. Dit jaar werd daar ook tijdens het WK 'Beervelde voetbalt' georganiseerd.

De danstempel in de Toleindestraat is beschermd als monument sinds 1995 door Erfgoed Vlaanderen omwille van:

Historische waarde

Als zeldzaam voorbeeld van een danszaal, schouwburg en cinemazaal gebouwd omstreeks 1925 op privé-initiatief in een landelijk dorp met representatieve voorgevel en zaal met decoratie in art-decostijl, met goed bewaarde authentieke muurschilderingen met documentaire waarde gedateerd 1927 en gesigneerd R. Van Teemsche.

Werden vernield tijdens de brand.

Volkskundige waarde

Als feestzaal van omstreeks 1925 opgericht in een dorpscentrum, waarvan de polychrome binnen decoratie een volkse interpretatie is van de art-decostijl en waarvan de twaalf wandschilderingen in olieverf door R. Van Teemsche een uiting zijn van een naïeve volkse schilderstijl.

Sociaal-culturele waarde

Als zeldzaam voorbeeld van een polyvalente ontspanningszaal opgericht omstreeks 1925 in een landelijk dorp, getuigend van het ontspanningsleven uit die periode en die zijn functie als danszaal en recreatieve ontmoetingsruimte tot op heden bewaard heeft met behoud van zijn oorspronkelijke voorgevel en binnen decoratie.

Zo valt het doek over deze lokale icoon van het uitgangsleven. Dancings verdwijnen heel snel. Remember de Zillion of dichterbij Boccaccio en Cherry Moon.

Het Feestpaleis was over generaties heen voor heel velen de plek van een eerste lief, kus, uitspatting, liefdesadrenaline, hitsigheid, kater en de zoektocht naar Adonis op de golven van opzwepende muziek en beats.

Feestpaleis Beervelde gaat dicht

Scroll naar boven