FERM Zaffelare, een hippe eeuweling, vierde feest!

FERM Zaffelare vierde haar 100-jarig bestaan. Het feestweekend begon zaterdag met een receptie met een optreden van Chris Corn en dansmuziek van DJ Bonne. Zondag was er een eucharistieviering, een barbecue met beenhesp, een dessertenbuffet en een gezellig samenzijn.

Ferm Zaffelare 100 jaar - © Bennie Vanderpiete
Ferm Zaffelare, 100 jaar

Het voorbije Pinksterweekend vierde Ferm Zaffelare haar 100ste verjaardag. Dat eeuwfeest had eigenlijk al in 2020 moeten plaatsvinden, maar diende t.g.v. de coronapandemie een jaartje uitgesteld. Het feestweekend dat doorging op het Speurdonkhof, begon zaterdag met een receptie voor een 200-tal genodigden. Onder hen ook burgemeester Yves Deswaene en schepenen Frederic Droesbeke en Marie-Claire Van Nieuwenhuyse.  

Ferm Zaffelare 100 jaar - © Bennie Vanderpiete

De beide voorzitsters, Martine Stevens en Kathleen Vervaet, gaven na de begroeting de micro door aan Yves Deswaene. De burgemeester had het in zijn toespraak o.m. over de realisaties van de vereniging die veel verder reiken dan het bekende “Ons Kookboek”. Hij verwees onder meer naar de actie PlantTroost die ook in onze gemeente mooie troostplekjes opleverde. En uiteraard naar de mooie deurmat “FERM Welkom” die hij in maart 2020 overhandigd kreeg en waarmee men de naamsverandering van de KVLV in FERM in de verf zette.

Ferm Zaffelare 100 jaar - © Bennie Vanderpiete

Lieve Vandriessche, FERM consulente voor de provincie Oost-Vlaanderen, las een boodschap voor van nationaal directeur Monique De Dobbeleer. Maar zij wees ook op het feit dat FERM al altijd een hippe vereniging geweest was. Zo hip dat hun tijdschrift, ten gevolge van het baanbrekend werk men verrichtte op het vlak van anticonceptie, zelfs eens niet mocht verspreid worden.

Ferm Zaffelare 100 jaar - © Bennie Vanderpiete

De geschiedenis en een fotoboek

Bert Vervaet gaf nadien een bevlogen overzicht van de het ontstaan van de vereniging. De geschiedenis van de boerinnenbond gaat terug tot in 1906 met de oprichting van een eerste lokale afdeling in Alveringem “tot vorming van boerinnen tot goede moeders, huisvrouwen en goede boerinnen”. Vier jaar later waren er al een zeventigtal boerinnenkringen in België en in 1911 werd dan de (sterk Katholieke) boerinnenbond opgericht. In Zaffelare waren er in 1921 al 2 organisaties die zich inzetten voor de vorming van de vrouwen. Maar toen het Katholieke bestuur na de verkiezingen van 24 april van dat jaar plaats moest maken voor een liberale beleidsploeg, stichtte (de nieuw aangestelde) pastoor Batens kort nadien de Zaffelaarse Boerinnenbond.

Ferm Zaffelare 100 jaar - © Bennie Vanderpiete

In 1925 telde de vereniging al 451 leden. In de schoot van de werking van de Boerinnenbond ontstonden heel wat kringen en afdelingen, denk maar aan de jongerenwerking. Doordat men steeds minder boerinnen had onder de leden, veranderde de naam in 1971 in KVLV (Katholiek Vormingswerk van/voor Landelijke Vrouwen) en in 2020 in Ferm. De geschiedenis van Ferm Zaffelare werd met de medewerking van Bert Vervaet gebundeld in een mooi fotoboek waarvoor de leden oude foto’s bijeenzochten.  

Ferm Zaffelare 100 jaar - © Bennie Vanderpiete

Ferm Zaffelare vandaag

Ferm Zaffelare telt op dit moment 143 leden. De 2 oudste mochten al 92 kaarsjes uitblazen, de 3 jongste leden zijn 35 lentes jong. De instroom van nieuwe, jonge leden verloopt – zoals in heel wat verenigingen – eerder moeizaam. Nochtans kost het eerste jaar lidmaatschap bij Ferm Zaffelare slechts 15 euro en daarvoor kan je aan alle activiteiten van Ferm in Vlaanderen deelnemen!

Het 17-koppig bestuur van ferm Zaffelare organiseert een 30-tal activiteiten per jaar waarop ze dan telkens zo’n tot 10 tot 40 enthousiastelingen mogen verwelkomen. Later deze maand is er nog een Marokkaans ontbijt en een fietsweekend in Damme. Dit jaar staan o.m. nog een initiatie padel, 2 kookworkshops, een shoppingavond en 3 crea-workshops voor bloemstukken op het programma. (Zie ook https://www.samenferm.be/netwerk/lokale-groepen/zaffelare/42094 )

Ferm Zaffelare 100 jaar - © Bennie Vanderpiete

Chris Corn en DJ Bonne

Na het officiële gedeelte was het tijd voor FERM Santé en kon er bijgepraat met een hapje en een drankje. KLJ en KSA stonden in voor de bediening en ook de frietjes gingen vlot over de toonbank. Ondertussen was er het muzikaal genieten van het optreden van Chris Corn. Later op de avond zou DJ Bonne (Geert Bonne) nog voor de nodige dansbare muziek zorgen.

Ferm Zaffelare 100 jaar - © Bennie Vanderpiete

De hoeve van de familie Dhont

Op de receptie van FERM Zaffelare in het Speurdonkhof waren ook 5 van de 6 broers van de familie Dhont aanwezig. “Dit was ons ouderlijk huis” lichtte Luc Dhont toe aan Lochristinaar. “Mijn broers en ik hebben op deze locatie onze kindertijd en onze jeugd doorgebracht. We woonden hier bij onze ouders tot we trouwden. In 2008, nadat mijn moeder gestorven was, hebben we de hoeve dan verkocht aan Arnold en Annick. De restauratie van de buitenzijde gebeurde met behoud van het originele uitzicht. Enkel de steunberen voor de toegangspoort werden bijgeplaatst. Het is fijn dat we hier nog eens kunnen komen”. Waarna Marc, Guido, Luc, Ignace en Geert even tijd maakten voor een foto. Hans was er deze keer niet bij, hij was “op pelgrimstocht” naar Halle.

Ferm Zaffelare 100 jaar - © Bennie Vanderpiete

Fotoreeks

Lochristinaar behoorde tot de 200 genodigden voor de receptie. Dat leverde een mooie fotoreeks op die u hieronder kan bekijken (klikken op onderstaande foto om de reeks te openen). Veel kijkplezier. 

 

Scroll naar boven