Fiber kwam naar de Lozen Boer

Gisterennamiddag werd een infomoment georganiseerd in verband met het toekomstig glasvezelnetwerk dat onder meer door Proximus zal gebruikt worden. Telenet is natuurlijk de andere grote speler in Vlaanderen.

Proximus

Momenteel is het zo dat Proximus gebruikt maakt van koperen kabels en deze nu ook wil vervangen door glasvezel. Ze verwittigen van zodra fiber actief is in elke stad/gemeente. Ze migreren alle klanten stap voor stap naar fiber door alternatieve producten aan te bieden, zodat ze het kopernetwerk kunnen uitfaseren.

“De fiber uitrol is onze eerste prioriteit. Toch zullen niet alle consumenten directe toegang tot fiber hebben. Het is belangrijk dat ook zij kunnen genieten van ultrasnel internet. Daarom verbeteren we ook onze bestaande infrastructuur voor breedbandtoegang via koper.”, aldus Proximus.

glasvezelkabel Telenet Proximus

Telenet

Zij kozen al in 1998 voor fiber en voor de laatste meters van straat tot binnen gebruiken ze een coaxkabel of tv-kabel en die zou nog jaren mee kunnen.

“Ons netwerk is vandaag nog voor geen cent verouderd. Met de combinatie van fiber en coax halen we vandaag gigasnelheden. 1 giga per seconde is vandaag al standaard bij ONEup of met optie Speedboost bij All-internet. Zonder werken aan je huis. Dankzij slimme updates van Docsis en de komst van fiber tot thuis wordt er gewerkt om in de toekomst die snelheid op te drijven.“ aldus Telenet. In nieuwe verkavelingen en nieuwbouwprojecten is dat nu al zo.

Beide spelers plannen de volgende jaren alvast zware investeringen, die momenteel geraamd worden op meer dan 2 miljard euro. De beurskoers van beiden staat historisch laag.

Telenet noteerde woensdagavond op 13.80 euro. In de laatste 52 weken was het hoogste 34.84 en de laagste koers 12.56. Ooit noteerde het in de afgelopen 10 jaar 62.55 euro.

Proximus sloot af op 9.03 euro terwijl de laagste koers afgelopen jaar 8.95 bedroeg en de hoogste 18.91. Ooit stond het op 35.88 euro.

Werken Fiber Lochristi Smalle Heirweg

Werken

Ondertussen zijn ze ook in Lochristi gestart op 28 november 2022. De Smalle Heirweg en de Palingstraat zijn bij de eerste straten waar kabels getrokken worden. Op donderdag 8 december startten ze effectief en vanaf maandag 12 december is doorgaand verkeer niet meer mogelijk. De Smalle Heerweg tussen de Palingstraat en de gemeentegrens met Gent is dan volledig afgesloten. Plaatselijk verkeer kan natuurlijk wel nog door. Fietsers en voetgangers hebben altijd doorgang. De werken duren ongeveer 2 weken. 

Als we de plannen zagen zal er ook de komende jaren veel gegraven worden en kabels de grond in gaan. Zo is de wijk Vaarlaars in 2024 aan de beurt.

In Destelbergen zijn de werken zelfs stilgelegd omdat er blijkbaar problemen waren. Bij Fiber wilde men niet reageren.

De werken in Destelbergen zorgden de afgelopen weken echter voor abnormaal veel hinder. Veel buurtbewoners waren ook niet op de hoogte van de werken. We ontvingen dan ook heel wat klachten van bezorgde inwoners. We hebben ook alle geplande werken stilgelegd. Tot nader bericht mogen er geen nieuwe werken worden opgestart.”

Zie https://www.destelbergen.be/werken-fiberklaar-stopgezet

glasvezelkabel Palingstraat

Lochristi

De fietspaden zijn recent vernieuwd en dat bracht veel hinder met zich mee. We vroegen aan schepen Frederik Vandenberghe hoe zij het aanleggen van dit glasvezelnetwerk aanpakken.

“Ik heb samen met de diensten van in het begin duidelijk en open gecommuniceerd met Fiberklaar en hun (onder)aannemer om duidelijk te maken wat de verwachtingen van Lochristi zijn. Concrete zaken die we vanaf dag 1 eisten zijn onder andere:

– een wekelijkse werfvergadering waarin eerst de knelpunten besproken worden en erna op terrein gegaan wordt.

– de eis dat er slechts 2 ploegen tegelijkertijd aan het werk zijn (waar dit in andere gemeentes soms meer dan 7 was).

Daarnaast gaan onze mensen van de dienst Openbare werken dikwijls ad hoc de werken gaan bekijken om te zorgen dat de sleufdiepte, de afstand ten opzichte van de rijweg, … gerespecteerd wordt.

Wat betreft de opmerking over de nieuwe fietspaden in asfalt snap ik de bezorgdheid. Echter is de kabel langs de zuidzijde (Edugo, kerk, …) deze zomer reeds grotendeels gelegd en heeft men langs de noordzijde normaliter voldoende plaats om de uitvoering naast het fietspad te doen in de klinkers, zodat men het nieuwe fietspad in asfalt niet moet opbreken.”

Scroll naar boven